Az orosz Google-nek is nevezett vállalat élelmiszer-kiszállító szolgáltatásra cseréli el honlapját és híraggregátorát, hogy megszabaduljon a teljesen átpolitizált üzletektől.

"Megvásároljuk a szabadságunkat. Ez az üzlet nagy teher volt a hátunkon, és most lehetővé válik, hogy az üzleti tevékenységünket jelentősen depolitizálva, gyakorlatilag teljesen depolitizálva végezzük" – idézi a Reuters beszámolója az egyik név nélkül nyilatkozó yandexes forrását, miután Oroszország legnépszerűbb oldala megerősítette a Zen tartalmi platform és a yandex.ru eladását, hogy a továbbiakban más üzleti területekre koncentráljon. A Yandexet gyakran emlegetik az orosz Google-ként is, miután 62 százalék körüli részesedéssel uralja az orosz keresőpiacot, megelőzve a 36 százalékos (amerikai) Google-t és a más tekintetben rivális VK 1 százalékon álló keresőjét.

A VK (korábban Mail.ru Group) a legnagyobb orosz közösségimédia-hálózat, a VKontakte üzemeltetője, amelyiknek tavaly szerezte meg többségi tulajdonrészét a Gazprom állami energetikai óriásvállalat. A részesedés aztán továbbvándorolt, ezzel pedig a VK a Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi tanácsadójaként és személyi bankáraként számon tartott Jurij Kovalcsuk ellenőrzése alá került, aki a Nemzeti Médiacsoport nevű holding cégen keresztül számos ottani médiafelületet irányít. A társaság vezérigazgatója jelenleg Vlagyimir Kirijenko, az orosz elnök első helyettesének fia.

Egy visszautasíthatatlan ajánlat

A most bejelentett üzlet értelmében a Yandex az átadott eszközökért cserébe megszerzi a VK élelmiszer-kiszállító szolgáltatását, a Delivery Clubot, de a tranzakció más részleteit és értékét sem hozták nyilvánosságra. A Yandex közlemnye szerint a vállalat igazgatótanácsa és vezetése arra a következtetésre jutott, hogy a tulajdonosok érdekeit az szolgálja a legjobban, ha stratégiailag is kilép a médiaüzletből, más technológiákra és szolgáltatásokra helyezve a hangsúlyt, mint amilyen például az ételszállítás vagy a fuvarközvetítés. A yandex.ru és a Zen később a dzen.ru név alatt fut majd, a VK pedig a tartalom és a felhasználói élmény fejlesztésében és irányításában is átveszi az irányítást.

Bár a Yandex magára valamit adó internetes nagyvállalatként számos területen megjelent már a keresőszolgáltatástól az önvezető járművekig, a mostani üzlettel mégis egyik alaptevékenységétől szabadul meg. Eközben, ahogy néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, az orosz hatóságok sűrű bírságolással és figyelmeztetésekkel igyekeznek megakadályozni, hogy az állampolgárok olyasmit találjanak az interneten, ami nem vág egybe a Kreml narratívájával. A Yandex keresőjén is megjelentek például az olyan linkek, amelyek mellett "a weboldal megsérti az orosz törvényeket" figyelmeztetés szerepel.

Az (amerikai) Google a múlt hónapban kapott 21,1 milliárd rubeles, több mint 140 milliárd forintnak megfelelő büntetést egy moszkvai bíróságon, mert több alkalommal is elmulasztotta eltávolítani a helyi törvényekbe ütköző tartalmakat. A pénzbírságok és a figyelmeztető szövegek mellett egy idén márciusban elfogadott törvény azt is lehetővé teszi, hogy akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék "az ország fegyveres erőinek lejáratását".

A Yandex részvényeinek árfolyama az exit hírére némileg erősödött a moszkvai tőzsdén (a háborús szankciók nyomán a cég papírjainak New York-i kereskedését már tavasszal felfüggesztették). Bár a Delivery Club minden bizonnyal veszteséges, a Reuters szerint a cég megszerzése mindenképpen megerősíti a Yandex foodtech üzletét a tavaly 650 millió rubelre becsült, évi 20 százalékos növekedési potenciállal rendelkező ételkiszállítási piacon.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.