A hatóság sűrű bírságolással és két marokkal szórt figyelmeztetésekkel igyekszik megakadályozni, hogy az orosz állampolgárok olyasmit találjanak az interneten, ami nem vág egybe a Kreml narratívájával.

Nyáron is serény munka folyik a Roszkomnadzornál. Oroszország hírközlési szabályozó hatósága csak múlt pénteken öt külföldi technológiai vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, mivel azok felületein olyan tartalmak voltak elérhetők, amelyek cenzúrázandónak minősülnek a helyi törvények szerint.

A pénteki kör érinti a TikTok közösségi alkamazást, a Telegram üzenetküldőt, a Zoom kommunikációs platformot, a Discord csevegőprogramot és a Pinterest képaggregáló hálózatát. Jogsértésük jutalma az, hogy az ezekre a helyekre mutató találatoknál a keresőszolgáltatóknak kötelezően fel kell tüntetni egy figyelmeztető szöveget.

A Roszkomnadzor közleményében azt írta, hogy az intézkedések arra reagálnak, hogy a vállalatok nem távolították el az általa illegálisnak minősített tartalmakat, és mindaddig érvényben maradnak, amíg azok nem tesznek eleget a kötelezettségüknek.

A hatóság nem részletezte, hogy pontosan milyen intézkedésekre kerül sor, de az orosz piacon domináns Yandex keresőn már most is találni olyan linkeket, amelyek mellett a "Roszkomnadzor: a weboldal megsérti az orosz törvényeket" figyelmeztetés szerepel. A szöveg célja minden bizonnyal az, hogy az ideológiailag kevésbé képzett állampolgárokat elrettentse ezeknek a felületeknek a látogatásától.

történtekről beszámoló Reuters megkereste az érintett cégeket, ám azok nem kívántak nyilatkozni. 

Rendnek kell lenni

Az ukrajnai háború egyik következménye az lett, hogy az orosz interneten korábban is megfigyelhető állami kontroll érzékelhetően felerősödött. Miközben a nyugati országok és cégek a Kreml propagandáját toló médiumokat lehetetlenítették el, Oroszország egy sor jelentős külföldi internetes csatornát és közösségi oldal elérését korlátozta, vagy tiltotta be teljesen.

Az orosz vélekedés szerint hamis információk terjesztése ellen a Roszkomnadzor igyekszik minden lehetséges eszközzel fellépni. Múlt héten például az Amazon tulajdonában lévő Twitch kapott egy 2 millió rubeles bírságot, a Telegramot pedig 11 millióra büntették jogsértő tartalmak terjesztése miatt. Ennél sokkal nagyobb csomagot kapott múlt hónapban a Google. A keresőóriásra egy moszkvai bíróság szabott ki 21,1 milliárd rubeles (bő 350 millió dolláros) bírságot, mert a cég több alkalommal is elmulasztotta eltávolítani a helyi törvények szerint illegálisnak minősített tartalmakat, többek között és elsősorban a cég tulajdonában lévő YouTube-ról.

A pénzbeli büntetések és a figyelmeztető szövegek mellett a hatóság azt is kihangsúlyozta, hogy egy idén március elején elfogadott törvény értelmében akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők azok, akik "lejáratják" az ország fegyveres erőit.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.