A keresőóriásnak nagyjából 370 millió dollárnak megfelelő összeget kell befizetnie, mert a bírósági ítélet szerint nem képes megszűrni a YouTube felületén a tiltólistán szereplő témákat.

Tegnap egy moszkvai bíróságon 21,1 milliárd rubeles bírságot szabtak ki a Google-re, mert a cég több alkalommal is elmulasztotta eltávolítani a helyi törvények szerint illegálisnak minősített tartalmakat, többek között és elsősorban a cég tulajdonában lévő YouTube-ról.

Az ügyben hozott határozat megállapítja, hogy a videomegosztó hálózat üzemeltetője nem törölte "az ukrajnai különleges katonai művelettel kapcsolatos, az Orosz Föderáció fegyveres erőit lejárató hamisítványokat". A bíróság szerint további probléma, hogy a YouTube teret ad a szélsőséges nézeteket népszerűsítő tartalmaknak, illetve olyan anyagoknak, amelyekben gyerekeket buzdítanak engedély nélküli tüntetéseken való részvételre.

A Google-nek elméletben lehetősége van az ítélet ellen fellebezésre, de a cég egyelőre nem kommentálta a hétfői történéseket.

Magasabb fokozatra kapcsoltak

A külföldi internetes platformok és a bizonyos tartalmakat előszeretettel nem kívánatosnak minősítő orosz hatóságok között korábban sem volt felhőtlen a viszony. A Google például egy a fenti ügyhöz hasonló eljárásban tavaly év végén 7,2 milliárd rubeles "szeretetcsomagot" kapott. Az ukrán konfliktus kirobbanásával azonban a helyzet csak tovább éleződött.

Az orosz narratíva szerint kizárólag "különleges katonai műveletként" aposztrofált ukrajnai invázióval összefüggésben Moszkva több nemzetközi közösségi csatorna, nyugati hírügynökség és médium online elérésének blokkolásáról döntött, miközben a másik oldal az orosz állami propaganda terjesztését korlátozó intézkedéseket hozott.

Oroszország már március elején korlátozta a hozzáférést a Twitterhez, illetve a Metához köthető Facebookhoz és Instagramhoz, ám a Google-lel kapcsolatban kicsit óvatosabban jártak el a hatóságok. Kezdetben csak különböző bírságok belengetésével igyekeztek nyomást helyezni a vállalatra, majd májusban ellehetetlenítették a helyi leányvállalat működését azzal, hogy zárolták a Google Russia bankszámláját.

A nyilvánvaló konfliktusok ellenére a YouTube továbbra is elérhető Oroszországban, és az illetékes miniszter májusi nyilatkozata szerint nem is tervezik a platform betiltását. Ennek oka többek között az, hogy miközben más közösségi platformok, csatornák esetében létezik komolyan vehető helyi alternatívája a globális megoldásoknak, a videómegosztás területén nincs a YouTube-bal egy súlycsoportban lévő orosz "pótlék".

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.