Cupertino kiadta legutóbbi negyedévének eredményeit. Amint azt már korábban sejteni lehetett, elég borongósan alakult a cégnél az év végi hajrá.

Az októbertől december végéig tartó periódus az Apple hagyományosan leghangsúlyosabb üzleti negyedéve, hiszen ősz elején debütálnak az új mobilok, a karácsonyi szezon pedig jó lehetőségekkel kecsegtet. Tavaly ezeket a lehetőségeket nem sikerült meglovagolni, ám a vállalat vezetője igyekszik optimistán tekintetni a jövőbe.

Tudták, hogy ez jön

A most publikált negyedéves eredmények közvetlen előzményeként a vállalat olyasmit tett, amire 16 éve nem volt példa: lefelé módosította a bevételi tervszámait. Erre azért volt szükség, mert világossá vált, hogy az iPhone-ok egyáltalán nem úgy fogytak az ünnepi szezonban, ahogy azt remélték.

Az év elején kényszerűségből vett hidegzuhany ugyanakkor arra jó volt, hogy a tényleges adatok publikálásakor már ne érje sokként a befektetőket a gyenge negyedév. A teljes forgalom 84,3 milliárd dollár lett, ami egyfelől egy kicsit meg is haladta az immár visszafogott, 84 milliárdot prognosztizáló elemzői várakozásokat, másrészt viszont 4,5 százalékkal elmarad a tavalyelőtti teljesítménytől. A profit ehhez képest köszöni, jól van, hiszen a közel 20 milliárdos nettó nyereség alig valamivel kevesebb, mint 2017-ben. Igaz, mindezt az ezúttal sokkal enyhébb adózási terhek is segítették.

 

Apple-eredmények 2018/Q4
Infogram


Ahogy a fenti grafikonokból kivehető, valóban a társaság zászlóshajójaként funkcionáló telefonjain úszott el a szezon. Bár az Apple egy ideje nem hajlandó konkrét értékesítési darabszámot közölni, az 52 milliárdot sem elérő forgalom több mint 9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az eladásokat bizonyosan nem fogja megnyomni az sem, amikor olyan súlyos bakikra derül fény, mint amilyen a héten felszínre került lehallgatós bug.

A másik mumus a lassuló gazdaságával bajlódó Kína, ahol relatíve sokkal drágábbá váltak az Apple termékei az erősödő dollár miatt. Ráadásul az sem segít sokat, hogy Donald Trump elnök igyekszik kereskedelmi szankciókkal megfékezni a távol-keleti nagyhatalom expanzióját. A helyzet csak fokozódott azzal, hogy a Huawei egyik vezetőjét számos bűncselekmény elkövetésével vádolták meg. Így a gazdasági problémák mellett az iPhone-ok értékesítését már a nemzeti hevülettől fűtött vásárlók elvesztése is nehezíti. A helyzetet szépen mutatja a forgalom alakulása, ami egy év alatt 18 milliárd közeléből bő 13 milliárdig zuhant vissza.

Kapaszkodnak a pozitívumokba és árcsökkentés jön

Az Apple vezetői igyekeztek jó képet vágni a szituációhoz, és természetesen megpróbálták kimazsolázni a számhalmazból azokat a tételeket, amelyek pozitívan csengenek. Ilyen területeknek mondható a szolgáltatási divízió bevételeinek emelkedése, vagy például az Apple Watch felfutása. A vállalat első számú embere igyekezett a nagypolitika frontján is optimizmust sugározni. Az amerikai elnökkel egyébként rendszeresen konzultáló Tim Cook úgy látja, Kína és az USA kereskedelmi háborújában is látszanak már az enyhülés jelei, és szerinte a felek jobb belátásra térnek. (Ez bizonyosan jót tenne a termékeit jórészt Ázsiában gyártó vállalatnak, ám a vezérigazgató konkrétumokkal nem támasztotta alá bizakodását.)

Ami viszont biztosnak tűnik, hogy a cég kénytelen engedni az iPhone-ok árából. Legalábbis azokban az országokban, ahol a helyi valuta sokat gyengült a dollárral szemben. Ilyen Kína mellett például a szintén tekintélyes piacnak számító Törökország, de említhetjük Oroszországot, Brazíliát és Indiát is. Míg korábban a céges álláspont az volt, hogy az árfolyamkülönbözetet majd "benyeletik" a vásárlókkal, a jelenlegi helyzetben láthatóan kénytelenek leszállni a magas lóról, és reménykedni abban, hogy az árcsökkentéssel újra versenyképesebbé válnak a telefonjaik. A csökkentés mértékéről és az érintett régiókról egyelőre nincsenek információk.

Piaci hírek

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.