Stílusosan robotokkal kívánt boldog új évet a világnak. Nem is akárhogyan!

Néhány nap alatt több mint 21 millióan nézték meg a Boston Dynamics legújabb attrakcióját a YouTube-on (a beágyazott videó a cikk végén látható). A zenei aláfestés stílusosan Berry Gordy 1962-es klasszikusa, a Do You Love Me, ami egy szintén klasszikus előadásában csendül fel: a The Temptation énekel a közel hatvanéves felvételen a tánctanulás keserveiről és örömeiről. "You broke my heart / 'Cause I couldn't dance / You didn't even want me around / And now I'm back / To let you know / I can really shake 'em down" – szól a dal. És most természetesen a Boston Dynamics robotjairól-robotjainak szól, amelyek (akik?) bemutatják: a lábukban van a bugi, és ahogy a dalbeli hősnek, nekik sem kell már összetört szívvel a sarokban szomorkodni a tánciskolában.

Meg azt is bemutatják, hogy a vállalat mennyit fejlődött robotprogramozás terén.

Mérnöki teljesítménynek sem utolsó

Kevés dolog van, ami Elon Muskot lenyűgözi saját ötletein kívül, de a Boston Dynamicsnak még belőle is sikerült kiváltani egy elismerő tweetet. Tény, nem beszélte túl: "This is not CGI", írta a videó fölé.

Kellenek az új évi jó kívánságok az egész világnak – és a Boston Dynamicsnak is. Bár félelmetes robotjaik elképesztő tudását bemutató videóikat – ekképpen a bennük megtestesülő hatalmas mérnöki tudást – tízmilliók csodálják, az üzleti siker valahogy nem akar megérkezni. A MIT (Massachusetts Institute of Technology) spin-off cégeként, DARPA-finanszírozásból 1992-ben (!) elinduló cég az utóbbi pár évben háromszor cserélt gazdát. 2013-ban szerezte meg a Google, amely akkor még minden őrült ötletre vevő volt. Aztán kiderült, számukra mégsem olyan jó ötlet a pénzszórásnak ez a módja. Az sem tett jót a részleg Google-ön belüli pozíciójának, hogy Boston Dynamics-robotok inkább keltettek félelmet az emberekben, mint elismerést, különösen a humanoid Atlas. Ez pedig negatívan hatott az anyavállalat imázsára.

Ha nem is pont ezért, de végül 2017-ben a Google a részleget tokkal-vonóval eladta az épp óriási pénzégetésbe kezdő SoftBanknak. Nyereség azonban csak nem akart termelődni, így most a SoftBank is túladott az 1,1 milliárd dollárra értékelt cég 80 százalékán. A vevő korábbi hírekkel ellentétben nem az ipari robotokat gyártó Hyundai Robotics lett, hanem a szolgáltatói piac felé nyitni kívánó Hyundai Motors (a névazonosság és a közös gyökerek ellenére jogilag már nincs köze a két vállalatnak egymáshoz).

És ha a Hyundai Motorsnak szerencséje van, akár be is jöhet a vásárlás. A kisebb robotkutyájuk, Spot már piacra került. A 2016-ban bemutatott robotot, amely az elsősorban katonai felhasználásra szánt, és emiatt is félelmetes a BigDog mellett cuki ölebnek tűnik, az USA-ban 75 ezer dollárért vehetik meg vállalatok.

És hogy hol tart a robotika, azon belül is a Boston Dynamics, kiválóan demonstrálja a lenti újévi videó, amelyben a három leghíresebb Boston Dynamics-kreatúra szerepel: Spot, a robotkutya, valamint két, egyelőre csak prototípusként létező modell: a rongylábú humanoid Atlas és a leginkább protézises, génsebészeti módszerekkel módosított óriáshangyára emlékeztető, kerekeken guruló Handle. Kétségtelen, hogy a videós show Atlas körül forog, amely (aki?) már tavaly bizonyította, hogy summa cum laude végezte a bukfencegyetemet, azóta pedig PhD fokozatot szerezett boogie-woogie-ból.
 

Piaci hírek

Egy holland kutató 25 dolláros kütyüvel hekkelte meg Elon Musk Starlinkjét

A Las Vegas-i Black Haten mutatta be a módszert. Az űrnet teljes javítására még várni kell, de kárenyhítés már történt.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.