Újabb agresszív lépésekre készül a szoftvergyártó a felhős fronton.

Kétezer szakembert tervez felvenni az Oracle, hogy globálisan erősítse versenyképességét a felhős piacon – írta a Reuters. A vállalat 136 ezer alkalmazottjához képest ez a szám elenyésző, de a felhőalapú szolgáltatások és a licenctámogatások területén dolgozó 18 ezerhez képest jelentős a létszámbővítés.

Az új alkalmazottak a vállalat seattle-i, kaliforniai és indiai szoftverfejlesztő központjában, illetve az új adatközpontok közelében fognak dolgozni. A létszámbővítésnek az a célja, hogy gyorsíthassák az ügyfelek áttérését az új (felhős) vállalati rendszerekbe, és javuljon az Oracle versenyképessége nagy riválisaival szemben.

A bővítésével párhuzamosan a jövő év végig a jelenlegi 16 felhős régió mellé további 20-at fognak kialakítani. Ezeknek az önálló régióknak az adatközpontjait olyan vállalatok is használhatják majd, melyeknek törvény írja az adatok országhatáron belül történő tárolását. A jelenleg már működő régiók többségét egyébként tavaly nyitották. Az újak pedig Chilében, Japánban, Dél-Afrikában, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint Ázsiában és Európában létesülnek.

A felhős piacon, melynek teljes értékét az idei évre a Gartner 39 milliárd dollárra becsüli, jelenleg az Amazon az egyértelmű piacvezető, de a Microsoftnál Satya Nadella érkeztével bekövetkezett stratégiai irányváltás már kezd beérni, és a vállalat az Amazon legnagyobb kihívójává vált ezen a piacon. Emellett a Google és az IBM is jelentős szereplője a vállalati felhős piacnak.

Nem csak szájkaratéra épít az Oracle

Az Oracle évek óta küzd azért, hogy felnőjön a legnagyobb felhőszolgáltatókhoz. Bár ennek leglátványosabb részei mindig a vállalat elnökének és fő technológusának, Larry Ellisonnak az OpenWorld konferenciákon mondott beszédei, az elnöki szájkarate-mutatványok mellett is történt egy s más. Az erőteljes fejlesztéseken (szinte az összes szoftver felhősítése, intenzív adatközpont-építés stb.), illetve azon túl, hogy a vállalat mindent bevetett ügyfelei felhőbe tereléséhez, fontos lépés volt néhány éve Don Johnson leigazolása az Amazontól, aki tavaly év végén megkapta a Oracle felhős infrastruktúráért felelős alelnöki posztját is.

Johnson nevéhez kötődik az Oracle második generációs felhőinfrastruktúrájának, a tavaly ősszel bejelentett Oracle Gen 2 Cloud kiépítése. Ezzel az Oracle is azt a stratégiát követi, amit az Amazon és a Microsoft már régóta alkalmazott: ugyanazon az infrastruktúrán futtatja a szolgáltatásként kínált vállalati szoftvereit, mint amit az ügyfeleinek is kínál. Azaz ebben (és csak ebben fut például az Oracle autonóm adatbázisa, de a publikus Gen 2-ben az ügyfelek is építhetik a saját Gen 2-es felhőjüket). Mint Johnson fogalmazott, minden az egyszerűsítésről szól, amit nagyon gyorsan és keményen le akarnak zavarni: minden és mindenhol a Gen 2-n fog futni.

Az egyszerűsítés irányába mutat az a megállapodás is, amit nyáron hoztak össze a Microsofttal – az "ellenségem ellensége a barátom" szellemében. A két vállalat szélessávú adatkapcsolattal köti össze adatközpontjait, hogy átjárást biztosíthassanak ügyfeleiknek egymás szolgáltatásai között. Így egyszerűbb az Azure-ból használt analitikai vagy mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat összekapcsolni például az Oracle autonóm adatbázisával.

A barátkozásnak persze vannak korlátai. Az Oracle komoly versenyben van a Microsofttal (de az Amazonnal és az IBM-mel is) az USA védelmi minisztériuma által kiírt 10 milliárd dolláros JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud) projekt elnyeréséért. Nyáron még az Amazon tűnt befutónak, de aztán az Oracle, a Microsoft és az IBM is panaszt tett, hogy az egész kiírást az Amazonra szabták. Jelenleg a pályázat felülvizsgálata zajlik. A Reutersnek Johnson azt mondta, hogy a mostani létszámbővítést nem függ össze a JEDI projekttel, de azt elismerte, hogy folytatják a potenciális ügyfeleknek szánt adatközpontjaik kiépítését.

Cloud & big data

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.