Ha lemaradtál egy versenyben, alapíts egy olyan kategóriát, amiben te vagy a legjobb. Larry Ellison megnyitotta az OpenWorld-öt.

Ismét hatásos volt az OpenWord-ön az Oracle elnökének és egyben műszaki vezérigazgatójának a belépője. Larry Ellison beszédét valószínűleg azért is sokan várták, mert reméltek valamiféle útmutatást arra vonatkozóan, hogy is kellene értelmezni a legutóbbi negyedév eredményeit, és hogy merre is lesz az előre. Ám senki sem lett sokkal okosabb, bár nagy szavakból – ahogy azt már Ellisontól megszokhatta a rendezvény több mint 60 ezer résztvevője – most sem volt hiány.

Ellison a beszédben ismét kitért a konkurensekre. Most elsősorban az Amazon állt a célkeresztben.

Legyen egy második generációs felhő! És lőn...

A beszéd egyik legfontosabb mondása a második generációs felhő volt. Ez lenne a kifejezetten nagyvállalati igényekhez szabott felhőmegoldás, amely – természetesen – technológiailag fejlettebb és biztonságosabb, mint bármely más felhőmegoldás a piacon.
 

Erről is hallhat november 20-án a ManufactureIT konferencián!

Hasonló témák november 20-án, a ManufactureIT konferencián is terítékre kerülnek. Ha ön is gyártóvállalatnál dolgozik vezető beosztásban, ott a helye. Regisztráljon a rendezvényre.


Az első generációs felhők évtizedes technológiára épülnek – érts: elavultak –, az Oracle Gen 2 Cloud felépítése azonban kifejezetten arra szolgál, hogy a vállalatok biztonságosan futtathassák a legnagyobb teljesítményt igénylő munkafolyamataikat. Emellett két további kulcstulajdonsága van. Az egyik, hogy ez a felhő képes csak futtatni az Oracle önvezérelt adatbázisát, az Oracle Autonomous Database-t. A másik a minden eddiginél magasabb szintű biztonság. A publikus Gen 2 már elérhető, de nyártól az ügyfelek is építhetik a saját Gen 2 felhőjüket (Gen 2 at Costumer).

A teljesítményt az Oracle Cloud Infrastructure – a Gen 2 Cloud alapja – hivatott biztosítani, amely Ellison ígérete szerint bármilyen vállalati munkaterhelést képes biztonságosan futtatni, emellett natívan támogatja Oracle Autonomous Database futtatását.

Legyen magasabb szintű a felhős biztonság! És lőn...

És mi a helyzet a biztonsággal? A cég közleménye is úgy fogalmaz, hogy az elnök „hosszasan beszélt a kibervédelem jelenlegi állapotáról, amely szerinte »nem elég jó«”. A biztonságot a második generációs felhő automatizációs lehetőségei is növelik. Nem csak a felderítési, hanem a prediktív képességei is jók. A biztonsági autonómiába olyan, már ismert elemek is beletartoznak, mint az Autonomous Database azon képessége, hogy működés közben és önállóan képes frissítések – köztük biztonsági javítások – telepítésére.

A biztonság másik nagyon fontos eleme, hogy a cloud computing ellenőrző kódot egy külön rendszerben tartja, és nem osztja meg az ügyfelek számítási rendszerével. Így ha az ügyfél rendszerét feltörik, a kiberbűnözők nem férnek hozzá az Oracle rendszerihez, sem pedig más ügyfelek adataihoz, melyek szintén ugyanazon felhős gépen vannak.

Az Amazon távol van ettől

Ellison az Autonomous Database-re is kitért. Ez továbbra is kulcstéma az Oracle-nél, hiszen a tavalyi OpneWorld-ön bejelentett adatbázis, amely képes menedzselni, finomhangolni és javítani önmagát, a többi felhőszolgáltatás fejlesztési irányát is meghatározza.

A mostani előadásában Ellison arról beszélt, hogy az ügyfeleik telepíthetik saját Autonomous Database-üket a Dedicated Exadata Cloud Infrastructure platformra is, hogy a munkafolyamatok izolálásával nagyobb biztonságú és megbízhatóságú környezetet adjanak kritikus munkafolyamatoknak. A Oracle Autonomous Database Cloud at Customerben pedig elsősorban azoknak a szervezeteknek érdemes gondolkodniuk, melyek a szabályozási előírások miatt nem használhatnak nyilvános felhőt.

Ellisonról lévén szó, az előadásból nem a maradhatott ki a konkurensek emlegetése sem. Most épp az Amazon került terítékre. Az Amazon adatbázismegoldásai legfeljebb félautonóm adatbázisoknak tekinthetők – mondta az elnök. Ez olyan, mint egy félautonóm önvezető autó, amelybe "beszállsz, vezetsz és meghalsz..." – fogalmazott nem kis szarkazmussal.

Az Amazonnak nincsenek önszabályzó funkciói, nincs aktív adatvédelme, nem települnek automatikusan a javítások stb. De más is az Amazon ellen szól: a hatalmas teljesítménykülönbség. Az Oracle mérései szerint az Autonomous Database sokkal gyorsabb, mint az Amazon Relational Database Service (RDS), az Amazon Aurora vagy az Amazon Redshift. 45 százalékkal gyorsabb számítási teljesítményt nyújt harmadáron, 80-szor (!) gyorsabb vegyes terhelésnél, ötször gyorsabb blokktárolásban, networkingben pedig a dupláját hozza, mint az Amazon megoldásai. (Egy elemző megjegyezte: majdnem túl szép, hogy igaz is legyen.)

Ráadásul mindezt olcsóbban és magasabb rendelkezésre állással. Azzal, hogy az Autonomous Database működés közben, automatikusan frissíti magát, 99,995 százalékos SLA-garanciát tud biztosítani szemben az Amazon 99,95 százalékos mutatójával.

A piaci viszonyok egyelőre mást mutatnak

Nyomós érveket sorakoztatott fel az Oracle-elnök, még ha a sebességmérések vállalaton belül is készültek. De valószínűleg az Amazonnak is lesz ehhez néhány szava, azaz a verseny még nincs lefutva. A felhős piac legnagyobb szereplője továbbra is az Amazon, a Microsoft és az Alphabet (Google). Piackutatók azt jósolják, hogy a felhős ipar belátható időn belül a vezető szolgáltatók szűk csoportjának küzdelméről szól majd. Így még inkább érthető az egyébként gyorsan növő Oracle igyekezete, hogy mindenáron felzárkózzon az élbolyhoz.

Ez a verseny az Oracle szempontjából még közel sincs lefutva. A koncepciójában mindenképpen új Gen 2 Cloud és az, hogy az Oracle elsősorban továbbra is a nagy teljesítményű vállalati alkalmazásokra koncentrál, akár más irányba is terelheti a küzdelmet.

Cloud & big data

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.