A két vállalat összekapcsolja adatközpontjait. Felhős szolgáltatásaikat is átjárhatóvá teszik.

A közelmúltban jelentette be a Microsoft, és az Oracle, hogy szélessávú adatkapcsolattal kötik össze adatközpontjaikat, és ezzel együtt átjárást is biztosítanak ügyfeleiknek egymás szolgáltatásai között. Így a vállalatok számára egyszerűbbé válik, hogy például az Azure-ból használt analitikai vagy mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat összekapcsolják az Oracle Autonomous Database-ével. Az összekapcsolás első körben az USA keleti parti régiójában (Azure East US és OCI Ashburn) valósul meg, a két vállalat Ashburnben működő adatközpontjait kötik össze.

A megállapodást szakértők egyértelműen azzal magyarázták, hogy a két vállalat egyesíteni akarja erőforrásait a felhős piacon az Amazon AWS-ével szemben. A megállapodásról kiadott közleményben az Oracle felhős infrastruktúráért felelős alelnöke, Don Johnson úgy fogalmazott, hogy a közös ügyfeleik a meglévő vállalati alkalmazásaik többségét képesek lesznek felhőbe migrálni, az architektúra újratervezése nélkül.

Egyablakos ügyintézés

Az ördög persze a részletekben rejlik. Az OCI és az Azure közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, így az adatforgalom biztosítására nem kell igénybe venni közbenső szolgáltatót. A szolgáltatók azt ígérik, hogy képesek biztosítani az Azure és az OCI felől is a egy számjegyű milliszekundumos késleltetésű hozzáférést a másik felhőhöz. Néhány fontos kérdésre azonban még függőben van, például amit a Gartner egy elemzője nyilatkozott a Reutersnek: mekkora költségekkel jár majd az adatok mozgatása a szolgáltatások között.

Van azonban néhány terület, ahol már most látszik az együttműködés előnye.

Először is a két vállalat "egyablakos ügyintézési" rendszert alakít ki, azaz az Azure-ból is elérhetővé válik az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) és viszont. Például az Active Directoryn keresztül lehet hozzáférni az OCI szolgáltatásokhoz, illetve Oracle ID-n keresztül az Azure-hoz.

Egyszerűsödik a támogatás. Az ügyfelek akár OCI-, akár Azure-előfizeték, elgé egy szolgáltatónál támogatást vásárlniuk. Ez egyszerűsíti a felhős környezetben futó alkalmazások kezelését. A Microsoft és az Oracle létre is hoz egy olyan támogató csapatot, amelynek a feladata az Azure-t és OCI-t is használó ügyfelek kiszolgálása.

Az Azure és az OCI összekapcsolása


 

Az egyszerűsített licencmodellekkel telepíthetők az Oracle alkalmazások (Oracle E-Business Suite, JD Edwards, Peoplesoft Enterprise, Hyperion, Oracle Retail Applications stb.) az Azure-ban. Ugyanezt a modellt alkalmazza a Microsoft is például ha egy ügyfele OCI-n futtat SQL Servert.

Sokkal rugalmasabb telepítési modelleket alkalmazhatnak az ügyfelek. Például az Azure-ban futó hyperscale alkalmazások képesek beszélni az OCI-ban futó Oracle adatbázis-példányokkal, vagy az OCI-ügyfelek az Azure mesterségesintelligencia-, IoT- vagy blockchain-szolgáltatásait.

Valódi multicloud környezet

A Forbes szerint Microsoft és az Oracle közötti megállapodás révén az iparág első valódi többfelhős környezete jön létre, mivel ügyfél szempontból két fontos felhőkörnyezetet tesz zökkenőmentesen átjárhatóvá. A vállalatoknak ez szémos új lehetőséget kínál. Integrálhatják például az Oracle Analytics Cloudot és az Azure Data Servicest, a Power BI-t különféle Oracle alkalmazásokkal és adatbázisokkal. Emellett integrálható a monizorozás (Azure AppInsights és OCI Monitoring), a kulcskezelés (Azure KMS, OCI KMS) is.

Cloud & big data

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.