Sok ezermilliárd dollár tűnt el a szektorból, de a legtöbb vállalat 2019-hez képest bőven nyerőben van.

A chicagói Morningstar pénzügyi szolgáltató cég elemzői összegezték pár grafikonon a technológiai piac néhány kulcsszereplőjének a 2022-es tőzsdei szereplését. Bár az általuk vizsgált hat cég (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia) összértéke idén közel 4 ezermilliárd dollárral csökkent, az elemzők grafikonjaiból az is látszik: 2019-hez képest még mindig bőven pozitív a mérleg.

Ugyanakkor kétségtelen: a befektetők szempontjából a technológiai szektor volt az év egyik legrosszabbul teljesítő ágazata: a Morningstar saját US Market Indexe 18,7 százalékkal zsugorodott december 9-éig, míg a US Technology Indexük 28,7 százalékkal.

A legnagyobbat a Meta bukott: elveszítette értéke 65,5 százalékát. Hozzá képest Jeff Bezosnak nem kell aggódnia, hiszen "csupán" 46,6 százalékkal ért kevesebbett december 9-én, mint január elsején. Az Apple-nél pedig akár pezsgőt is bonthatnak a 19,5 százalékos csökkenés miatt. (A Morningstar összefoglalója nem tér ki olyan extrém ügyekre, mint a Tesla: Elon Musk vállalata szintén elvesztette értéke jelentős részét. Januárban még 400 dollár volt az érfolyam, jelenleg viszont 120 dollár körüli mozog, miközben a napokban volt 110 dollár alatt is.)

A hat vizsgált cég piaci értékének változása 2019 végétől

Kattinson a képre a nagyobb mérethez!

 

A vizsgált hat cég 2021 végén mintegy 10,7 ezermilliárd dollárt ért, december 9-én azonban már csak 6,9 ezermilliárdot. Ám ez bőven felülmúlja a pandémia előtti szintet, legutóbb 2020 júliusában értek ennyit ezek a vállalatok.

Recesszió és rossz döntések

Általánosságban a rossz teljesítményt a recessziós félelmekkel és a makrogazdasági nyomással magyarázzák az elemzők, de minden vállalatnál volt valami egyedi ok is. A viszonylag jól teljesítő Apple befektetőit például az bizonytalanította el, hogy elmaradt a várt nagy év végi roham az iPhone-okért.

A Meta esetében több tényező is hozzájárult az extrém értékvesztéshez: Mark Zuckerberg túl sokat költött a metaverzumra látható eredmények nélkül, miközben a vállalat reklámbevételeinek (az első számú, szinte egyetlen bevételi forrás) növekedése lassult. És persze a vállalat feje fölött lebegő 13 milliárd dolláros EU-s bírságnak sem örültek a részvényesek. A hat cég közül egyébként a Meta lehet a legnehezebb helyzetben, a vállalat értéke ugyanis 2016-os szintre esett vissza, hívják fel a figyelmet a Morningstar elemzői.

Az Alphabet és az Amazon esetében a fogyasztói piac zsugorodása hatott: az Alphabetnél közvetetten, a hirdetéseken keresztül, az Amazonnál viszont közvetlenül. Az már csak apró színes ehhez, hogy a Google Cloud Platform és az Amazon Alexa is komoly veszteségeket termel.

A Microsoftnál más a helyzet: a vállalat üzleti modellje stabil, jól halad a felhősítéssel is, de lassult a növekedése. A legutóbbi negyedévében jelentett 11 százalékos bevételnövekedés az utóbbi öt év leggyengébb eredménye.

 
Morningstar: Big Tech 2022
Infogram

 

A chicagói elemzők egyetlen hardveres céggel, az Nvidiával foglalkoznak. A csiptervező 42,1 százalékos visszaesését két okkal magyarázzák: a pandémia miatt felpörgő számítógép-piacon a vártnál gyorsabban lecsengett a kereslet, és az sem segítette a vállalatot, hogy a Biden-kormányzat szigorított a fejlett csipek Kínába történő exportján.

Az év meglepetése: az IBM

Bár a technológiai ipar összességében nehéz évet zár, volt egy olyan cég is, amely növelni tudta az értékét: az IBM. Bár 130 milliárd dollár alatti értékével messze elmarad a piac "ezermilliárdosaitól", továbbra is az egyik legjelentősebb szereplője a vállalati piacnak (az Oracle-t értéke jelenleg kb. 220 milliárd, az SAP-é 130 milliárd, a Salesforce-é 132 milliárd dollár). Árfolyama januárban 133 dollár körül volt, de decemberben már 150 dollár fölött is járt. A nagyvállalati piacon kedvelt konzervatívabb irányt képviselő Arvind Krishna vezetésével sikeresen integrálták a Red Hat portfóliót, és szép csendben megszabadultak a portfólió drága, de bevételt nem termelő elemeitől, például a Watson Health üzletágtól.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.