A nyílt forráskódú tárolási termékek és az azokkal dolgozó csapatok is átkerülnek az IBM storage üzletágába.

Szervezetileg is az IBM része lesz a Red Hat tárolási részlege. A tegnapi bejelentés értelmében a Ceph Storage, az OpenShift Data Foundation (ODF), a Rook és a NooBaa is IBM-es termékként folytatja. A megoldásokkal foglalkozó csapatok szintén kék zakót kapnak. Az IBM storage üzletágának vezetője, Denis Kennelly úgy értékelte, hogy a változással az iparág legteljesebb és legerősebb szoftveresen definiált tárolási portfóliója jön létre.

Mint az IBM közleménye írja, a cél az, hogy a két vállalat egységes alkalmazás- és adattárolási lehetőséget kínáljon ügyfeleinek mind on-premise, mind a felhőben. Az IBM Spectrum Fusion alapja a jövőben az ODF lesz. A változástól azt remélik, hogy az IBM javítja pozícióit a Kubernetes platform egyre jelentősebb piacán, és begyorsul az IBM hibridfelhő-alapú tárolási stratégiájának megvalósítása. Denis Kennelly külön kiemelte, hogy a Red Hattől átvett termékek továbbra is nyílt forráskódúak maradnak.

Joe Fernandes, a Red Hat hibrid platformokért felelős alelnöke szerint az IBM és a Red Hat portfóliójának egyesítésével mindkét vállalat ügyfelei nyernek, és jóval magasabb szintű tárolási megoldáshoz fognak jutni, mintha külön-külön alkalmaznák a két vállalat termékeit.
 

A Blocks&Files összefoglaló ábrája a változásról (kattinson a képre a nagyobb mérethez)

A Red Hat ODF lényegében egy olyan felhőnatív megoldás, amely kombinálja a tárolást, azt adatmenedzsmentet és az adatvédelmet. A megoldásban a Ceph nevű szoftverkomponens végzi az objektum-, blokk- és fájltárolási feladatokat, a NooBaa absztrahálja a tárolási infrastruktúrát hibrid többfelhős környezetekben, valamint adattárolási szolgáltatáskezelési eszközöket biztosít. A Rookkal lehet elvégezni több tárolási szolgáltatás hangszerelését.

Egységes tárolás vastól konténerig

Mint a Blocks&Files írja, az új felállásban az IBM ügyfelei egy konzisztens hardver-agnosztikus tárolási szolgáltatáscsomaghoz jutnak, amit bare metal, virtualizált és konténeres környezetekben egyaránt tudnak alkalmazni.

A szoftverek és munkatársak átköltözését az év végéig be akarják fejezni. A nem készpénzes ügylet persze jogilag részleges felvásárlás, annak ellenére, hogy a Red Hat hivatalosan 2019 óta az IBM leányvállalata. A nyílt forráskódú modellt sikerre vivő vállalat utána is megmarad önálló entitásként.

Az áthelyezett termékek értékesítésében nem lesz változás: a Red Hat-partnerek továbbra is értkesíthetik a Red Hat OpenShift Platform Plust, amelynek része marad az OpenShift Data Foundationt. Azok az ügyfelek, melyek most akarnak maguknak Red Hat OpenStacket, továbbra is megvásárolhatják hozzá a Red Hat Ceph Storage-ot. A közlemény szerint az OpenShift- és OpenStack-előfizetéssel rendelkező ügyfelek számára az átalakítás nem hoz változást.

Az IBM azt ígérte, hogy a Red Hat megoldásokkal felturbózott termékeit várhatóan 2023 első felétől tudja majd szállítani.

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.