A Qualcomm fejlesztése a kijelző alá suvasztja be a biometrikus azonosítót. Várhatóan az összes, Snapdragon processzort használó felsőkategóriás készülék ki fogja használni a lehetőséget.
Hirdetés
 

A MWC Shanghai kiállításon állt azzal az érdeklődők elé a Qualcomm, hogy sikerült megoldania a képernyő alá rejtett ujjlenyomat-olvasó problémáját. Tulajdonképpen egy ideje már dolgozott rajta, de eddig túlságosan vastagnak bizonyult a fölé tervezett képernyőpanel; ezen a téren sikerült áttörést elérnie a gyártónak.

Jövőre árasztja el a piacot

A kínai bemutatón látottak és elhangzottak szerint a Snapdragon Sense ID fejlett ultrahang-technológiát alkalmazva képes észlelni az ujjlenyomatokat, és akár 1,2 milliméter vastag OLED kijelzőn keresztül is „rálát” a felhasználói ujjbegyekre. Pontosabban maximum 800 mikrométernyi üveg és 525 mikrométernyi alumínium alatt képes még megbízhatóan érzékelni az ujjbőrön levő barázdákat.

Ez pedig jelentős előrelépés a korábbi módszerhez képest, melynél a technika teljes tudása 400 mikrométerig terjedt ki. A 400 mikrométer azonban a ma használt okostelefonoknál még túl alacsony korlát, ennél a legtöbb készülék kijelzője/frontpanele vastagabb.

A Qualcomm állítása szerint fejlesztése nem verhető át alacsonyszintű hackelési kísérletekkel. A szenzor ugyanis képes érzékelni a szívverést is, vagyis az üveg alá rejtett Sense ID segítségével meghatározható, hogy a leolvasott ujjlenyomathoz tartozik-e véráramlás, vagy csak valamilyen szilikonalapú másolattal próbálta meg valaki átverni a biometrikus azonosítást.
 

A 2017-es barcelonai Mobile World Congress-en bemutatott prototípus


Mivel a szenzor a kijelző alá kerül, egyrészt még több hely marad a megjeleníthető tartalomnak anélkül, hogy ahhoz az okostelefont fizikailag nagyobbra kellene tervezni. Másrészt ezzel a kialakítással könnyebb jobb vízállóságot biztosítani. Napjaink fizikai, előlapi érzékelőre alapuló megoldásainál a folyadék beszivároghat az illesztéseknél; ezzel a veszéllyel azonban nem kell számolni, ha a szenzor mélyen a kijelző alá van rejtve.

Bárkinek eladják

Vékonyabb, jövőbemutató, egyedi mobilazonosítói élményt kínáló, biztonságosabb mobiltelefonok készíthetők a Qualcomm Fingerprint Sensor révén, számolt be a fejlesztésről a vállalat termékmenedzsmentjének alelnöke. Seshu Madhavapeddy szerint ezzel a telefonok folyamatos formatervezési kihívásaira adtak látványos választ (egészen addig, amíg kvázi minden telefonon eltűnik a fizikai érzékelő). Igaz, azt nem árulta el, hogy mibe fog kerülni a technika, de tippünk szerint elsőként a csúcskategóriás készülékek kerülnek majd ilyen kialakítással a piacra.

Azt viszont már bejelentette a Qualcomm, hogy az ujjlenyomat-olvasókkal foglalkozó csapata külön üzletágba tömörül. Ennek célja, hogy azokat a gyártókat is elérje a cég, akik egyébként nem Snapdragon chipeket vásárolnak telefonjaikhoz, vagyis a Snapdragon Sense ID platformfüggetlen lesz. Sőt, a vállalat abban bízik, hogy be tudja indítani majd a biometrikus, bankkártyát nem igénylő ATM-ek piacát is.

Mindeközben almáéknál

Nem csak a Qualcomm az egyetlen, aki azon dolgozik, hogy a telefonok ujjlenyomat-azonosító érzékelője eltűnjön a frontpanelről. Az Apple tizedik generációs kommunikációs eszközéről már vagy fél éve tudni vélik jól értesült források, hogy hasonló kialakítással fog bírni. Az új iPhone-okról természetesen semmilyen információt nem kívánt hivatalosan megerősíteni a Steve Jobs alapította vállalat.

Az Apple alkatrész-összeszerelő partnereinek azonban pár hónapja nagyon komoly problémája akadt az új biometrikus azonosítási eljárás kivitelezésével. A szokatlan kialakítás kavarhatott be, és nem kizárt, hogy emiatt csúszik a tizedik generációs okostelefon őszre várt megjelenése. Jó eséllyel hasonló okok miatt miatt döntött végül úgy a Samsung is, hogy Galaxy S8 modelljében a hátlapra űzi az érzékelőt.

Mobilitás

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.