Novembertől 2-5 dollárral nőnek a havi előfizetési díjak. Az indok: drága a generatív MI üzemeltetése.

Szerdától általánosan elérhető több generatív mesterséges intelligenciával hajtott funkció az Adobe Creative Cloudjában. Ahhoz képest, hogy például a kreatív alkalmazáscsomagot fejlesztő vállalat milyen lassan csatlakozott rá a felhős trendre, a generatív MI-re gyorsan reagált.

Mintegy fél évvel a béta bemutatása után mostantól bárki használhatja a Firefly név alatt elérhető csomagot. "Az új Adobe Firefly webes alkalmazással egyszerű utasítások és generatív mesterséges intelligencia segítségével bármit létrehozhat, amit csak el tud képzelni" – ígéri a szoftvergyártó a szolgáltatás oldalán.

Egyelőre négy funkció működik. A Text to Image szöveges leírásból generál képet, a Generative Fill szöveges utasításokra átszínezi a képet vagy egyes elemeit eltávolítja vagy kiegészíti a kép perspektívájához, megvilágításához, stílusához igazodva. A Text Effects textúrákat, stílusokat húz rá különböző szöveges elemekre, míg a Generative Recolor vektoros képekből készít színvariációkat. Hamarosan érkezik egy 3D-s elemek felhasználását segítő funkció és egy olyan lehetőség is, amellyel egyetlen kattintásra egyszerűsödik a képek méretarányának módosítása.

A Firefly több mint 100 nyelven támogatja a szövegbevitelt, a szolgáltatás webhelyét pedig húsz nyelvre lefordították. Az új funkciókról például magyar leírások is készültek a Photoshop Help-oldalának kiegészítéseként.

Speciális effektekhez spéci árazás

Az új funkciókért az Adobe szeretne pénzt kérni, de azt is szeretné elérni, hogy az árazás ne riassza el az új felhasználókat. Ezért kitalálta az ún. "generatív kreditek” rendszerét. Az Adobe-ügyfelek jelenlegi előfizetésükhöz különböző mennyiségű kreditet kapnak, és amikor rákattintanak a Generate gombra, ugrik egy kredit. Emiatt egyébként át is alakították kicsit a Firefly-t: az egyes módosításokat nem generálja le automatikusan, hanem csak a felhasználó kezdeményezésére.

3000 kreditet kapnak a Creative Cloud Pro Plus All Apps csomagra előfizetők. A Creative Cloud All Apps és a Creative Cloud for Enterprise csomaghoz 1000 kredit, a Creative Cloud Single Apphoz és az Adobe Stock-előfizetésekhez pedig 500 jár. Aki ezek hiányában szeretne próbálkozni, használhatja a havi 25 kreditet biztosító ingyenes csomagot, illetve van egy prémium Firefly-csomag is 100 kredittel havi 5 dollárt.

Ha az előfizető felhasználta a csomagjához rendelt összes kreditet, akkor is használhatja a szolgáltatást, csak az nagyon lassan fog futni. Az Adobe Firefly és az Adobe Express Premium csomagoknál pedig napi kettőre korlátozza az előfizetés naptári fordulójáig a generálható képek számát. Egyes csomagoknál csak november elsejétől lépnek életbe a kreditkeretek, amikor az Adobe amúgy is emeli csomagjai előfizetési díját havi 2-5 dollárral.

Jogi garanciát vállalnak az MI-jükre

A rendszer bevezetését és az áremelést azzal indokolta a TechCrunch-nak Alexandru Costin, az Adobe generatív MI-ért felelős alelnöke, hogy a használt modellek mindegyike nagyon nagy, felhőben futnak és költséges az üzemeltetésük. Működtetésüket a kimenet minőségére optimalizálták. A korlátok voltaképpen a meglévő felhasználókat védik, mert azok révén biztosítható, hogy a megszokott minőségben férjenek hozzá a szolgáltatásokhoz.

A generatív MI-vel kapcsolatos szerzői jogi aggályokat az Adobe hasonlóan kezelné, mint a Microsoft: kártalanítja ügyfeleit, ha azokat beperlik a Firefly által generált képek használata miatt. A szoftvergyártó szerint egyébként egy ilyen pernek kicsi az esélye, mert a modelleket az Adobe Stockból származó képeken képezte.

Egyes elemzők az MI-alapú szolgáltatáscsomagot üzletileg meglehetősen problémásnak tartják. Az Adobe fő célcsoportját hagyományosan a grafikusok alkotják. Ha az MI-alapú képfeldolgozás beválik, akkor az épp ezt a piacot nyírbálhatja meg.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.