A Cerative Cloud eddig amolyan felemás felhőszolgáltatás volt, a desktopon futó alkalmazások felhőben tárolt elemekkel dolgoztak. De mostantól minden más lesz!

Valódi felhős rendszer lesz az Adobe Creative Cloudjából. Eddig ugyanis a felhő elsősorban csak tárolási (háttér)szolgáltatást biztosított az amúgy desktopon futó alkalmazásoknak (Photoshop, Illustrator, Premier Pro stb.), és a "cloud" elnevezés inkább egyfajta marketingfogás lehetett, hogy jobban meg lehessen indokolni, miért tér át teljes egészében az Adobe az előfizetéses rendszerre a licencértékesítés helyett.

Az Adobe Max konferencia nyitónapján a vállalat azonban a Creative Cloud Web bétájával bemutatta, hogyan lép a felhőhasználat következő szintjére.

A háttérben már eddig is több fontos lépés történt egy valódi SaaS-modell kialakítására, amelynek kétségtelenül a webes verzió bejelentése a leglátványosabb eleme: ez már lehetővé teszi a böngészőn belüli közös munkát asztali alkalmazások (és akár előfizetés) nélkül. A böngészőben elérhető változat is rendelkezik olyan alapvető eszközökkel, melyekkel el lehet végezni a dokumentumokon kisebb finomításokat és gyors szerkesztéseket. Bár a webes változat tudása erősen korlátozott a desktophoz képest, a webes Photoshop is kezeli például a rétegeket.

Az Adobe egyébként nem a felhősítést hangsúlyozta ezeknél a bejelentéseinél az idei fejlesztői konferenciáján, hanem a fejlett együttműködési lehetőségeket, amelyek a Creative Cloud körüli ökoszisztéma határait is kitágították. A múlt évben startolt a Creative Cloud Libraries API, amelynek révén már egy sor külső alkalmazással össze lehet kapcsolni az Adobe rendszerét, a webes változatok pedig a Creative Cloudon belüli csoportmunkára adnak lehetőséget.

A lényegi munka marad desktopon

A Creative Cloud Webben a felhasználó kap egy Creative Cloud Spaces nevű projektoldalt, amely az eszközök, hivatkozások és dokumentumok központi rendszerezésére és megosztására szolgál. Az együttműködés felületete pedig a Creative Cloud Canvas, erre a görgethető felületre alakzatokat, szöveget, matricákat, képeket és Creative Cloud-dokumentumokat lehet felrakni. Minden dokumentum az eredetire hivatkozik, így a felhasználók megnyithatják azokat az asztali alkalmazásban, és menthetik az esetleges módosításokat.

A Photoshop és az Illustrator webes felületén az adott munkán közösen dolgozók jegyzeteket fűzhetnek a tervekhez, vázlatokat tehetnek az eredeti képre, rajzra stb. Ezek a csoportmunkát támogató eszközök egyébként a desktop változatok új verziójában is megjelennek.

A The Register szerint az Adobe a webes változatok felületét a iPad-es verzió alapján tervezhette, így aki azon (is) használta a Creative Cloud csomagot, a böngészős felületen gyorsan megtalál minden funkciót. Főleg, hogy az alapértelmezett billentyűparancsok ugyanazok, mint a desktop környezetben.

Lesz felhős InDesign is, de az egyelőre csak alapvető kollaborációs lehetőséget biztosít. Az előfizetéssel rendelkező grafikus operátor megoszthatja a készülő dokumentumot másokkal (előfizetéssel nem rendelkezőkkel is), de a módosításhoz csak az előfizetéssel rendelkező felhasználók kapnak jogot. A grafikai tervezést segítő elemek a Photoshoppal ellentétben az InDesign webes felületén nem érhetők el.

A böngészőben futó Photoshop nyilvános bétáját bármely előfizető kipróbálhatja, míg az Illustrator on the Web, a Creative Cloud Spaces és a Canvas egyelőre csak zárt bétában érhető el. Akit érdekelnek az Adobe Maxon bejelentett újdonságok, itt tájékozódhat a részletekről.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.