Állítólag a szoftvercég alkalmazottai között is vannak, akik attól tartanak, hogy a nagyszabású MI-fejlesztésekkel a grafikusok munkáját veszik el, aláásva a cég legfontosabb üzletét.

Az Adobe-nál házon belül is komoly vita folyik az új MI-technológiákról, amelyek azzal fenyegetnek, hogy munkahelyeket szüntetnek meg a cég kulcsfontosságú ügyfeleinél, aláásva a vállalat üzleti modelljét – számolt be róla a Business Insider. A lap olyan belső üzenetváltásokat idéz, amelyekben az Adobe egyik vezető tervezője például arról panaszkodik, hogy egy általa ismert reklámcégnél grafikus tervezőket fognak elbocsátani a Photoshop új szöveg-kép funkciói miatt. A szoftvercég idén mutatta be a Firefly nevű generatív MI-eszközkészletét, amely már több termékében is lehetővé teszi a képek szerkesztését egyszerű szöveges utasításokon keresztül, sőt a filmes feladatok támogatásában is megjelenik automatikus módosításokkal vagy vizuális hatások alkalmazásával.

A társaság mindezek alapján bonyolult helyzetbe került, amikor fejest ugrott a mesterséges intelligencia fejlesztését célzó piaci versenybe. Az Adobe befektetői a jelek szerint nem aggódnak, hiszen a cég részvényei az év első felében is több mint 50 százalékkal erősödtek; a Business Insider által idézett elemző egyenesen a Microsoft ligájába sorolja az Adobe-t abban a tekintetben, hogy a vállalatok sok éven át végzett összehangolt, átgondolt befektetéseket ezen a területen. A Business Insider riportja alapján azonban saját alkalmazottai is válaszokat szeretnének a mesterséges intelligencia etikus használatával vagy a kapcsolódó munkaterhelések környezeti hatásaival kapcsolatban, eloszlatva az átláthatóságot és a folytonosságot érintő aggodalmakat.

Az Adobe fő célcsoportját hagyományosan azok a grafikusok jelentik, akiket régóta támogat hatékony szoftvereivel, az új technológia felfutása azonban belekarmol a cég vásárlóinak munkájába. A Goldman Sachs sokat idézett becslése szerint az MI-rendszerek bevezetése 300 millió munkahelyet szüntethet meg világszerte, ami a művészeti és formatervezési iparágakon belül az állások negyedét is érintheti. A bizakodóbbak úgy látják, hogy a Photoshop is termelékenyebbé tette a művészeket, és ugyanez lesz a helyzet a mesterséges intelligenciával, amiből sok szabadúszó és hobbista profitálhat, még ha egyes vállalatoknál csökkentik is a tervezők létszámát. Ráadásul nem csak az Adobe fejleszt képeket generáló MI-t, bár messze a legnagyobbnak számít közülük.

A dolog természetesen nem ilyen egyszerű

A vállalat látszólag hangsúlyt helyez a mesterséges intelligencia felelős használatára, így a Firefly MI-modelleket például saját képtárain és szabadon felhasználható tartalmakon tanítja, bár ez utóbbit nem határozta meg egészen pontosan. A vállalat mindenesetre kereskedelmi szempontból biztonságosnak nevezte a szolgáltatását, és teljes kártalanítást ajánlott üzleti előfizetőinek, ha mégis problémába ütköznének a jogilag rendezett státuszúnak tartott bemeneti adatok miatt. A BI ezzel szemben egy júniusi céges értekezletről is beszámol, ahol az egyik alkalmazott megkérdezte, hogy a generatív MI mennyiben rombolja a vállalati ügyfeleket célzó üzletet az ingyenes vagy olcsón megoldásokra hajtó egyéni felhasználók kedvéért, de a lap értesülései szerint nem kapott választ.

A BI-nek nyilatkozó elemző szerint a legfontosabb kérdés, hogy az Adobe általában a munkaállomások száma alapján értékesít felhőalapú előfizetéseket, vagyis ha az ügyfelek grafikusokat bocsátanak el, akkor részükről a licencek iránti kereslet is csökkenni fog. Másfelől a kétkedő Adobe-alkalmazottak úgy gondolják, hogy a művészetet felforgató innováció korábban mindig új médiumokat nyitott meg: a kamerák fényképei például nem hasonlítottak a hagyományos festményekhez, miközben a jó fotók készítéséhez továbbra is szükség volt készségre és szakértelemre. A mesterséges intelligenciával generált képek azonban közvetlenül versenyeznek a meglévő digitális formátumokkal, ami az Adobe-t könnyen "a kreativitás pénzbedobó nyílásává" változtathatja.

Részletek a Business Insider riportjában »

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.