A csipgyártónak 2 milliárd dollárt érnek a Habana Labs gépi tanuló algoritmusokat támogató megoldásai.
Hirdetés
 

Az Intel újabb mesterséges intelligenciát fejlesztő céget vásárol fel a korábban már megszerzett Movidius, Nervana, Altera vagy Mobileye után. A csipgyártó hétfőn jelentette be az izraeli Habana Labs megközelítőleg 2 milliárd dollár értékű akvizícióját, újabb MI-technológiákkal erősítve adatközponti termékportfólióját.

Az MI-processzorok fejlesztésével foglalkozó Habana 2016 óta működik, jelenleg már Tel-Avivban, San Joséban, Pekingben és a lengyelországi Gdanskban is rendelkezik saját irodával. A startup eddig 120 millió dollárnyi befektetői tőkét szerzett, ebből 75 millió a múlt évben éppen az Intel Capital vezette befektetési körtől származott.

Az Intel üzlete egyre inkább az adatközponti felhasználásra tervezett eszközöktől függ, ahogy a PC-piaci eladások legjobb esetben is csak stagnálnak. A vállalat ezen belül komolyan épít az MI-alkalmazásokat támogató csipekre, amelyek öt év múlva már 25 milliárd dolláros forgalmat hozhatnak világszerte.

Nagy lehetőség a specialispecializált csipekben

A társaság ilyen irányú eladásai stabilan növekednek, ebben az évben ötödével haladhatják meg a 2018-as eredményeket, átlépve a 3,5 milliárd dolláros határt is. A Habana idén nyáron mutatta be Gaudi nevű, MI-rendszerek tanításához fejlesztett processzorát, amely a cég szerint jóval hatékonyabb az Intel egyik legfőbb versenytársa, az Nvidia hasonló megoldásainál.

Az Nvidiáról szólva érdemes megjegyezni, hogy legutóbb éppen az Intel elől halászta el az ugyancsak izraeli, szerverprocesszorokat tervező Mellanox Technologiest egy 6,9 milliárd dolláros felvásárlás során.

A Reuters beszámolója a Habana mélytanuló algoritmusokat célzó technológiáival kapcsolatban az Intel adatközponti üzletágának vezetőjét idézi, aki szerint az ügyfelek egyre inkább a különféle igényekhez szabott csipeket keresik, és minden felhasználásban olyan nagy az üzleti potenciál, hogy megéri felépíteni egy specializált termékekből álló portfóliót.

A Habana a tranzakció lezárását követően változatlan központtal és vezetőséggel, önálló üzleti egységként csatlakozik az Intelhez a vállalat adatközponti csoportja alá rendelve. A Habana elnöke, Avigdor Willenz tanácsadóként folytatja az Intelnél; az ő neve onnan lehet ismerős, hogy ő hozta tető alá a Galileo Technologies 2001-es, 2,7 milliárd dolláros eladását a Marvell Technology Groupnak, és hozzá fűződik az Annapurna Labs 2015-ös, 370 milliós felvásárlása is az Amazon részéről.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.