Az Apple azóta foltozta is a sérülékenységet, amit az izraeli kémprogram kihasznált – és egy másikat is. Mivel az ördög nem alszik, mindenkinek érdemes azonnal telepítenie a patch-eket.

Kémprogramot talált a Citizen Lab egy Washingtonban működő civil szervezet egyik munkatársának iPhone-ján. Mint azóta kiderült: a kémprogram az izraeli NSO Magyarországon is bevetett Pegasusa. Minderről csupán egy rövid közlemény jelent meg a Citizen Lab honlapján.

A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy az múlt héten találtak egy exploitot egy Apple-eszközön, amely felhasználói beavatkozás nélkül (zero click) használ ki egy nulladik napi sérülékenységet. Az Apple kiadta a javítást iPhone-okra, iPadekre, Mac számítógépekre és az Apple Watch-okra is, amit javasolt azonnal telepíteni. A Citizen Lab munkatársai emellett javasolják az ún. Lockdown mód engedélyezését, mert tapasztalataik szerint az blokkolja a támadást. (Ezt az opcionális védelmet 2022-ben élesítette az Apple, és elsősorban olyan felhasználóknak szánta, akik folyamatosan az államilag szponzorált hekkerek célkeresztjében vannak. A Lockdown mód hátulütője, hogy korlátozza az eszköz használhatóságát, mivel kikapcsol minden olyan funkciót, amely potenciális kockázatot jelent a felhasználóra.)

A kutatók szerint a sebezhetőséget egy olyan exploitlánc részeként használták, amelyet az NSO Group Pegasusának a terjesztésére találtak ki. A BLASTPASS névre keresztelt exploitlánc "képes volt az iOS legújabb verzióját (16.6) futtató iPhone-ok kompromittálására anélkül, hogy az áldozat részéről bármilyen interakcióra lett volna szükség" – olvasható a Citizen Lab bejegyzésében. Az elnevezés egyébként onnan jön, hogy az exploitlánc az ellen a PassKit nevű keretrendszer ellen irányult, amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy az Apple Payt beépíthessék az alkalmazásaikba.

Az Apple két nulladik napi sérülékenységre adott ki javítást, de a másodikat nem a Citizen Lab, hanem az Apple kutatói fedezték fel a civilek jelentette sérülékenység vizsgálata közben.

Azért a feltételes mód, mert bár több lap is megkereste az Apple-t, a vállalat nem kívánta bővebben kommentálni a hibajavításokat. Az NSO pedig nem reagált a megkeresésekre.

Több mint hét éve tudunk róla

A Pegasusról a 2010-es évek közepén érkeztek az első hírek, és akkor is az Apple eszközein fedezték fel először. Azóta hatalmas karriert futott be. A magyar közéleti személyiségek és újságírók telefonján is felbukkanó kémprogrammal megfigyeltek állami vezetőket, és az is kiderült, hogy egyáltalán nem a diktatúrák kiváltsága volt a használata. Az NSO jogtanácsosa, Chaim Gelfand a konkrét országokat nem nevezte meg, de annyit elárult az Európa Parlament illetékes bizottságának a meghallgatásán, hogy legalább öt EU-s tagállam szervei vették meg a kémeszközt.

A sorozatos botrányok hatására a cég, amely mögül Izrael állam is kihátrált, komoly átszervezésekre kényszerült, vezérigazgatója lemondott, a dolgozók jelentős részét elbocsátották. Ettől azonban még egyáltalán nem tűnt el, legutóbb például az örmény-azeri konfliktusban vethették be az azeriek.

Biztonság

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.