Átszervezéssel próbálják kezelni a botrányok miatt kialakult helyzetet.

Nehéz helyzetbe került az NSO Group. A vállalat vasárnap jelentette be, hogy azonnal hatállyal lemond a vezérigazgató, Shalev Hulio. Ezzel egy időben az is kiszivárgott, hogy elküldenek a cégtől száz embert. A vezérigazgató, aki a vállalat egyik alapítója is, a továbbiakban az NSO M&A (mergers and acquisitions) részlegét irányítja.

Az átszervezést Jaron Shohat operatív igazgatónak kell levezényelnie, illetve ő irányítja a céget addig, amíg az igazgatóság megtalálja az új vezetőt. Száz munkatárs elküldése az NSO esetében jelentős leépítésnek számít: a vállalat 2021-et kb. 750 alkalmazottal zárta.

Az átszervezés célja a vállalat működésének racionalizálása, közölte a cég. Minden lehetséges forgatókönyvet megvizsgálnak, amely biztosítja, hogy az NSO továbbra is a világ egyik vezető kiberhírszerző vállalata maradjon, amely a "NATO-tagországokra összpontosít".

Az amerikai kitiltást nagyon megszenvedték

Bár az NSO-nak az Európai Parlamentben is számot kellett (volna) adnia tevékenységéről (mint a Bitport is megírta, a maratoni meghallgatásból szinte semmi konkrétum nem derült ki), a vállalatra a Biden-kormány intézkedései jelentették a legnagyobb csapást. Az amerikai elnök tavaly novemberben exportkorlátozást vezetett be a cégre azzal az indoklással, hogy termékeit elnyomó eszközként használták. Ezzel lényegében elzárták az NSO-t az amerikai technológiáktól.

Az NSO minden követ megmozgatott, hogy lekerüljön a listáról. A The Times of Israel szerint állítólag még azt is megpróbálták elérni – sikertelenül –, hogy az exportkorlátozás témája felkerüljön Jair Lapid izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök júliusi jeruzsálemi találkozójának napirendjére.

Továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a vállalat sorsa. Bár a vezérigazgató lemondása kapcsán kiadott közlemény állítja, hogy az NSO termékeire továbbra is nagy a kereslet, az értékesítés nehezebbé vált. Izrael ugyanis (valószínűleg nem függetlenül az Pegasus-botránytól) szigorította a kiberexport felügyeletét, és 100-ról 37-re csökkentette azoknak az országoknak a számát, amelyek vásárolhatnak izraeli kibervédelmi eszközöket.

Az egyik lehetséges kiút a felvásárlás lenne. Nyáron az NSO tárgyalásokat kezdett az L3Harris nevű amerikai védelmi vállalattal a felvásárlásáról, de az NSO-hoz hasonlóan rossz hírű Palantir neve is felmerült lehetséges vevők között. Ha ugyanis az NSO amerikai céggé válik, egyből megszűnnének az exportkorlátozások. Egy ilyen felvásárlás végrehajtása azonban szintén nem egyszerű: a The Guardian azt írta, hogy a Fehér Ház egy magas rangú tisztviselője szerint komoly kémelhárítási és biztonsági aggályokat vetne fel.

Biztonság

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.