A Meta Platforms szerény eredményekkel zárta az év második három hónapját, és az éppen most zajló negyedévre sem ígér ennél többet. A vállalatnak egyszerre kellene megküzdenie olyan problémákkal, amelyek külön-külön is komoly kihívást jelentenének.

Bejött a piaci elemzők várakozása, akik arra számítottak, hogy az idei második negyedévben teljesen leállt a Facebook anyavállalatának növekedése. Bár a különféle kedvezőtlen hatásokkal a hirdetési szektor más jelentős szereplői is szembesültek, a Meta Platforms közöttük is olyan helyzetben van, hogy egyszerre jelentkezik nála az összes lehetséges negatív hatás, előrevetítve egy még nagyobb katasztrófát. Ezek szerint vége van annak az időszaknak, amikor a Meta-Facebook a botrányai ellenére is számíthatott a hirdetési pénzekre, és kezdenek kiütközni az üzleti modelljével kapcsolatos problémák is, miközben azok megoldása, illetve a homályos metaverzumos vízió megvalósítása is minimum évekig tartó folyamat lesz.

A Meta most valóban borúlátó előrejelzést közölt, miután szerdán bejelentette története legelső negyedéves bevételcsökkenését a recessziós félelmekre és a digitális hirdetési iparágban kiéleződő versenyre hivatkozva. A vállalat részvényeinek árfolyama egyből 4-5 százalékkal gyengült, miután kiderült: az április-júniusi időszakot követően a július-szeptemberi negyedévben is visszaesésre számítanak éves összehasonlításban. Ehhez ráadásul vegyes eredmények társultak az aktív felhasználók számának alakulását illetően, és az erős dollár sem tesz jót a világ legnagyobb közösségimédia-platformjának, amelyik másféle fizetőeszközökkel bonyolítja globális forgalmának jelentős részét.

Máshol is van probléma, de azért nem ekkora

A Meta teljes negyedéves bevétele, amely szinte kizárólag a hirdetések értékesítéséből áll össze, ezúttal 28,8 milliárd dollárt tett ki, szemben az előző év megfelelő időszakára jelentett 29,1 milliárddal és a Wall Street 28,9 milliárdos előrejelzésével. A társaság zászlóshajója, a Facebook havi aktív felhasználóinak száma is némileg elmaradt az elemzői várakozásoktól, bár a 2,93 milliárd fő éves összevetésben jelképes erősödésnek számít; egyedül a napi szinten aktív felhasználók száma múlta felül látványosabban az előzetes becsléseket. Eközben az Alphabet (Google), a világ vezető digitális hirdetési platformja nemrég stabil eredményeket tett közzé, bár a gazdasági folyamatok hatásai alól ők sem mentesültek.

A kommentárok kiemelik, hogy a Meta vezetői szerint lényeges eredményeket értek el azoknak a reklámbevételeknek a pótlásában, amelyeket elsősorban az Apple tavalyi adatvédelmi változtatásai miatt veszítettek el, de ezt lenullázta a gazdaság lassulása. A felhasználók hírfolyamában egyre gyakrabban megjelenő, rövid videókra épülő termékük (Reels) a jelen állás szerint már évi egymilliárd dolláros bevételt termel, azonban kannibalizál más, jövedelmezőbb tartalmakat, így ebben az évben még inkább csökkenti a cég forgalmát, mielőtt végül elkezdhetné növelni azt. A Meta haszonkulcsa most 29 százalékra csökkent az előző évi 43 százalékról, mivel állandó költségei emelkedtek, bevételei pedig csökkentek.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.