De a hirdetési bevételek bőven termelnek annyit, hogy lehessen finanszírozni a felhőpiaci nyomulást.

Elmaradtak az előzetes várakozásoktól az Alphabet második negyedéves eredményei. A június 30-ával zárult időszakot 69,7 milliárd dollár bevétellel zárta a vállalat (az elemzői konszenzus 69,9 milliárdot várt). A YouTube reklámbevétele 7,3 milliárd lett (várt: 7,5 milliárd); a Google Cloud pedig 6,3 milliárd dollárt hozott (várt: 6,4 milliárd). A befektetőknek azonban nincs okuk panaszra, a kulcsterületek jó egészségnek örvendenek. Ennek megfelelően emelkedett is az árfolyam a közzététel után.

A vállalat bevételei összességében 13 százalékkal nőttek, ami a rendkívül magas bázisnak köszönhetően szerénynek mondható. Egy éve még 62 százalékos növekedésről számolhatott be a menedzsment a pandémiát követő újranyitás és a fogyasztói költések növekedése miatt.

A mostani eredményt a dollár erősödése is szemmel jól látható mértékben befolyásolta: 3,7 százalékponttal csökkentette a bevételnövekedést, állította Ruth Porat, a vállalat CFO-ja a CNBC-nek. Porat szerint a folyó negyedévben ez a hatás még erősebb lesz. Ez egyébként érthető is, hiszen a Google bevételeinek 55 százaléka származik külföldről.

A forgalom zömét továbbra is a reklámok termelik meg. Az egy évvel korábbihoz képest szerény, 12 százalékos növekedés 56,3 milliárd dollárt hozott. A bevételek növekedésének lassulása egyébként a YouTube-nál volt a leglátványosabb: a tavalyi 84 százalék után most csak 5 százalékkal nőtt az ügyfélköltés. Ez dollárban 7,3 milliárdot jelent. A CNBC szerint ebben nem csak a piac lassulásának van szerepe, hanem annak is, hogy egyre több hirdető fordul a TikTok felé.

A nagy pénztermelő természetesen a Google Search, amely 14 százalékkal nőtt, és így 40,7 milliárd dollárt hozott (tavaly 35,9 milliárd). A szegmens növekedését elsősorban az utazási és kiskereskedelmi témájú keresések hajtották.

Ami a jövőt illeti, a Google-t ezen a piacon is érték a csapások, utal a Reuters a Netflix egy közelmúltbeli fontos döntésére. Mint azt a Bitport is megírta, a streamingcég a Microsofttal valósítja meg tervét, hogy hirdetésekkel szórja tele a szolgáltatását azoknak, akik csökkentett áron szeretnének mozizni.

Nincs nyereség a Google Cloudnál

Az egyéb szegmensekből a legfontosabb a felhő. A Google Cloud bevételei 36 százalékkal nőttek, de a 6,3 milliárdos bevétel mellé közel 860 milliós veszteség társult (tavaly 4,6 milliárdos bevételnél a mínusz 590 millió volt). A Google azonban továbbra is offenzívában gondolkodik, hogy piacot nyerjen a legnagyobb riválisaitól, az Amazon AWS-től és a Microsofttól.

Sundar Pichai vezérigazgató az eredmények ismertetésekor a Google Cloud jelentős potenciáljáról beszélt egy olyan piacon, amely szerinte még mindig formálódik. Mind Pichai, mind Porat hosszú távú befektetésnek tekinti a felhőt. Arról azonban egyikük sem beszélt, hogy ebből mikor lesz nyereség.

A vezérigazgató egyébként ugyanilyen területnek tekinti a mesterséges intelligenciát is.

Az önvezető technológiákat fejlesztő Waymo és a többi, egyelőre inkább kockázati befektetésnek minősíthető terület összességében elenyésző bevétel, 193 millió dollár mellett 1,7 milliárd dollár veszteséget termelt.

Az Alphabet arra készül, hogy nehezebb idők jönnek. A lezárt negyedévben ugyan még 21 százalékkal nőtt a teljes munkaidős alkalmazottak létszáma az előző év azonos időszakához képest, de a múlt hónapban már bejelentették: 2023-ig visszafogják a felvételt és a beruházásokat is.

Cloud & big data

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.