A vállalat vezérigazgatója úgy látja, a koronavírus utáni világban úgy tud legjobban boldogulni a cég, ha szorosabbra fogja a gyeplőt.

Az informatikai iparágban a Covid-19 egyszerre hozott recesszióval fenyegető kilátásokat és kihasználandó lehetőségeket. A piackutatók szerint a szektor egésze biztosan nem ússza meg visszaesés nélkül a krízist, ám a távmunkával talpon maradni igyekvő ügyfeleknél bőven van lehetőség az üzletszerzésre, és persze az sem mindegy, hogy az előbb-utóbb bekövetkező visszapattanáskor ki milyen pozíciókat tud fogni a bővülő piacokon.

Nincs más hátra, mint előre

A HPE-t irányító Antonio Neri szerint is elsősorban a jövőben adódó lehetőségekre kell koncentrálni. Héten írt blogposztjában a járvány utáni állapotokra való felkészülésre helyezi a hangsúlyt. Ez praktikusan a nagyvállalat irányítási struktúrájának az átalakítását jelenti. Az új helyzetre szabott HPE-ben a jelek szerint egy kézbe sűrűsödik majd minden lényeges döntés.

Mostantól a vezérigazgatónak jelent majd közvetlenül mindegyik üzleti egység és minden jelentős terület irányítója. Neri úgy látja, ez a legjobb módja annak, hogy a vállalat elérje az áhított célt, azaz hogy edge-to-cloud platform-as-a-service cég legyen a HPE-ből. A cirkalmas angol kifejezés nagyjából annyit takar, hogy a vállalat minden megoldásának be kell illeszkednie egy előfizetéses rendszerbe, amely az ügyfelek minden felmerülő informatikai igényét ki tudja szolgálni.

Az átalakítás egyik katalizátora lehetett az is, hogy nyáron nyugdíjba vonul a vállalat veterán technológiai igazgatója. Mark Potter nem csak CTO-ként, de egyben a Hewlett Packard Labs vezetőjeként is dolgozott. Utóbbi a HPE kísérleti projektetekkel, innovációs kutatásokkal foglalkozó leányvállalata. Az új érában ez a két funkció két különböző kézbe kerül: Kumar Sreekanti a szoftverfejlesztés irányítása mellett CTO-ként is funkcionál majd, míg a HP Labs felügyelete Pete Ungaróra, a HPC és üzleti kritikus megoldások üzletág vezetőjére hárul.

A hét üzletágvezető közvetlen felügyelete mellett a vezérigazgatónak jelent majd továbbra is az öt általános terület vezetője, azaz a marketing, a pr, a pénzügy, a hr, a jogi és adminisztrációs osztály. De szintén a vezérigazgatónak kell riportolnia a globális operációkért, illetve az értékesítésért felelős igazgatóknak is.

Van min javítani

A fenti lépések meglehetősen drasztikus hatalomkoncentrációként értelmezhetők, de valóban ráfér a szervezetre egy komoly felrázás. A tavaly összel zárt 2019-es üzleti évben például csak bő 29 milliárdos forgalom jött össze, ami éves összevetésben 6 százalékos mínuszt jelent. A nettó profit pedig 44 százalékos zuhanással csak 1 milliárd 50 millió dollárra jött ki. Igaz, az egyszeri tételektől megtisztított nettó eredmény viszont javult: az egy részvényre jutó 1 dollár 77 centes nyereség 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A befektetők mindenesetre azóta sem igazán látszanak optimistáknak. A HPE részvényei az elmúlt fél évben 17 dollárról 10 alá buktak. (Mindezt úgy, hogy a világjárvány okozta első, márciusi tőzsdei sokkot azóta már nagyjából sikerült visszadolgozni.) A papírokért most nagyjából ugyanannyit kell fizetni, mint amennyibe egy friss HPE-részvény került a nagy HP szűk öt évvel ezelőtti kettéválásakor.

Közösség & HR

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.