Az üzleti évet záró negyedév szinte minden szempontból lehangoló számokat hozott. A vezetőség szerint pánikra semmi ok, haladnak az eltervezett úton.

Bár az előzetes elemzői várakozások sem voltak túlzottan optimisták, a régi HP-től a vállalati portfóliót megöröklő HPE nagyrészt még ezeket sem tudta megugrani. Az aktuális helyzet elsősorban külső körülményeknek köszönhető, de a stratégiai irányváltás idővel beérik - bizonygatja a menedzsment. 

Nehéz időket élünk

A 2019-es pénzügyi évet záró legutóbbi negyedévben a fogalom közel 10 százalékkal esett az egy évvel korábbi szinthez képest. A rossz számokat a hardverek iránti lanyha kereslettel, illetve az USA és Kína között már jó ideje zajló kereskedelmi háborúzás negatív hatásaival igyekszik magyarázni a gyártó. A 7,2 milliárd dollárnyi bevétel jóval elmarad a szakértők által várt 7,4 milliárdhoz képest.

Minden üzleti egység bevétele esett. Különösen igaz ez a 10,5 százalékos éves csökkenést elkönyvelni kénytelen Hybrid IT részlegre. Ez azért probléma, mert a többek között a szerverek és tárolók értékesítéséért felelős divízió adja a cég teljes bevételének bő háromnegyedét, miközben itt keletkezik az üzemi eredmény több mint 90 százaléka is.

Javítja viszont az összképet a nettó nyereség. Az október végén zárt negyedévben ugyanis 480 millió dolláros pozitívum termelődött (ez részvényenként 36 centet jelent), miközben tavaly ilyenkor 750 milliót meghaladó veszteség keletkezett. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a nagy eltérés jórészt a 2018-as negyedévben esedékes adókötelezettségeknek köszönhető. Ettől függetlenül elemzők az egyszeri tételektől megtisztított számítások szerint részvényenként 46 centes profitot prognosztizáltak, ám ennél több, 49 jött össze.

Ami a teljes 2019-es üzleti évet illeti: a 29,1 milliárdos forgalom 6 százalékkal csökkenést mutat éves összevetésben, a nettó profit pedig 44 százalékos zuhanással csak 1 milliárd 50 millió dollárra jött ki. Az egyszeri tételektől megtisztított nettó eredmény viszont javult: az egy részvényre jutó 1 dollár 77 centes nyereség 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Minden a tervek szerint

A forgalom jelentős visszaesését igyekezett a vállalat vezetése marginalizálni, és természetszerűleg a pozitív pontokra koncentráltak a megnyilatkozásokban. Antonio Neri vezérigazgató szerint jól halad a cég abban az átalakulásban, amelynek lényege, hogy a kínálatot olyan termékek, szolgáltatások felé tolják el, amelyek stabil bevételekkel és magas jövedelmezőséggel kecsegtetnek. A HPE saját maga által kitűzött célja az, hogy 2022-re már mindent a felhőből, szolgáltatásként tudjon kínálni ügyfeleinek.

Az átalakulással párhuzamosan zajlanak a további képességek megszerzését célzó felvásárlások. A menedzsment szerint ez és a fejlesztésekre költött eddigi erőforrások hamarosan látványos eredményeket hoznak majd.

Ezt az optimizmust azonban a befektetők láthatóan kevéssé osztották, mivel a cég papírjai közel 5 százalékot estek az eredmények nyilvánosságra kerülését követően. Összességében azonban még így is jó befektetés idén a HPE, hiszen január óta nagyjából 25 százalékot drágultak a részvények.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.