Tízből hét informatikai szakember azt nyilatkozta, hogy szervezeténél legalább annyit, ha nem többet költenek IT-re a koronavírus okozta válsághelyzetben, mint korábban.

Bár reprezentatívnak semmiképpen nem mondható, frissessége és globális elérése miatt érdemes átböngészni a The Register április 9-től május 4-ig futott online kutatásának eredményeit. A kérdőívezés célja az volt, hogy felmérjék, a vállalatok informatikai feladatai, költései, prioritásai miként módosultak a világjárvány kitörését követően.

Összesen 2280 informatikai szakember reagált a brit lap kezdeményezésére, a résztvevők pedig a világ minden táját és a céges hierarchia több szintjét is lefedték. Földrajzi eloszlás tekintetében a többség (57 százalék) az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát felölelő EMEA régiót képviselte, a negyedük Észak-Amerikában, 15 százalékuk pedig Ázsiában dolgozik. A válaszadók nagyjából hatoda CXO-szintű beosztásban van munkahelyén.

Más pozíció, más feladatok

A kutatás egyik szelete azt firtatta, milyen feladatokat hozott a koronavírus elterjedése. A válaszokból szépen kirajzolódik, hogy a szervezetek különböző szintjein dolgozók mennyire más-más elemére koncentráltak az informatikának. A legfelsőbb körökben elsősorban a biztonsági kérdések, a munkatársak otthoni munkavégzéséhez szükséges eszközök biztosítása és a hálózati infrastruktúra újragondolása volt terítéken, míg "lentebb" a konkrét végfelhasználói modellek kiválasztásával, beüzemelésével, képzéssel és a munkavégzéshez szükséges cloudos megoldások élesítésével teltek a napok.

 

A krízis kirobbanása után ezekkel a témákkal foglalkoztak kiemelten a különböző szintű válaszadók
(forrás: The Register)


Amennyire szórnak a fenti oszlopok színei, annyira egységes ugyanez, ha vállalatméret szerinti bontásban nézzük a válaszokat. A kisebb cégek és az óriásvállalatok esetében egyaránt a munkavállalok eszközzel való ellátása, a hálózati infrastruktúra biztosítása volt a két legfontosabb projekt. Ezeket megosztott harmadik helyen követte a biztonság és a cloud.

Nem vesznek vissza

A kutatás legérdekesebb részének az informatikai büdzsékre vonatkozó válaszok tűnnek. Ezekből ugyanis egyáltalán nem az a világvége-hangulat árad, mint ami a nagy kutatócégek legfrissebb előrejelzéséből kirajzolódik. A legtöbb helyen nemhogy nem vettek vissza az IT-hez köthető kiadásokból, de sok szervezetnél még rá is tettek pár lapáttal.

 

Informatikai költések alakulása a válságban vállalatméret szerint
(forrás: The Register)

 

A válaszadók mindössze tizede nyilatkozott költségcsökkentési intézkedésekről, miközben nagyságrendileg háromszor annyian voltak azok, akiknek cégénél felhízlalt büdzsével igyekeznek megoldani a járvány jelentette problémákat. Az informatikai szállítók számára különösen örömteli lehet az, hogy a költségek visszafogására leginkább a kisvállalkozásoknál kényszerültek, míg például az 1000 és 5000 közötti létszámmal működő nagyvállalatok fele jelentett költségnövekedést.

A Microsoftra lehet számítani

Említést érdemel még a kérdőív egy speciális kérdése is, amelyben azt firtatták, hogy a válságban melyik informatikai cég megoldásai bizonyultak a legértékesebbnek. Itt elsöprő többséggel végzett az élen a Microsoft. Redmond rendkívül széles portfóliójára gondolva ugyanakkor ez nem akkora meglepetés, hiszen az online elérhető irodai alkalmazásoktól a csoportmunka-eszközökön át az Azure-ig rengeteg "kapcsolódási pont" említhető.
 

A válságban leginkább hasznosnak bizonyult szállítók említési gyakoriság és vállalatméret szerint
(forrás: The Register)

 

A The Registernek válaszoló szakemberek ugyanakkor láthatóan nem riadtak vissza a Zoom használatától sem. A néhány hónappal ezelőtt szinte alig ismert videokonferencia-alkalmazás úgy nőtt a harmincszorosára, hogy közben több helyről is éles kritika érte hiányos biztonsági funkciói miatt, és számos szervezetnél konkrétan tiltólistára került.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.