A közösségi polip egy törvényjavaslat miatt tette fel az USA-ban ugyanazt a lemezt, amelyet Ausztráliában egyszer már meglehetősen sikertelenül pörgetett.

Ismét szólnak a harci dobok a Meta főhadiszállásán, miután felmerült a lehetősége annak, hogy az Egyesült Államokban is köteleznék a nagy internetes platformok üzemeltetőit arra, hogy az általuk megjelenített hírek tulajdonasaival megegyezzenek az anyagok átvételéért fizetendő kompenzáció kérdéséről.

Amennyiben az újságírás szabadságára hivatkozva megszövegezett Journalism Competition and Preservation Act sikeresen veszi a bizottságok és szavazások alkotta törvényalkotási akadálypályát, a legalább 50 millió amerikai felhasználóval és minimum 550 milliárd dollár éves bevételel vagy világszerte legalább 1 milliárd havi aktív felhasználóval rendelkező online platformoknak kötelező lenne a kiadók és tartalomszolgáltatók képviselőivel tárgyalóasztalhoz ülni a híranyagok átvételének pénzügyi feltételeiről.

Mivel a fenti feltételek praktikusan a Google-t birtokoló Alphabetre és a Metára szűkitik a kört, a Facebook anyavállalata értelemszerűen minden lehetséges módon igyekszik tiltakozni ellene. A cég szóvivője hangsúlyozza, hogy a törvény szövege teljesen félreértelmezi a helyzetet, hiszen a kiadók maguk terjesztik anyagaikat a kérdéses a platformokon, mivel az számukra forgalmat, közvetve pedig bevételeket generál. Andy Stone szerint, ha a törvényalkotók elképzelése megvalósul, akkor egy magánvállalattal pénzeltetnének más, szintén magánkézben lévő cégeket, ami szörnyű precedenst teremtene.

Korábban nem sült jól el

A szóvivő által közölt nyilatkozatban nem mellesleg előkerül az a "szuperfegyver" is, amit egyszer már bevetett a cég. Az akkor még Facebooknak hívott közösségi óriás tavaly feburárban teljesen kipucolta platformjáról a híreket, tiltakozásul arra, hogy Ausztráliában a mostani amerikai törvénytervezethez kísértetiesen hasonló rendelkezéseket készültek megszavazni. Ez ugyan a tervek újragondolására sarkallta az ottani kormányt, ám nem sokkal később a Facebook kvázi kapitulált azzal, hogy megkötötte az első megállapodást az egyik ottani médiakonglomerátummal.

Ezt követően az történt, amitől az érintett online vállalatok eredetileg is leginkább tarthattak: Ausztrália példája a világ más régióiban is felkeltette a politikusok figyelmét. Kanadában elég gyorsan elkezdték megalkotni a saját verziójukat, de ami a Meta számára még kellemetlenebb lehet, hogy az akkori ausztrál kormányfő tavaly már Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is megbeszéléseket folytatott az ügyben, aki korábban már az ottani felsőház előtt sürgette a hasonló szabályozás bevezetését. Ennek különös jelentőséget ad, hogy India a felhasználók számát tekintve már a Facebook legnagyobb piaca. Az Ausztráliával szomszédos Új-Zéland pedig épp múlt vasárnap jelentette be egy fizetős linkrendszer tervét.

Közösség & HR

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.