Az ausztrál kormány tegnap még azt közölte, hogy esze ágában sincs változtatni a digitális médiapiaci egyensúlyt célzó tervezeten, mára pedig kiderült, hogy mindenki nagy megelégedésére változtatni fognak rajta.

A Facebook mégis feloldja a híroldalak tartalmainak blokkolását, miután a kormány kiegészítéseket javasolt az elfogadás előtt álló új médiatörvényhez – jelentette be az ausztrál pénzügyminiszter. A közösségi oldal múlt csütörtökre virradóra pucolta ki az ausztrál felhasználók facebookos hírfolyamát, korlátozva az oda áramló médiatartalmakat a helyi, a nemzeti, de még a nemzetközi csatornákról is. Ezt Scott Morrison miniszterelnök akkor arrogáns és csalódást keltő lépésnek nevezte.

A szolgáltató drasztikus lépése újabb fejezetet nyitott az ausztrál kormány és a technológiai szolgáltatók küzdelmében, ami az internetes platformok megsarcolásának tervei miatt élesedett ki a helyi médiaszolgáltatók anyagainak felhasználásával kapcsolatban. Korábban a Facebook és a Google együtt lobbizott az új szabályozás ellen, és az ausztrál piacról való kivonulással fenyegetőzött, utóbb azonban a Google sorban kötötte a nagy értékű megállapodásokat a médiavállalatokkal.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója a hétvégén állítólag több ízben is személyesen egyeztetett Josh Frydenberg ausztrál pénzügyminiszterrel, ami ezek szerint tűzszünetet hozott, miután kihúzta a törvény méregfogát, vagyis azt a passzust, amelynek értelmében a megegyezések elmaradásával az államra bízta volna a tartalomszolgátatóknak fizetendő díjak és a fizetési módok megállapítását is.

Ez az új javaslat szerint egy két hónapos türelmi idővel is kiegészül, a legfontosabb dolog azonban az lesz, hogy a Facebooknak nem kell minden egyes kiadóval letárgyalni a kompenzációt. A közösségi hálózat maga választhatná ki, hogy kivel egyezik meg, és mely hírszolgáltatók tartalmaihoz biztosít hozzáférést, vagyis csak csak azokkal a kiadókkal kell megegyeznie a bevételek megosztásáról, amelyek maguk is csatlakozní kívánnak a Facebook programjához.

Mindenki újra boldog és bizakodó

A Facebook vonatkozó közleménye üdvözli, hogy az ausztrál kormány változtatásokat és garanciákat eszközöl a törvénytervezetben, ami a társaság szerint érdemi választ jelent az új szabályozással kapcsolatos legfontosabb aggályaikra. Ez a Facebook szerint azt jelenti, hogy üzleti alapon állapodhat meg mindazokkal a partnereivel, akik értéket látnak a cég közösségi platformjában, és a szolgáltató maga is mrlegelheti, hogy az ő számára milyen értéket hordoz egy-egy hírforrás.

Az ausztrál kormány a maga részéről ugyancsak elégedetten nyilatkozott, kiemelve, hogy a mostani kiegészítések még tisztább helyzetet teremtenek majd a digitális platformok és a hírszolgáltatási iparág működésében, miután a törvénytervezet célja eleve az volt, hogy a kompenzációkkal megerősítse és működőképesebbé tegye a médiabisznisz keretrendszerét. A kölcsönös elégedettség egyébként azért is érdekes, mert a kormény tegnap még világosan jelezte, hogy a Facebook keménykedése ellenére sem tervezi a törvénytervezet módosítását.

A Reuters a Nine Entertainment médiavállalat közleményét is idézi, ami szintén pozitívan ítéli meg az új kompromisszumot. Ahogy korábban írtuk, a a Nine Entertainment nemrég már a Google-lel is aláírt egy 30 millió ausztrál dolláros (23 millió amerikai dollároső) megállapodást, most pedig üdvözli, hogy a Facebook is visszaül a tárgyalóasztalhoz az ausztrál hírszolgáltatókkal. Az Ausztráliai Verseny- és Fogyasztói Bizottság (ACCC) elnöke, aki főszerepet vállalt a törvénytervezet előkészítésében, egyelőre nem nyilatkozott a kilátásba helyezett váloztatásokról.

Közösség & HR

Az EU kipofozná a platformgazdaság működését

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációba kezd az online felületeken keresztül szervezett alkalmi munka, a "gig economy" problémáinak közös megoldására.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.