Ez lesz a történelem eddigi legnagyobb kereskedelmi célú űrszállítási megrendelése. A több ezer szatellit pályára állítását 83 rakéta fellövésével oldhatják meg.
Hirdetés
 

Az Amazon kedden bejelentette, hogy három kereskedelmi űrhajózási céggel kötött megállapodást a Project Kuiper szélessávú műholdjainak fellövésére. A trióba az Arianespace, a United Launch Alliance (ULA) és a Blue Origin tartozik. Utóbbi igen szoros szálakkal kötődik az informatikai óriáshoz, hiszen azt szintén az Amazon alapítója, Jeff Bezos gründolta.

A három megállapodás összesen 38 indítást foglal magában az ULA Vulcan Centaur rakétájával, 18 indítást az Arianespace Ariane 6 rakétájával és 12 indítást a Blue Origin New Glenn rakétájával, további 15 indításra vonatkozó opcióval. Ezeknek együttesen elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy alacsony Föld körüli pályára állítsák a Project Kuiper összesen 3236 darabosra tervezett szatellitrendszerét. (A vállalkozás nagyságrendjét jól szemléltei, hogy idén januárban összesen 4852 működő műholdat tartottak számon.)

Az Amazon még 2019-ben jelentette be Project Kuipert, amely a tervek szerint gyors és megfizethető szélessávú hozzáférést biztosít majd az ügyfeleknek, még akkor is, ha eldugott, hagyományos internetes kapcsolattal nem lefedett régióban van. A most megkötött megállapodások kapcsán a költségek féken tartását emelte ki a vállalat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy széles fogyasztói körnek megfizethető szolgáltatást tudjanak kínálni. A projekten jelenleg több mint ezren dolgoznak az Amazonnál.

A SpaceX-re nem volt szükség

Érdemes megemlíteni, hogy a hatalmas szállítmányozási megbízásból nem jutott az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX-nek egyetlen indítás sem, annak ellenére, hogy utóbbi korábban jelezte, konkurens vállalkozások szatellitjeit is hajlandó pályára állítani.

Az üzlet elmaradásának valószínűleg köze van ahhoz, hogy a SpaceX Starlink elnevezésű szolgáltatása közvetlen riválisa a Project Kuipernek. A Starlink valamivel előrébb is tart, hiszen már közel 2000 műholdja kering a bolygó körül, és mintegy 250 ezer előfizetőt is sikerült már toborozni. A cég legutóbb azzal került a címlapokra, hogy egy Ukrajnába küldött csomaggal és szolgáltatása aktiválásával igyekezett támogatni a megtámadott országot.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.