Ez lesz a történelem eddigi legnagyobb kereskedelmi célú űrszállítási megrendelése. A több ezer szatellit pályára állítását 83 rakéta fellövésével oldhatják meg.

Az Amazon kedden bejelentette, hogy három kereskedelmi űrhajózási céggel kötött megállapodást a Project Kuiper szélessávú műholdjainak fellövésére. A trióba az Arianespace, a United Launch Alliance (ULA) és a Blue Origin tartozik. Utóbbi igen szoros szálakkal kötődik az informatikai óriáshoz, hiszen azt szintén az Amazon alapítója, Jeff Bezos gründolta.

A három megállapodás összesen 38 indítást foglal magában az ULA Vulcan Centaur rakétájával, 18 indítást az Arianespace Ariane 6 rakétájával és 12 indítást a Blue Origin New Glenn rakétájával, további 15 indításra vonatkozó opcióval. Ezeknek együttesen elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy alacsony Föld körüli pályára állítsák a Project Kuiper összesen 3236 darabosra tervezett szatellitrendszerét. (A vállalkozás nagyságrendjét jól szemléltei, hogy idén januárban összesen 4852 működő műholdat tartottak számon.)

Az Amazon még 2019-ben jelentette be Project Kuipert, amely a tervek szerint gyors és megfizethető szélessávú hozzáférést biztosít majd az ügyfeleknek, még akkor is, ha eldugott, hagyományos internetes kapcsolattal nem lefedett régióban van. A most megkötött megállapodások kapcsán a költségek féken tartását emelte ki a vállalat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy széles fogyasztói körnek megfizethető szolgáltatást tudjanak kínálni. A projekten jelenleg több mint ezren dolgoznak az Amazonnál.

A SpaceX-re nem volt szükség

Érdemes megemlíteni, hogy a hatalmas szállítmányozási megbízásból nem jutott az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX-nek egyetlen indítás sem, annak ellenére, hogy utóbbi korábban jelezte, konkurens vállalkozások szatellitjeit is hajlandó pályára állítani.

Az üzlet elmaradásának valószínűleg köze van ahhoz, hogy a SpaceX Starlink elnevezésű szolgáltatása közvetlen riválisa a Project Kuipernek. A Starlink valamivel előrébb is tart, hiszen már közel 2000 műholdja kering a bolygó körül, és mintegy 250 ezer előfizetőt is sikerült már toborozni. A cég legutóbb azzal került a címlapokra, hogy egy Ukrajnába küldött csomaggal és szolgáltatása aktiválásával igyekezett támogatni a megtámadott országot.

Piaci hírek

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.