Kínában mutatkozott be a jó ideje Google-alternatívaként emlegetett Hongmeng OS, amely a globális piacon Harmony néven igyekszik majd elterjedni.

Habár ma hivatalos keretek között ismertették meg a világgal a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszerét, a Hongmeng/Harmony körül továbbra sem teljesen tiszta a kép. Annyi bizonyos, hogy nem mobilon érkezik az első ilyen termék.

Nyílt harmónia

A nyilvánosságra hozott információk alapján az érkező mikrokernel alapú, megosztott operációs rendszerről immár biztosan lehet mondani, hogy számos eszközt képes kiszolgálni. A tévék, okosórák, laptopok mellett a felsorolásban ott szerepelnek az okostelefonok is. Utóbbi platform azért a cégvezetés szerint továbbra is inkább csak B terv arra az esetre, ha végleg elvágnák a Huaweit az androidos mobil ökoszisztémától.

A hazai terepen Hongmengként megjelenő saját oprendszert a világban inkább Harmonyként brandelik, ami nyilvánvalóan sokkal könnyebben fogyasztható név a nyugati féltekén. Az nem teljesen új információ, hogy a cég elsőként okostévéken tervezi a szoftver bevetését (még az idén), ugyanakkor az némileg csalódást kelthet, hogy a rendezvényen nem demózták a konkrét alkalmazási lehetőségeket.

A felvázolt tervek alapján a tévéken futó 1.0-s változatot a következő három évben fokozatosan fejlesztik és egyre több okoskészüléken alkalmazzák majd. Például okosórákhoz, okosképernyőkhöz, járművekbe épített rendszerekhez és okoshangszórókhoz lesz elérhető.

A Huawei világszerte nyílt forráskódú platformként teszi elérhetővé a Harmony OS-t. A cég emellett egy nyílt forráskódú alapítvány és közösség létrehozásán is munkálkodik, ami nyilvánvalóan a külsőfejlesztők kedvét igyekszik majd serkenteni.

Technikai részletek

A HarmonyOS-t a kínai cég az első megosztott architektúrájú operációs rendszerként promózza, amely "virtuális busz" technológiájával megosztott kommunikációs platformot, adatkezelést, feladatütemezést, valamint virtuális perifériákat tesz lehetővé. A rendszerrel dolgozó fejlesztőknek az ígéretek szerint nem kell az alkalmazások alapjául szolgáló technológiákkal foglalkozniuk, így az alkalmazások fejlesztése könnyebb lesz, mint valaha. A HarmonyOS-re fejlesztett alkalmazások különböző eszközökön futhatnak majd akadásmentes, együttműködő élményt biztosítva minden felhasználói helyzetben.

A rendszer az alulteljesítés kihívásait egy úgynevezett determinisztikus késleltetési motorral (Deterministic Latency Engine - DLE) és nagy teljesítményű folyamatok közötti kommunikációval (IPC) fogja kezelni. A DLE előre meghatározza az egyes feladatok végrehajtásának prioritásait és az ütemezési határidőket. A rendszer a rendelkezésre álló erőforrásokat a magasabb prioritású feladatok elvégzésére fordítja, amivel az alkalmazások válaszideje körülbelül huszonöt százalékkal csökken. A mikrokernel az IPC teljesítményét a jelenleg elérhető rendszerekénél akár ötször hatékonyabbá is teheti - állítja a vállalat.

A mikrokernelt a kernel funkciók egyszerűsítésére, a lehető legtöbb rendszerszolgáltatás megvalósítására, valamint a kölcsönös biztonsági védelem hozzáadására alakították ki. Maga a mikrokernel csak az olyan legalapvetőbb szolgáltatásokat nyújtja, mint az ütemezés, vagy az IPC. A Harmony Os az első olyan operációs rendszer, amely formális verifikációt használ az eszközök TEE területén, ezzel jelentős mértékben növelve a biztonságot.

A rendszer képes automatikusan alkalmazkodni a különböző képernyő-elrendezési vezérlésekhez, támogatja mind a drag-and-drop, mind az előnézet alapú vizuális programozási műveleteket. Ennek segítségével a fejlesztők hatékonyabban fejleszthetnek olyan alkalmazásokat, melyek több eszközön képesek futni, így egy szorosan integrált ökoszisztéma jöhet létre a Huawei reményei szerint.

Na de mi van a mobilokkal?

Az igazi kérdés persze a cég mobiltelefonjainak a sorsa, amivel kapcsolatban az elmúlt hónapokban egymásnak homlokegyenest ellenkező értesülések és hivatalos nyilatkozatok láttak napvilágot. Miután a kormányzati szankciók hatására a Google kénytelen volt belengetni az Android elzárását, Kínából rögtön szárnyra kaptak a híresztelések, hogy ez nem gond, mivel a cég készen áll a B tervre, azaz a Hongmeng bevezetésére.

Májusban például a konzumer üzletág vezetője hazai közönség előtt arról beszélt, hogy az alternatív oprendszer már ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal rendelkezésre állhat. Ekkor hangzott el az is, hogy a 2012-től fejlesztett szoftver kompatibilis lesz minden androidos és webes alkalmazással. A kommunikációért felelős alelnök még június közepén is arról beszélt a Reutersnek, hogy folyik az alternatív rendszer elindítását célzó munka, amely várhatóan hónapokon belül befejeződik. Andrew Williamson ugyan hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem ez az irány, amit venni akarnak, de a legrosszabbra készülve már tesztelik Kínában a Hongmenget, amellyel kiváltható lesz az Android.

A fentieket aztán idézőjelbe rakta a Huawei alelnökének júliusi nyilatkozata, miszerint az emlegetett saját oprendszert egyáltalán nem mobilokra fejlesztik. A hivatalos állami sajtóügynökség hasábjain megjelent beszámoló szerint az igazgatótanács tagja a Hongmenget egyértelműen IoT-felhasználásra szánták, így az ebben a formában nem is alkalmas mobil operációs rendszerként funkcionálni. Legutóbb viszont már újra arról volt szó, hogy akár már idén megjelenhet az első, Hongmengen futó Huawei telefon.

Ehhez képest ma a vállalat fogyasztói termékekért felelős vezetője annyit mondott, hogy továbbra is az Android ökoszisztémájában gondolják a mobiljaik jövőjét, ám amennyiben ez a kapu bezáródna, gyorsan képesek lesznek átállni a saját megoldásra.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.