Miskolcon már a második, Budapesten pedig az első szemeszteren vannak túl a Codecool hallgatói. A hazai tőkéből létrehozott programozói magániskola 2022-ig legalább húsz európai városban akar megjelenni.

Nyílt napot tartott budapesti oktatóközpontjában a Codecool, ahol az itt tanuló 60 hallgató mutatta be eddigi programozói tudását. Vannak köztük pályamódosítók, például régészek, jogászok, ingatlanosok, de olyanok is, akik az eddig más iparágban megszerzett tudásukat akarják bővíteni a Codecoolban.  

Állást is keresnek a hallgatóknak

A magániskolát másfél éve alapították meg az IT-piacot jól ismerő üzletemberek: Boda József, Rémiás Máté, Simon Gábor és Vinnai Balázs, aki egyelőre befektetőként szállt be a vállalkozásba. (Erről nagyjából egy éve mesélt a Bitportnak adott interjújában, ami egy kattintásnyira olvasható.)

A szemeszterzáró nyílt napon Bonyhádi Gábor marketingvezető beszélt az eddigi lépésekről és a jövőbeni tervekről is.  A másfél éves nappali képzés intenzív és gyakorlatorientált, de ami még fontosabb, a végére garantált az állás – mesélte. Külön csapat kutatja fel az egyes hallgatók kvalitásainak leginkább megfelelő álláslehetőségeket. (A hallgatók az utolsó félévet már a számukra kinézett munkahelyen töltik el.)

Az üzleti modell is összhangban van ezzel a koncepcióval: a végzetteknek a képzés alatt nem kell tandíjat fizetniük, azt utólag, a későbbi fizetésükből kell 18 hónap alatt törleszteniük. Ha a kurzus végét követő 3 hónapon belül mégsem jutnak álláshoz, a képzés díja a Codecool költsége marad. A három féléves képzés díja Budapesten szemeszterenként 459 ezer forint, Miskolcon 399 ezer forint.

Junior programozókat képeznek

A hallgatók a piacképes programozói szemléletmódot tapasztalt mentorok által vezetett csapatban sajátíthatják el. A mentorok nem klasszikus tanárok, hanem gyakorlott szoftverfejlesztők, akiket piaci áron fizet meg a Codecool. A hallgatók a képzés végén junior programozóként tudnak elhelyezkedni. Keresetük cégtől függően bruttó több százezer forint lehet.

Mint már unalomig ismert, Magyarországon több mint 20 ezer betöltetlen programozói állás van, mégis a fiataloknak kevesebb mint a 10 százaléka választaná ezt a pályát első helyen. Pedig a marketingvezető szerint a kódolást bárki megtanulhatja. Ráadásul ez az a terület, ahol az állásinterjún nem a papír számít, hanem a tényleges tudás. Állásokat pedig egyenként is százával hirdetnek meg olyan magyarországi cégek, mint a Morgan Stanley, az EPAM, az NNG, de a  LogMeIn is a közelmúltban hozta nyilvánosságra létszámbővítési terveit.

Diploma helyett digitális profillap

A Codecoolban nem kap hagyományos diplomát a végzős hallgató. Ellenben felépítenek számára az oktatás során egy olyan digitális profillapot, amiből pontosan nyomon követhetik az állást kínálók, hogy ki milyen programozói készségekkel rendelkezik, és milyen projekteket vitt végig. Bonyhádi szerint nem is érdemes a képzés hivatalos akkreditációjára törekedni, mivel az ezzel kapcsolatos adminisztrációs folyamat az iparág fejlődési tempójához képest nagyon-nagyon lassú. Mire megjön az engedély, az adott oktatási program már el is évül.

Egy évfolyamra 50-60 főt vesznek fel, akik eleinte úgynevezett backend programozási nyelveket, például Pythont, majd Javát és C++-t tanulnak, azután következnek a frontend kategóriák: a HTML, a CSS és a Javascript. "A lényeg, hogy a képzés végére elsajátítsák az önálló, problémamegoldásra fókuszáló programozói szemléletmódot" – mondta Bonyhádi Gábor.

Külföldi terjeszkedés: az első állomás Krakkó

Terjeszkedésben is nagy lendületet vett a vállalkozás, amely az első iskolát még tavaly Miskolcon hozta létre, ahol ötvenen tanulnak. Ezt követte idén tavasszal a budapesti központ, ahová hatvan hallgatót vettek fel. Szeptemberben újabb hatvan fős csoport indul Miskolcon és Budapesten, de utóbbi helyszínen a nagy érdeklődésre tekintettel novemberben elíindítanak még egy 60 fős kurzust.

Nemzetközi terjeszkedésben is gondolkodik a cég. Vizsgálják, melyek azok az elsősorban európai országok, ahol a szakma hasonlóan komoly munkaerőhiánnyal küzd. Az első külföldi helyszínt már meg is találták, Krakkóban idén szeptemberben startol a Codecool oktatása, de már tárgyalnak egy varsói csoportról is. A jövő évi tervek között szerepel Spanyolország, konkrét helyszínként Barcelona vagy Madrid jöhet szóba, de dinamikusak a közép távú tervek is. Az alapítók szándéka szerint hat év múlva már 20 európai helyszínen folyhat a programozók képzése. Mint a marketingvezető fogalmaz, "a cég addigra el akarja érni, hogy a kontinens egyik legnagyobb IT-s erőforrásszolgáltatója legyen."

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.