Twitter üzenet helyett interjút adott a technológiai szektor fenegyereke, akinek a Tesla problémái miatt mostanság sokszor fájhatott a feje.

Alapos kibeszélőshow-t tartott Elon Musk a New York Times riporterével folytatott, nagyjából egyórás beszélgetés alatt. A lapban megjelent anyagból például kiderül, mennyire kikészült az elmúlt hónapokban kicsúcsosodott problémák miatt, illetve az is, jó ötletnek tartja-e utólag azt, hogy Twitteren tájékoztatta a világot arról, hogy a Teslát kivezetné a tőzsdéről.

A milliárdosoknak sem könnyű

A többek között a PayPal felfuttatásával dúsgazdag és sikeres üzletemberré váló Musk a beszélgetés során az érzelmi hullámvasutazást is bemutatta: hol nevetett, hol a könnyeivel küszködve hallgatott. Az önsajnálatban bővelkedő mondanivaló lényege, hogy túlhajszolta magát, ami egyaránt rosszul hatott fizikai és mentális állapotára.

Elmondása szerint 2001 óta nem volt egy hétnél hosszabb ideig szabadságon, akkor is csak egy betegség miatt. Heti 120 órákat dolgozott mostanában, volt, hogy három-négy napig nem is hagyta el a gyárat, ahol azon igyekezett, hogy végre értelmes mennyiséget tudjanak legyártani a Model 3-ból. 

Hogy mennyire nem könnyű az élete a világ egyik leggazdagabb emberének, arról az is tanúskodik, hogy még a születésnapját is teljes egészében a munkára szánta. Két nappal később pedig csak annyi időre hagyta ott a céget, hogy el tudjon repülni a bátyja esküvőjére.

A fentiek fényében nem csoda, hogy élete legnehezebb, legmegterhelőbb évének nevezte Musk az ideit. A tulhajtszoltság számlájára írta azt is, hogy csak nyugtatóval képes rendesen aludni. A Tesla-vezér szerint a cég már túl van a nehezén, de saját életét tekintve még nehezebb időszakot vizionál. Utóbbi egyébként borítékolható, hiszen augusztus elején bepötyögött rövid twitteres üzenetének hullámai még bőven dagadnak.

A hír igaz, csak... nem igaz?

Augusztus hetedikén Musk azzal sokkolta a befektetőket (és az igazgatótanács tagjait), hogy Twitteren jelentette be szándékát a Tesla "magánosításáról". A mindössze néhány szóból álló bejegyzésben arra is jutott hely, hogy a tőzsdei kivezetés árszintjéről (420 dollár) tájékoztassa a nagyérdeműt, valamint egy odavetett félmondatból úgy tűnt, hogy minderre már a fedezet is rendelkezésre áll.

Az események ezt követően gyorsan felpörögtek. A világ egyik leginkább shortolt papírja (tehát olyan részvény, ahol sokan az árfolyam esésére játszanak) pillanatok alatt emelkedésnek indult, majd a nap közbeni felfüggesztést követően végül 11 százalékos pluszban zárt. Ez nyilván nem tett jót a Tesla bukására fogadóknak, de a tőzsdefelügyeletnél és a cég többi vezetőjénél is felszaladt a szemöldök. Utóbbiaknál azért, mert a hírek szerint előzetesen egyiküket sem tájékoztaták, a szabályozó hatóságnál pedig azért, mert az ilyen nagy horderejű piaci lépéseknek megvan a formalizált kommunikációs rendje és csatornája, és ez nem a twittelgetés.

Hogy a dolog még cifrább legyen, a fedezetet esetlegesen biztosítani képes szaúdi állami vagyonalap ugyan valóban érdeklődik egy ilyen ügylettel kapcsolatban, de bennfentes informátorok szerint az olajnagyhatalom képviselői semmiféle ígéretet nem tettek Musknak. A Tesla nagyjából 5 százalékával rendelkező alappal még javában zajlanak az egyeztetések, de még arról sem született döntés, hogy a szaúdiak bármilyen arányban növelni akarják-e részesedésüket a Teslában.

Egy másik változat szerint a Teslát a "testvércég", azaz a szintén Musk irányítása alatt álló, és lényegesen jobb eredményeket felmutató SpaceX menthetné ki a nyílt tőzsdei kereskedéssel együtt járó szigorúbb kontroll és befektetői nyomás alól, de ez a vonal sincs finoman szólva sem kikristályosítva.

A twitterezgetés miatt viszont biztosan lesz dolga a jövő héten Musknak, mert a hírek szerint őt és a vezetőség más tagjait is várják a tőzsdefelügyeletnél egy hivatalos meghallgatásra. Az augusztus hetedikei üzenet megírásával kapcsolatban amúgy Musk az interjúban azt mondta, hogy egyáltalán nem bánja, és a jövőben is használni kívánja a közösségi hálózat adta lehetőséget a nagyobb átláthatóság biztosítására. Erről a pletykák szerint a kollégáinak más a véleménye: ők úgy látják, twitterezés helyett inkább az autógyártásra kellene fókuszálnia.

Hirdetés
Piaci hírek

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.