A Tesla vezérigazgatója belengette a részvényesek kivásárlásának lehetőségét, aminek állítólag a pénz sem lenne akadálya. Még semmi sem biztos, csak az, hogy nem lesz egyszerű dolog.

Elon Musk előszöregy rövid Twitter-üzenetben, majd részletesebben a Tesla dolgozóinak küldött levélben vázolta terveit a Tesla részvényeseinek kivásárlásáról és a cég papírjainak kivonásáról a tőzsdei kereskedelemből. A megoldás arra a modellre hajazna, amelyben a szintén Musk által alapított SpaceX űrkutató vállalat is működik. Az alapító a részvények ötödét tartaná magánál, a részvényeseknek pedig nem lenne kötelező eladniuk részesedésüket, hanem döntésük alapján benne maradhatnak az üzletben, amelyből aztán később is bármikor kiszállhatnak és a pénzükhöz juthatnak.

A Reuters beszámolója szerint ennek megvalósítása több mint véleményes, tekintve például az olyan kérdéseket, hogy a SpaceX legnagyobb befektetője, a Fidelity Investments abba a cégbe nem a most vázolt projekttársaságként szállt be. Musk egyébként egy részvényenként 420 dolláros ajánlatot lengetett be, amit a Tesla akkori, 340 dollár körüli árfolyamához kell viszonyítani. A keddi bejelentés nyomán egyébként a papírok értéke majdnem 380 dollárig emelkedett, hogy aztán mostanra a nyilvánvaló aggályok miatt újra a 350 dollár közelébe liftezzen.

Szabadulnának a befektetői nyomás alól

Musk levelében a cég hosszú távú, előremutató missziójáról beszél, amelynek hatékony megvalósítását – a SpaceX példájára hivatkozva – a zárt körű részvénytársasági formától várja. Ahogy azt már több ízben, például a Dell tőzsdei kivonulása kapcsán is írtuk, a publikus kereskedés előnye nyilvánvalóan a tőkebevonás lehetősége, ezzel együtt azonban szigorú tájékoztatási kötelezettség és a befektetők részéről érkező folyamatos eredménykényszer párosul, ami nem igazán kedvez a hosszabb távú stratégiáknak vagy átalakítási folyamatoknak. Az biztos, hogy Elon Musk az utóbbi időben gyakran kiakad a befektetők, piaci elemzők vagy újságírók kérdésein, és vegzatúrának tekinti, amikor szembesítik a számokkal.

A Dell most öt év után tér vissza a tőzsdére, miután a tulajdonosok sikeresnek ítélték a társaság újraformálását, és most a tetemes hitelállomány lefaragása lett a prioritás. A Tesla esetében is hasonló tervekről lenne szó, amit persze sokan az első pillanattól kezdve kétkedéssel figyelnek. Most a Dell kivásárlásánál három és félszer nagyobb tranzakcióról beszélünk, amellyel kapcsolatban még az sem világos, hogy a folyamatos veszteséget termelő, közel 11 milliárd dolláros tartozást görgető, negatív cash-flow-val működő vállalat hogyan finanszírozná magát a továbbiakban.

A javaslat persze ebben a pillanatban csak egy javaslat, és egyáltalán nem biztos, hogy részben vagy egészben meg is valósulhat. Az amerikai tőzsdefelügyelet mindenesetre igen komolyan vette Musk mondanivalójának egyik fontos részét. A Tesla alapító vezérigazgatója legelső tweetjében azt írta, hogy a tervéhez szükséges tőke rendelkezésére áll. Bár a felügyelet önmagában nem tiltja, hogy a tőzsdei cégek a közösségi média csatornáin keresztül hozzanak nyilvánosságra fontos információkat, az ilyen bejelentéseket érthető okokból szankcionálják, ha nem lehet bizonyítani, hogy az üzenet megjelentetéséig valóban biztosították is az emlegetett forrásokat.

A kommentárok kiemelik, hogy annál több pénzről van szó, mivel a részvényesek nem szívesen maradnak benne egy olyan buliban, amelyben még a mostaninál is kevesebb tájékoztatást kapnának. Musk ajánlata összességében egy 72 milliárd dolláros üzletet feltételez, ennek forrására pedig a Tesla vezetője egyelőre még csak célzást sem tett. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az autógyártó júliusban érte el a jóval korábban kitűzött, heti ötezer darabos gyártási darabszámot, a befektetők azonban nincsenek meggyőződve róla, hogy a vállalat tartani is tudja majd a tempót.

Elon Musk tervét álltólag már a Tesla igazgatótanácsa is tárgyalja, bár arról a világon semmit nem tudunk, hogy eléjük milyen részletek kerültek.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.