A Business Insider cikke sorra veszi a tömeges elbocsátásokat a járványban félremenedzselt big tech vállalatoknál, és rávilágít, hogy a kudarcokból a legbefolyásosabb és legjobban fizetett vezetők nemigen vállalnak részt.

Egy másfél évvel ezelőtt közzétett tanulmány Twitter-üzenetek alapján vizsgálta a leggazdagabb technológiai milliárdosok szóhasználatát és érzelmeit, gépi tanuló algoritmusok segítségével azonosítva azt a megkülönböztetett társadalmi identitást, amit könnyen felismerhetőnek ítéltek a többi felhasználóval összehasonlítva. Ebből többek között az is kiderült, hogy a vezető techvállalkozók nem látják vagy csak nem beszélnek róla szívesen, hogy helyzetük bármilyen hatással lenne a társadalomra, és nem képesek kritikusan szemlélni azt a ma már tényleg elképesztő befolyást, amellyel rendelkeznek.

Ahogy 2022 második felében a nagy technológiai vállalatoknál beindult a máig tartó elbocsátási hullám, és az Alphabet-Google, a Microsoft, az Amazon, a Facebook vagy a Salesforce tízezrével szabadul meg alkalmazottaitól a működési hatékonyságra hivatkozva, ismét felmerül a vezetők felelősségének a kérdése. A Business Insider véleménycikke egyenesen úgy fogalmaz, hogy a döntéshozatalban résztvevőknek most illene a távozóknak is az élére állniuk, vagy legalábbis nem felvenni a dollárban is százmilliós bónuszokat, amiért látványosan félremenedzselték a világ legnagyobb vállalatait.

A lap felidézi a big tech vezérigazgatók sajnálkozó megnyilatkozásait, akik közül többen is elnézést kértek a túlzott munkaerő-felvételért és a vállalati fókusz elvesztéséért a pandémia időszakában. A lap az Alphabet vezérigazgatóját, Sundar Pichait idézi, aki egy 12 ezer fős leépítés bejelentésekor a belső struktúra szigorú felülvizsgálatáről beszélt, mivel sokakat egy "más gazdasági valóság alapján" vettek fel a céghez. Pichai "teljes felelősséget vállalt azokért a döntésekért, amelyek ide vezették a vállalatot", de még mindig a helyén van, és évről évre hatalmas összegű kompenzációs csomagokat jegyezhet.

A fizetésekben nem a felelősség tükröződik

A BI szerint ehhez jön, hogy a vezérigazgatói poszton töltött ideje alatt a Google-t több milliárd dollár értékű trösztellenes bírsággal sújtották, a mesterséges intelligencia terén éppen állva hagyták az OpenAI fejlesztései. Ezzel párhuzamosan a big tech cégek utóbbi időben eszközölt befektetései jórészt abból indultak ki, hogy a világjárvány által vezérelt technológiai fellendülés lesz az új normalitás, várakozásaik azonban nem igazolódtak be. A döntések hatásait pedig a tisztességes technológiai dolgozók viselik, míg a zűrzavarért leginkább felelős vezetők alig szembesülnek komolyabb következményekkel.

A cikkben hosszan sorolják az elbocsátások indoklását, de ezekben nagyjából mindenhol a gazdasági folyamatokat hibáztatják a megszorításokért, és legfeljebb az éves bónuszok csökkentéséről beszélnek. Eközben a BI által idézett statisztika szerint a vezérigazgatói fizetések olyan ütemben emelkedtek a 60-as évek végétől 2021-ig, hogy a céges átlaghoz viszonyítva a 20:1 arány helyett már majdnem 400:1 arányt mutatnak. Ami nem változott, hogy ha egy alsóbb szintű munkavállaló hozna a jövedelmezőség visszaeséséhez vezető döntéseket, annak minimum belengetnék a felmondását.

Sokat emlegetett példa a Hertz autókölcsönző, amelynek 2020-as csődjével 10 ezer embert eresztettek szélnek, de a társaság vezetőinek így is kifizettek 16 millió dollár jutalmat. A Business Insider a mostani leépítések kapcsán újra felveti, hogy ha a technológiai vezérigazgatókat valamilyen kivételes képességű látnoknak tekintik, és annak megfelelően díjazzák, akkor egy bizonyos ponton őket is érdemes lenne ugyanúgy felelősségre vonni, mint az általuk vezetett alkalmazottakat Ennek azonban a rövid távú befektetői kapcsolatokra és a nyilvános elismerésekre koncentráló vállalati kultúrában nincs értelme.

Részlezek a Business Insider oldalán »

Közösség & HR

Szupervékony hajlítható telefonnal jelentkezett a Huawei

A kínai gyártó az amerikai szankciók ellenére komoly fejlesztésekkel igyekszik meghatározó márka maradni a mobilos szegmensben.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

A modern kihívásokkal szemben is ellenállóvá tudja tenni az IT-biztonságot az automatizáció, de nem csodaszer. Az akadályok azonban leküzdhetők, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.