Korábbi ambícióinak felhígítását követően úgy tűnik, hogy a vállalat teljesen elkaszálja járműipari projektjét, és a befektetők nagy örömére a mesterséges intelligencia fejlesztésére koncentrál.

A Bloomberg még január végén számolt be róla, hogy belső vállalati forrásai szerint kritikus ponthoz érkeztek az Apple nagyjából egy évtizede formálódó, autógyártással kapcsolatos próbálkozásai. Ennek alapján lehetőségként merült volna fel a projekt teljes feladása, illetve annak folytatása egy reálisabb forgatókönyv mentén, és a lap értesülései alapján vezetőség ez utóbbi mellett döntött, alaposan átírva korábbi elképzeléseit: állítólag 2028-ra tűzték ki az Apple saját márkás autóinak megjelenését, amelyek a korábban tervezettnél sokkal szerényebb autonóm képességekkel rendelkeznek majd.

Alig egy hónapot kellett rá várni, hogy kiderüljön, az Apple-autók nem csak késnek és butulnak, hanem egyáltalán nem készülnek el. A Reuters ugyancsak egy bennfentes forrásra hivatkozva tájékoztatott róla, hogy a vállalatnál bedobták a törölközőt, és teljesen leállították az elektromos járművek fejlesztését, amin Project Titan néven nagyjából egy évtizede dolgozhattak. A Bloomberg ehhez hozzáteszi, hogy a projekten dolgozó alkalmazottakat áthelyeznek a cég mesterséges intelligenciáért felelős részlegéhez, amit maga az Apple egyelőre nem kívánt hivatalosan megerősíteni.

Irány a mesterséges intelligencia

Ahogy írják, az elektromos járművek iránti kereslet lelassulása általában is arra késztette az iparági szereplőket, hogy csökkentse a termelést, sőt több nagy autógyártó már igyekszik áthelyezni a fókuszát a teljesen akkumulátoros autókról a hibridekre. A Project Titan beindítását még az önvezető járművek iránti érdeklődés első nagy hulláma indukálta, de utóbb kiderült, hogy az önvezetés műszaki és szabályozási szempontból is sokkal nehezebb ügy lesz, mint kezdetben gondolták. Az Apple már 2019-ben elbocsátásokat jelentett be a csoportnál, és a kormánykerék nélküli autonóm jármű terveit is lecserélte egy hagyományosabb, fejlett vezetéstámogató funkciókkal rendelkező autóra.

A befektetők az első információk szerint értékelték a hosszú küszködés lezárásáról szóló híreket, és az Apple részvényei némileg erősödtek a keddi kereskedésben. A Reuters által idézett elemző szerint ez azt jelenti, hogy a társaság végre nagyobb hangsúlyt helyez az általános mesterséges intelligencia kutatására, amiben sikerült alaposan lemaradnia az Alphabet-Googe-lel, a Microsofttal és más versenytársaival szemben – ez pedig optimizmust kelt a piacon a második legértékesebb vállalat erőfeszítéseivel és platformszintű versenyképességével kapcsolatban.

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.