Célhardverek fejlesztéséből és gyártásából is dől a pénz, az Intel újabb területen szorulhat vissza.

Elképesztően jól alakult a Samsung tavalyi eredménye, közel negyedével tudta növelni bevételeit a koreai elektronikai vállalat éves összevetésben. A tavalyi harmadik negyedév egyenesen minden idők legjobb három hónapja volt, az utolsó három hónap azonban ezt is meg tudta fejelni.

Samsung ASIC a hatékonyabb bányászatért

Miközben a dél-koreai vállalat leginkább okostelefonjairól, memóriaalapú termékeiről, saját fejlesztésű processzoráról ismert széles körben, az eredményekhez idén már hozzá fog tenni a kriptovaluták területén végzett tevékenysége is. Ahogy az AMD bevételeit, úgy a Samsungét is hamarosan hajtani fogja a digitális pénzek bányászásával foglalkozók kielégíthetetlennek tűnő teljesítmény-éhsége.

Nem is ez a meglepő, hanem az, hogy a távol-keleti vállalat most hivatalosan is elismerte, a kriptovaluták számítási igényeit célzottan kiszolgáló lapkákon dolgozik. A bányászatot támogató chipekről részletes információt ugyan – egyelőre – nem volt hajlandó közzétenni a vállalat, de olyan megoldásra kell gondolni, mely relatíve alacsony energiafelhasználás mellett nagyon magas, ennek a szegmensnek az igényeire fókuszált teljesítményt nyújt.

A BBC beszámolója szerint a vállalat kérdéses megoldása tulajdonképpen egy ASIC (application-specific integrated circuit, alkalmazás-specifikus integrált áramkör - nyitóképünk is egy ilyen rendszert ábrázol). Az ASIC lapkák előnye, hogy egy bizonyos feladat elvégzésére optimalizálható működésük, amivel jóval nagyobb teljesítményt adhatnak le az adott feladat tekintetében, mint az általános célú processzorok.

A dél-koreai The Bell pedig arról írt, hogy a Samsung saját, kriptovaluta-bányászatot támogató ASIC chipjének fejlesztése a tavalyi évben kezdődött, az arra alapuló megoldás tömegtermelése idén januárban indult be. Mostanáig egyébként csupán a tajvani TSMC volt az egyetlen nagy processzorgyártó vállalat, mely hasonló célokat szolgáló céleszközöket készített üzemeiben.

Döntésével a Samsung nem csak a TSMC-hez csatlakozott, hanem az olyan vállalatokhoz is, mint amilyen a Kodak. Utóbbi pár hete jelentette be kriptovalutára alapuló, fotómániásoknak szánt szolgáltatását, akik így licencelés nélkül felhasznált fényképeik után is bevételre tehetnek szert. Van azonban, aki egyelőre inkább a másik oldalra állva kivár: a Facebook éppen a minap tiltotta ki ideiglenesen a digitális pénzeket hirdető reklámokat rendszereiből, arra hivatkozva, hogy túlságosan nagymértékű köztük a csalások aránya.

Sokan halásznak a zavarosban

Kétségtelen, hogy a legnagyobb közösségi hálózatot üzemeltető cég döntése mögött jogos aggodalmak állnak. Három éve írtunk először egy olyan digitális kártevőről, ami az áldozatul esett számítógépeket – azok tulajdonosainak tudta nélkül – kriptovaluta-bányászatra kényszeríti. Pedig akkor a bitcoin árfolyama még csak néhány tízdolláros magasságokban ugrált ide-oda, szó sem volt a tízezer dolláros árszintet meghaladó teljesítményről.

Tavaly nyár közepére aztán megugrott a hasonló esetek száma. Ahogy az év eleji ezer dollárról ötezer dollár környékére nőtt az árfolyam, egyre többen láttak könnyen szerezhető bevételt a bitcoinban. A P2P fájlmegosztó szolgáltatásáról ismert The Pirate Bay-t például szeptemberben kapták rajta, hogy engedély nélkül kiaknázza a weboldalaira látogatók processzorkapacitását kriptovaluta bányászatra.

Az árfolyam extrém volatilitása miatt pedig azok egy része is elpártolt a legismertebb digitális pénz mellől, akik korábban támogatták. Az online játékterjesztő Steam áruházat üzemeltető Valve bő másfél évvel a bevezetése után függesztette fel a bitcoinos tranzakciók lehetőségét. Indoklásuk a fent már említett ok mellett a folyamatosan emelkedő tranzakciós költségeket tette felelőssé. Ehhez járult még hozzá, hogy a bitcoin népszerűségével együtt a tranzakciók átfutási ideje is egyre hosszabbra nyúlik, ami további gondokat jelent a cégnek az vásárlókkal történő elszámoláskor.

Probléma tehát bőven akad a kriptovalutákkal, és közel sem biztos, hogy a Samsung ASIC-jai piacvezetővé és hosszú életűvé tudnak válni. De a távol-keleti vállalat ebben a szegmensben való megjelenése mindenképpen azt jelzi, hogy a dél-koreaiak látnak fantáziát a digitális pénzek előállításában és a hozzájuk kötődő tranzakciók kiszolgálásában.

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.