A versenyhivatal által kijelölt ellenőrző biztos felügyeli a két hazai távközlési társaság egybeolvadását, ami jelentősen átrendezheti a piacot. Ezzel elhárult az akadály a mobilpiacra lépés elől is?

Feltételek és kötelezettségek előírása mellett járult hozzá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. megvehesse az Invitel Távközlési Zrt.-t, az Invitel csoport lakossági és kisvállalati üzletágát.

Forrong a távközlési piac

Nagy mostanában a nyüzsgés a hazai távközlési piacon egymást érik az évek óta előrevetített és szükségesnek ítélt konszolidációs lépések, amit a fokozódó verseny indukál. A Digi-Invitel fúziónál kevesebb mint egy év kellett a GVH-nak, hogy rábólintson a tranzakcióra.

Ennél hosszabb, mintegy másfél éves procedúrát jósolnak a héten bejelentett felvásárlásnak, aminek a során a Vodafone szerzi meg a UPC németországi és egyes régióbeli, köztük a magyarországi leányvállalatát. Utóbbi esetében azért indokolt a hosszabb eljárás, mert ez nemcsak minket, hanem több más uniós országot is érint, EU-szintű jóváhagyásra is szükség lesz.

Ami az előbbi tranzakciót illeti, mint korábban megírtuk, az Invitel csoport tulajdonosa, a kínai China-CEE Fung tavaly nyáron 43 milliárd forintért adta el az egyébként 26 milliárd forint árbevételű, 500 főt foglalkoztató Invitel Távközlési Zrt. részvényeit. A lépést egy évvel előzte meg a társaság egyik legnagyobb átalakítása. Ennek során külön cégbe szervezték a lakossági üzletágat (Invitel Távközlési Zrt.), az Invitel Solutions márkanéven futó vállalati üzletágat (Invitech Megoldások Zrt.), valamint az adminisztrációs tevékenységet (Invitel Központi Szolgáltatások Zrt.). Az átalakítást már akkor egy későbbi eladást előkészítő lépésként értelmezték. Sokan ugyanis úgy vélték, hogy a cég részekre bontva könnyebben értékesíthető, mivel nő a potenciális vevők köre.

Az első adásvételi körre nem is kellett sokat várni, alig fél év múlva, már arról hallhattunk, hogy az Invitel csoport mögött álló korábbi tulajdonos a Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) mintegy 63 milliárd forintért adta el az egész csoportot a budapesti Metropolitan Egyetemet is birtokló már említett kínai pénzügyi alapnak.

Jelentősen átrendeződhet a piac

A lakossági üzletágat megvásároló Digi csoport mögött álló romániai RCS&RDS neve már évekkel korábban felmerült, mint az akkori teljes csoportra pályázó vevő. Serghei Bulgac, a DIGI Csoport (DIGI Communications N.V.) vezérigazgatója a szerződés aláírásakor megjegyezte: nagyon örülnek, hogy az Invitel megvásárlásával tovább növekedhetnek Magyarországon, mivel a stratégiai befektetés lehetővé teszi, hogy jelentősen kiterjesszék szolgáltatási területüket.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. (DIGI) tavaly augusztusban jelentette be a GVH-nak, hogy meg kívánja vásárolni az Invitel Távközlési Zrt.-t (Invitel). A GVH azért indított versenyfelügyeleti eljárást a DIGI-Invitel-összefonódás bejelentése alapján, mert felvetődött, hogy a tranzakció káros versenyhatásokkal járhat egyes érintett piacokon. Mindkét érintett vállalkozás a hazai vezetékes távközlési piac jelentős, országosan aktív szereplője, azaz több százezer előfizetőnek nyújt vezetékes telefon-, internet-, vezetékes műsorterjesztési (TV) és egyéb szolgáltatásokat.

Az NMHH márciusi jelentése szerint a vezetékes telefonpiacon jelenleg a Telekom 49,7 százalékkal vezet, második a UPC 19,3 százalékos részesedéssel, dobogós még a Digi 12,7 százalékkal, de az Invitel alig néhány tized százalékponttal (12,2%) marad csak el tőle. A vezetékes szélessávú internetpiacon is piacvezető a Telekom (35,2%), itt is második a UPC (22,1%), harmadik a Digi(16,4%), az Invitelé pedig a piac 8,7 százaléka. A tévépiacon a Telekomnak 27,1, a UPC-nek 26,2, a Diginek 25,5 százaléka van, és itt a legkisebb az Invitel hozadéka, 4,9 százalék.  

Átfedést 34 településen azonosított a versenyhivatal

A GVH az elmúlt hónapok során részletes vizsgálat keretében értékelte a tranzakció lehetséges versenyhatásait. A szokásos lépések mellett - adatkérések a felektől, piaci szereplőktől, társhatóságok megkeresése, elemzések - fúziós eljárásban első alkalommal élt az előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatás lehetőségével, amelyet a versenytörvény tavaly januártól biztosít.

Az érintettek saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen fednek át, ezek közül a GVH vizsgálata 16 település esetében állapította meg, hogy a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné. A GVH előzetes aggályainak megismerését követően a DIGI vállalta, hogy a tranzakció végleges lezárását követő fél éven belül értékesíti az összefonódás révén megszerzett Invitel hálózatokat - beleértve az infrastruktúra mellett az értékesítés időpontjában meglévő előfizetői szerződéseket is. A versenyhivatal előírta, hogy a DIGI addig is köteles fenntartani a hálózatok gazdasági működőképességét és versenyképességét, valamint tartózkodni az előfizetők átcsábításától. A kötelezettségek betartását a GVH által kijelölt ellenőrző biztos felügyeli.

A GVH lehetséges horizontális hatásnak tekintette továbbá, hogy 25 településen az Invitel saját hálózatán nyújtott vezetékes távközlési szolgáltatásaival van jelen, míg a DIGI-vel azonos vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. más piaci szereplőtől bérelt hálózaton nyújt televízió-szolgáltatást, azaz az összefonódás által csökkenne az ilyen szolgáltatást egymástól független vállalkozásként nyújtók száma. A DIGI vállalta, hogy ezeken a településeken kilép a vezetékes távközlési hálózatokra vonatkozó bérleti szerződésekből.

A Digi csoport tovább erősítve helyzetét a vezetékes piacon, még jobban koncentrálhat az évek óta tervezett mobil lábára.  Negyedik hazai piaci szereplőként évek óta téma, hogy a két körben megvásárolt frekvenciáival ténylegesen mikor indítja el a mobil szolgáltatását. Egyes szakértői vélekedések szerint már csak erre a versenyhivatali jóváhagyásra vártak. Meglátjuk.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.