Az Invitel csoport jelenlegi tulajdonosa, a kínai China-CEE Fung eladta a társaság lakossági és kisvállalati üzletágát, a lépéssel jelentősen átrendeződhet a hazai vezetékes és tévépiac.

Az Invitel Csoport megállapodást írt alá a DIGI Távközlési Zrt.-vel a lakossági és kisvállalati üzletágát jelentő, 26 milliárd forint árbevételű, 500 főt foglalkoztató Invitel Távközlési Zrt. részvényeinek eladásáról. A tranzakció a szükséges versenyhatósági hozzájárulások megszerzését követően várhatóan hónapokkal később zárul. A csoport távol-keleti tulajdonosa az ügyletből származó 43 milliárd forintot az Invitech Solutionsre fordítja, amelyből a cég egyebek mellett az országos optikai hálózat bővítését finanszírozza saját fejlesztésekkel és akvizíciókon keresztül – áll a cégek közös közleményében.

Ha egy üzlet beindul

A tranzakció kulcseleme az a hosszú távú együttműködési megállapodás, amelynek alapján a csoport nagyvállalati lába, az Invitech Solutions legalább tíz évig hálózati és IT szolgáltatásokat nyújt a DIGI számára, minimum évente 2,8 milliárd forint értékben. Cserébe az Invitech Solutions ugyanezen idő alatt hálózati szolgáltatásokat vesz igénybe a DIGI csoporttól, éves szinten átlagosan félmilliárd forint értékben.

Épp egy éve annak, hogy David Blunck Invitel-vezérigazgató a társaság egyik legnagyobb átszervezéséről számolt be. Külön cégbe szervezték a lakossági üzletágat (Invitel Távközlési Zrt.), az Invitel Solutions márkanéven futó vállalati üzletágat (Invitech Megoldások Zrt.), valamint az adminisztrációs tevékenységet (Invitel Központi Szolgáltatások Zrt.). Az átalakítást már akkor egy későbbi eladást előkészítő lépésként értelmezték. Sokan ugyanis úgy vélték, hogy a cég részekre bontva könnyebben értékesíthető, mivel nő a potenciális vevők köre.

Az első eladás-vételi körre nem is kellett sokat várni, alig fél év múlva, már arról hallhattunk, hogy az Invitel csoport mögött álló Magyar Telecom B.V. (Matel B.V.) mintegy 63 milliárd forintért adta el az egész csoportot a budapesti Metropolitan Egyetemet is birtokló már említett kínai pénzügyi alapnak.

Már akkor elkezdődtek a találgatások, mit kezd majd a távol-keleti befektető a csoporttal, és erre sem kellett sokat várni. Újabb hat hónap és már tudható az egy évvel ezelőtti több lábra állás soknak bizonyult, az Invitelnek elég a nagyvállalati piac, IT-profillal kibővített szolgáltatás portfolióval.

A mostani tranzakció érdekessége, hogy lakossági üzletágat most megvevő Digi csoport mögött álló romániai RCS&RDS neve már évekkel korábban felmerült, mint az akkori teljes csoportra pályázó vevő.  Így sem panaszkodhatnak, mint ahogy nem is teszik, az adásvétel kapcsán Serghei Bulgac, a DIGI Csoport (DIGI Communications N.V.) vezérigazgatója többek között elmondta: nagyon örülnek, hogy az Invitel megvásárlásával tovább növekedhetnek Magyarországon, mivel a stratégiai befektetés lehetővé teszi, hogy jelentősen kiterjesszék szolgáltatási területünket.

Átalakulnak a piaci viszonyok

Utánanéztünk, hogyan is alakíthatja át a hazai piacot a mostani ügylet. A három érintett szegmensből a vezetékes telefonpiacon nagyobb az Invitel részesedése, mint a Digié. Előbbi a hírközlési hatóság legutóbbi jelentése alapján 12,3 százalékot birtokol, az utóbbié 11,9 százalék. Ha feltételezzük, hogy a jövőben a részesedések összeadódhatnak, akkor a Digi ezen a piacon a Magyar Telekom (51,9 százalék) után a második legnagyobb szereplővé lép elő, mivel meghaladja a UPC 17,9 százalékát.

A vezetékes internetpiacon is kap egy lökést az Invitel megvásárlásával a Digi, amely 16 százalékával jelenleg a harmadik helyen áll a Telekom (35,3 százalék) és a UPC (22 százalék) mögött. Az Invitel valamivel több mint 9 százaléka itt is a második helyre emelheti. (Feltéve, ha a többiek mindezt tétlenül nézik.)

A tévépiacon is harmadik most 25,4 százalékával a Digi, a UPC (26,8 százalék), illetve a 26,3 százalékos Telekom mögött. Az Invitel hozadéka itt a legszerényebb 4,8 százalék, amivel viszont a piac élére állíthatja a Digit.

És, hogy mi lesz a megfogyatkozott Invitel csoporttal? David Blunck és a csoport operatív vezetője, Javorniczky Áron az 500 fős Invitech Solutions jelenlegi, mintegy 24 milliárd forintos árbevételének megduplázását tervezi. A cél elérése érdekében bővül a menedzsment is.

Elsőként új pénzügyi vezérigazgató-helyettes csatlakozik a cégcsoporthoz Gerry Grace személyében, a GTS Central Europe csoport volt pénzügyi vezetője szeptembertől erősíti a csapatot. (Két további tagvállalat tartozik a csoporthoz: a teljes csoport adminisztratív feladatait ellátó Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. és a Invitel Technocom Kft. Utóbbi számos államigazgatási és kormányzati intézménynek nyújt távközlési szolgáltatást.)

Mikor áll a Digi még eggyel több lábra?

A Digi csoport pedig, tovább erősítve helyzetét a vezetékes piacon, még jobban koncentrálhat az évek óta tervezett mobil lábára.  Negyedik hazai piaci szereplőként évek óta téma, hogy a két körben megvásárolt frekvenciáival ténylegesen mikor indítja el a mobil szolgáltatását. A legutóbbi tender eredményhirdetésén tavaly júniusban nyilatkozta Ryszka Sambor, a Digi ügyvezetője, hogy a 2014-es tender alapján birtokba vett 1800 MHz-es frekvencián már elindult a mobilhálózat fejlesztése, amit a múlt évben elnyert blokkok felgyorsíthatnak. Tavaly már az első 200 bázisállomás kiépítésén is dolgoztak, de a tényleges indulás időpontja továbbra is homályban maradt.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.