A legnagyobb változás, hogy az üzleti infokommunikációs üzletág önálló márka lesz, és külön cégbe kerül.

Júliustól három cégre bomlik a Magyarországon jelenleg 1150 foglalkoztató, tavaly 45 milliárd forint árbevételt elérő Invitel – jelentette be David Blunck, a csoporttá váló társaság vezérigazgatója.

Jönnek az Invitech megoldások

A tevékenységét mintegy két évtizede indító, a márkát viszont 13 éve építő távközlési szolgáltató külön cégbe szervezte 550 fős lakossági és kisvállalati üzletágát, amely az eddigi Invitel Távközlési Zrt. nevet viszi tovább. A nagyvállalati és a nagykereskedelmi ügyfelekért felelős nagyjából 500 főt foglalkoztató üzleti infokommunikációs részleg viszont Invitech Solutions néven önálló márkát kap, és Invitech Megoldások Zrt-ként külön vállalkozásként működik tovább.

Az átalakítás nyomán létrejön egy harmadik, hozzávetőlegesen 100 főt foglalkoztató cég is, amely a két önálló társaság adminisztrációs, jogi és szervizközpontjaként tevékenykedik Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. néven. A teljes csoport mögött pedig továbbra is a londoni központú Magyar Telecom BV – Matel áll.

A menedzsment nem változik. A csoport élén továbbra is David Blunck vezérigazgató marad. A két eddigi üzletágvezető, a lakossági üzletágat irányító Langsteinter Marianne és nagyvállalati üzletágat vezető Javorniczky Áron a jövőben operatív ügyvezetői feladatokat lát el az önállósodó részlegekben. Megőrzi eddigi posztját Mártha Imre operatív főigazgató is.

Fókuszban a vállalati ügyfelek

Az önállósodást és a külön márka építését az indokolja, hogy a távközlési szolgáltatóként indult vállalkozás az utóbbi években egyre nagyobb mértékben nyitott az informatikai, azon belül is az adatközponti és felhőszolgáltatások felé. A vállalat így is tudatosítani akarja a ma már több mint 6 ezer közép- és nagyvállalati ügyfelében jelenlétét az üzleti infokommunikációs piacon. Nem titkolt cél, hogy erősebb kihívója akar lenni a piacvezető Magyar Telekomnak, amely IT és rendszerintegrációs tevékenységét néhány éve ugyancsak külön cégbe szervezte.

"Az Invitech Solutions már a születésekor is a hazai infokommunikációs piac második legnagyobb szereplője. Éves árbevétele több mint 20 milliárd forint. Míg pár éve az informatikai szolgáltatások alig néhány százalékot jelentettek, ma már árbevételünk közel negyedét ez a terület adja" – mondta Javorniczky Áron, aki szerint mostanra érett meg az idő arra, hogy önálló cégként is megmérettessék magunkat ezen a piacon.

Amire építkezhetnek, többek között a saját hálózat, amely lefedi a száz legnagyobb hazai település mindegyikét, valamint a hazai Top 500 cég négyötödét. A vállalat országos lefedettségű optikai gerinchálózata több mint 9000 kilométeres. Az adatközponti infrastruktúrát négy budapesti létesítményük biztosítja, ezekben együttvéve több mint 3000 négyzetméteres terület áll rendelkezésre. Az ezzel kapcsolatos jövőbeni bővítési tervekről nemrégiben itt írtunk.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.