Akár másfél évet is igénybe vehet a Vodafone-UPC tranzakció versenyhatósági eljárása. A UPC-nél addig is a tervezett ütemben folyik a hálózatfejlesztés és az ügyfélgyűjtés.

Eredménybeszámoló sajtótájékoztatónak indult eredetileg, de az üzleti élet közbeszólt, az egy nappal korábbi nagy bejelentés a Vodafone-UPC tranzakcióról elvitte a show-t, a jelenlévőket főként a hogyan tovább érdekelte.

A legnagyobb kihívója lehet a hazai piacvezetőnek

Robert Redeleanu, a UPC Magyarország vezérigazgatója így kommentálta az eseményeket: a tranzakció beleillik a távközlési iparág fejlődésébe. A versenyhatósági eljárás lezárását követően, amit a vezérigazgató nagyjából jövő év második felére datál, egy olyan integrált, egy ernyő alatt négyféle szolgáltatástípusra képes országos operátor jöhet létre, amely a legnagyobb kihívója lehet a hazai piacvezető szolgáltatónak.

A vezérigazgató szerint a UPC-ügyfeleket egy bejáratott mobil, míg a Vodafone-ügyfeleket pedig egy még biztosabb vezetékes háttér szolgálja ki a jövőben. (Mindkét szolgáltató megpróbált ugyanis már a másik pályájára lépni, a UPC három éve alakítja épp a Vodafone hálózat bevonásával a saját mobil portfolióját. A Vodafone pedig közel két éve látott neki a saját vezetékes láb kiépítésének.) Rebeleanu úgy látja, a jövő nagy fejlesztéseit is segíti a tranzakció, mivel a gigabites és az 5G hálózatokhoz még nagyobb erőforrások kellenek.

A versenyhatósági eljárások lezárásáig a UPC Magyarország a Liberty Global csoport részeként, független piaci szereplőként folytatja önálló működését. Az, hogy a későbbiekben mi lesz a UPC márkával, a Vodafone döntése lesz – tette hozzá.

És hogy mit is vesz meg Magyarországon a Vodafone? A cég vezetője az utóbbi öt év legkiemelkedőbb negyedéves teljesítményének tartja az idei évindítót. Az év első három hónapjában az előfizetések száma 7,6 százalékkal nőtt, megközelítette a 2,1 milliót. A lakossági és üzleti ügyfelek száma meghaladta a 855 ezret, ami 30 ezerrel több mint egy éve.

A nagy sebességű internetre előfizetők tábora több mint 40 ezerreől bővült és elérte 673 ezres létszámot, a digitális és analóg televízió előfizetések száma pedig 685 ezer fölé emelkedett, 21 ezerrel meghaladva az egy évvel korábbit. Mintegy 40 százalékkal gyarapodott a mobil előfizetések száma, amely így már több mint 93 ezer, az ügyfelek meghatározó része vezetékes előfizetőként indult a cégnél. A UPC szolgáltatásai közel 1,8 millió háztartásban érhetők el, ez nagyjából 60 ezres javulás a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Visszahozzák a mobilban a korlátlanságot

A tulajdonosváltás egyelőre nem hoz változást a rövid távú tervezésben, főleg az idei évre vonatkozóban. A UPC az idei első negyedévben újabb 7 400 háztartásba telepített szupergyors szélessávú hálózatot. A beruházások idei fontos állomása a monori körzetben megkezdett fejlesztés, amellyel további 21 ezer háztartásba jut el a modern optikai hálózat, részben a Szupergyors Internet Programban (SZIP) elnyert állami támogatás révén.

A felvásárlás ellenére is kitart eddigi mobil stratégiája mellett a cég, vagyis a cél, hogy egy éven belül megduplázzák az előfizetők számát. A mobilos portfólió volt az idei növekedés egyik motorja. Jelenleg a társaság ügyfeleinek a 10 százaléka vesz igénybe mobil szolgáltatást. A csak mobilos előfizetők száma elenyésző, pár ezer, de eredetileg is az volt a cél, hogy a vezetékes szolgáltatásokat igénybevevők jussanak mobil szolgáltatáshoz.

A mobil portfóliót idén átfazonírozzák, visszahozzák a hangban és az adatban korábban biztosított korlátlanságot, oly módon, hogy az ügyfelek ezt az opciót a UPC Mobil Super és a Super Plus díjcsomagokban bármikor rugalmasan igényelhetik, vagy éppen lemondhatják hűségszerződés nélkül. Előbbihez 3, utóbbihoz 4 GB adatcsomag jár kevesebb mint 4000, illetve kevesebb mint 6500 forint havidíj fejében. A Super és a Super Plus tarifákhoz havi 2000 forintért választható a korlátlan adat opció. A Super Plus tarifa előfizetői havi 2500 forintért választhatnak korlátlan beszéd opciót is, amelyet belföldön és EU-roaming során is igénybe vehetnek.

Piaci hírek

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.