A hosszú éveken át zsugorodó táblagépes szegmens az idei harmadik negyedévben végre nőni tudott. Igaz, az IDC részletes adataiból kiderül, hogy gyártói szinten nagy különbségek vannak a teljesítményben.

Szabad szemmel is látható, mintegy 2 százalékos eladásnövekedést könyvelhettek el az év harmadik negyedévében a tabletek. Az IDC számaiból kitűnik, hogy a szegmens feléledése elsősorban két gyártó jó eredményének köszönhető.

Irány előre 

Az amerikai piackutató legfrissebb jelentése szerint a júliustól szeptember végéig tartó periódusban 37,6 millió táblagép talált gazdára világszerte. Ez a mennyiség 1,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eladásokat, azaz a piac éppen felfelé vette az útját.

 

Tabletes eladások 2019/Q3 - IDC
Infogram

 

Ahogy az a fenti táblázatból is kitűnik, a szegmensen belül folytatódott a koncentrció. Míg egy évvel ezelőtt a kisebb gyártók még a teljes eladási mennyiség több mint 30 százalékát adták, ma már az öt legnagyobb viszi a forgalom nagyjából háromnegyedét. Az éllovasok teljesítményében azonban nagy ellentétes mozgásokat lehet találni.

Amerika visszainteget

Cupertinóban elégedetten dőlhetnek hátra, hiszen az iPad-eket a nyár végi és ősz eleji időszakban úgy vitték, mintha ingyen volnának. Az Apple 11,8 darabos eredménye azt jelenti, hogy a harmadik negyedévben majdnem minden harmadik eladott tablet almás logóval volt ellátva. A cég teljesítményének a szegmensben látható jótt tettek az idén bemutatott új modellek.

A másik nagy nyertest szintén a tengerentúlon találjuk: az Amazonnak ugyanis még az Apple-nél is nagyobb mértékben sikerült növelnie forgalmát, ami elég volt a második hely megkaparintásához. A világcéget ezen a területen is egyre inkább komoly szereplőnek lehet tehát tekinteni, köszönhetően az új Fire 7 változat népszerűségének. Ráadásul a nagyobb, 10-es rajtszámú családtag is épp most esik át ráncfelvarráson, az ünnepi időszak pedig hagyományosan erős az Amazonnál.

Nem ennyire rózsás a helyzet a Samsungnál. amelynek nemhogy a második helyről kellett lemondania, de már a dobogó utolsó foka is kezd inogni. A legnagyobb öt közül a dél-koreaiak eladásai lettek éves összevetésben a legrosszabbak. A közel 14 százalékos visszaesés messze alulmúlja a piaci átlagot.

A Samsung mögött az amerikai szankciók présében szenvedő Huawei áll. A kínai gyártó a nehéz körülmények ellenére nem sokat vesztett, ami leginkább a hazai fogyasztók töretlen bizalmának tudható be. Globálisan ugyanis egyre nagyobb problémát jelentenek a kereskedelmi háborúval összefüggő büntető intézkedések.

Hirdetés
Konzumer tech

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.