Két modell is megújult az Apple táblagépes kínálatában. A fejlesztések könnyen, az elnevezések már nehezebben követhetők.

A tavaszi nagytakarítás jegyében Cupertino kicsit felfrissítette tabletes portfólióját. Az immár négyféle méretben választható iPad-ek közül kettő kapott új processzort és pár egyéb új funkciót. A technikai részletek előtt viszont érdemes elmerülni az almás nevezéstan bugyraiban.

Névvel nevezett dolgok

A kisebb, 7,9 hüvelykes képátlóval rendelkező újdonság az iPad mini. Ez az elenvezés ugyanakkor meglehetősen furcsa, mert a minik mostanáig legifjabb tagja is már 4-es sorszámot kapott nagyjából öt évvel ezelőtt. Most viszont vége a számozásnak, és úgy tűnik, hogy sima iPad mini lesz a neve a kategória mindenkori legfrissebb tagjának. 

A komolyabb, 10,5 hüvelykes iPad Air talán még kacifántosabb névváltoztatási stációkon van túl. Az eredeti, kicsivel kisebb méretű iPad Air terméket követte a második generációs iPad Air 2, hogy aztán szimplán iPad elnevezéssel élsen tovább a széria. Az Air szócska visszacsempészése viszont lehetőséget ad arra, hogy immár viszonylag jól el lehessen boldogulni a portfólió különböző változatainak erdejében.

Most tehát méret szerinti sorrendbe rendezve így sorakoznak egymás után az Apple táblagépei: iPad mini, iPad, iPad Air, iPad Pro.

Bionikus erősítés

A 10,5 hüvelykes iPad Air alig valamivel marad el méretben a legnagyobb Pro változattól. Meghajtásáról az Apple A12 Bionic csipje gondoskodik. Utóbbi például az iPhone XS-ből lehet ismerős.

 

Az új iPad Air

 

Az iPad Air képernyője 2224x1668 képpont megjelenítésére alkalmas. Hátul egy 8, elöl pedig egy 7 megapixeles kamera kapott helyett, amely 1080p HD minőségű felvételek készítését is lehetővé teszi. További újdonság még, hogy az eszközhöz használható az Apple Pencil is.

A méretben nem változó iPad mini esetében szintén az A12-es processzor beépítése és a Pencil támogatása emelhető ki leginkább. A táblagépbe épített két kamera pedig teljesen ugyanolyan, mint amilyenek az Airbe kerültek. 

A két termékvonal közötti hasonlóság a színválasztásnál is folytatódik (ezüst, szürke és arany), mint ahogy a tárolókapacitás (64 vagy 256 gigabájt) és a netes hozzáférés (csak wifi, vagy SIM-kártyás változat) tekintetében is ugyanazokat az opciókat lehet végigjárni.

Az ár viszont némileg eltér: a legegyszerűbb iPad mini már 400 dollárért elvihető, míg az iPad Air 500 dollártól indul.

Konzumer tech

Autonóm repülő kamerát költöztet a lakásokba az Amazon

Ha minden Amazon-kütyüt beengedünk, lassan kiköltözhetünk a garázsba vagy rosszabb esetben az utcára.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.