A pirulákat már bekészítette. Egy biztos: keserű lesz. Negyedéves eredményeket közölt az Intel.

Gyenge negyedév után erős lépéseket tervez Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója (a fenti képen). A csipgyártó tegnap tette közzé az október elsejével zárt pénzügyi negyedév eredményeit. A bevételek két számjegyű mértékben zuhantak, és még nagyobbat romlott a profitabilitás.

Számszerűen: a forgalom éves szinten 20 százalékot esett, de az elért 15,3 milliárd hajszállal még felül is múlta az elemzői várakozásokat (15,25 milliárd). A nettó profit csupán 1 milliárd dollár lett, ami 85 százalékkal marad el az előző év harmadik negyedétől. A visszaesés szinte az összes fontos szegmenst érintette: a PC-processzorok 17 százalékkal kevesebb bevételt termeltek (8,1 milliárd), a szerver- és az MI-technológia pedig 27 százalékkal kevesebbet (4,2 milliárd), mint egy éve. Egyedül a hálózati és edge termékek szegmense tudott bővülni 14 százalékkal, így ez utóbbi 2,3 milliárd dollár bevételt hozott.

Gelsinger szerint a közeljövő sem lesz fényesebb: mind a negyedik negyedévre, mind a következő üzleti évre csökkentette a vállalat a bevételi előrejelzéseit a várható gazdasági bizonytalanságok miatt.

Erősen meghúzzák a nadrágszíjat

Az Intel mindenhol megfogja a pénz. Az idei pénzügyi évre beruházási tervei 27 milliárd dollárra rúgtak, ezt most 25 milliárd dollárra mérsékelték. Ezen felül egy 3 milliárd dolláros takarékossági terv lép életbe, és Gelsinger azt is egyértelművé tette, hogy ez elbocsátásokkal fog járni. És ez csak a kezdet: a vezérigazgató 2025-re 8-10 milliárdos költségcsökkentést lengetett be.

Ezt csak részben lehet megvalósítani leépítésekkel. Mint a vállalatvezető a Reutersnek elmondta, a munkaerőköltség a kiadási oldal kisebb hányada. A legtöbb pénzt azzal tudják megfogni, ha a gyártóhálózatuk hatékonyságát javítják. Azt azonban hozzátette, hogy a leépítéseket már a folyó negyedévben el akarják kezdeni. Arról nem nyilatkozott, hogy ez hány alkalmazottat érint, de a pénzügyi igazgató, David Zinsner annyit pontosított, hogy jelentős lesz a kényszerű mozgás. Mint azt korábban a Bitport is megírta, egyes értesülések szerint több ezer embertől válik meg a vállalat, az értékesítési és marketing területen dolgozók ötödét is elküldhetik. (Az Intelnek idén október elején közel 132 ezer alkalmazottja volt, kb. 20 ezerrel több, mint Gelsinger kinevezésekor, 2020 januárjában.)

A takarékosság másik fontos oldalát, a hatékonyságnövelést többek között a portfólió szűkítésével kívánják elérni: egyes termékek gyártását valószínűleg megszüntetik. Ebbe a tervbe illeszkedik a Mobileye önálló tőzsdére vitele is, amely a pénzügyi jelentés kiadása előtti napon debütált a Nasdaq parkettjén.

Vannak pozitív jelek is

A Reuters által idézett elemzők szerint vannak pozitív fejlemények is. Például az, hogy a PC-s üzletág bevétele emelkedett a második negyedévi 7,7 milliárd dollárhoz képest, és az adatközponti piacon is mérséklődött az Intel piacvesztésének üteme. Az Intel szempontjából kulcsfontosságú a felhős piac. Ott pedig egyelőre nem látszik a megtorpanás. Bár az Amazon (amely szintén tegnap tette közzé negyedéves eredményeit) bevételei elmaradtak az elemzői várakozásoktól, az AWS forgalma 28 százalékkal nőtt. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy ez volt az Amazon felhős üzletágának az eddigi leggyengébb növekedése.

Persze a felhős piac sem biztosíték semmire. Azt Gelsinger is elismerte ugyanis, hogy az Intel az adatközpontok piacán a harmadik negyedévben is veszített piaci részesedéséből. Ezt némileg ellensúlyozta, hogy a PC-piacon viszont erősödött – csakhogy a világszerte emelkedő infláció ebben a szegmensben is visszavetette a keresletet. A gépgyártók egyelőre a készleteik kisöprésével vannak elfoglalva, nem azzal, hogy növeljék a termelést. (Az IDC a harmadik negyedévben 15 százalékos zuhanást mért a PC-piacon.)

A vállalat 2022-re most 63-64 milliárd dollár körüli éves árbevételt vár, szemben a korábban tervezett 65-68 milliárddal. Az eredeti tervek azonban még 76 milliárd dollár bevétellel számoltak 2022-re.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.