A pirulákat már bekészítette. Egy biztos: keserű lesz. Negyedéves eredményeket közölt az Intel.

Gyenge negyedév után erős lépéseket tervez Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója (a fenti képen). A csipgyártó tegnap tette közzé az október elsejével zárt pénzügyi negyedév eredményeit. A bevételek két számjegyű mértékben zuhantak, és még nagyobbat romlott a profitabilitás.

Számszerűen: a forgalom éves szinten 20 százalékot esett, de az elért 15,3 milliárd hajszállal még felül is múlta az elemzői várakozásokat (15,25 milliárd). A nettó profit csupán 1 milliárd dollár lett, ami 85 százalékkal marad el az előző év harmadik negyedétől. A visszaesés szinte az összes fontos szegmenst érintette: a PC-processzorok 17 százalékkal kevesebb bevételt termeltek (8,1 milliárd), a szerver- és az MI-technológia pedig 27 százalékkal kevesebbet (4,2 milliárd), mint egy éve. Egyedül a hálózati és edge termékek szegmense tudott bővülni 14 százalékkal, így ez utóbbi 2,3 milliárd dollár bevételt hozott.

Gelsinger szerint a közeljövő sem lesz fényesebb: mind a negyedik negyedévre, mind a következő üzleti évre csökkentette a vállalat a bevételi előrejelzéseit a várható gazdasági bizonytalanságok miatt.

Erősen meghúzzák a nadrágszíjat

Az Intel mindenhol megfogja a pénz. Az idei pénzügyi évre beruházási tervei 27 milliárd dollárra rúgtak, ezt most 25 milliárd dollárra mérsékelték. Ezen felül egy 3 milliárd dolláros takarékossági terv lép életbe, és Gelsinger azt is egyértelművé tette, hogy ez elbocsátásokkal fog járni. És ez csak a kezdet: a vezérigazgató 2025-re 8-10 milliárdos költségcsökkentést lengetett be.

Ezt csak részben lehet megvalósítani leépítésekkel. Mint a vállalatvezető a Reutersnek elmondta, a munkaerőköltség a kiadási oldal kisebb hányada. A legtöbb pénzt azzal tudják megfogni, ha a gyártóhálózatuk hatékonyságát javítják. Azt azonban hozzátette, hogy a leépítéseket már a folyó negyedévben el akarják kezdeni. Arról nem nyilatkozott, hogy ez hány alkalmazottat érint, de a pénzügyi igazgató, David Zinsner annyit pontosított, hogy jelentős lesz a kényszerű mozgás. Mint azt korábban a Bitport is megírta, egyes értesülések szerint több ezer embertől válik meg a vállalat, az értékesítési és marketing területen dolgozók ötödét is elküldhetik. (Az Intelnek idén október elején közel 132 ezer alkalmazottja volt, kb. 20 ezerrel több, mint Gelsinger kinevezésekor, 2020 januárjában.)

A takarékosság másik fontos oldalát, a hatékonyságnövelést többek között a portfólió szűkítésével kívánják elérni: egyes termékek gyártását valószínűleg megszüntetik. Ebbe a tervbe illeszkedik a Mobileye önálló tőzsdére vitele is, amely a pénzügyi jelentés kiadása előtti napon debütált a Nasdaq parkettjén.

Vannak pozitív jelek is

A Reuters által idézett elemzők szerint vannak pozitív fejlemények is. Például az, hogy a PC-s üzletág bevétele emelkedett a második negyedévi 7,7 milliárd dollárhoz képest, és az adatközponti piacon is mérséklődött az Intel piacvesztésének üteme. Az Intel szempontjából kulcsfontosságú a felhős piac. Ott pedig egyelőre nem látszik a megtorpanás. Bár az Amazon (amely szintén tegnap tette közzé negyedéves eredményeit) bevételei elmaradtak az elemzői várakozásoktól, az AWS forgalma 28 százalékkal nőtt. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy ez volt az Amazon felhős üzletágának az eddigi leggyengébb növekedése.

Persze a felhős piac sem biztosíték semmire. Azt Gelsinger is elismerte ugyanis, hogy az Intel az adatközpontok piacán a harmadik negyedévben is veszített piaci részesedéséből. Ezt némileg ellensúlyozta, hogy a PC-piacon viszont erősödött – csakhogy a világszerte emelkedő infláció ebben a szegmensben is visszavetette a keresletet. A gépgyártók egyelőre a készleteik kisöprésével vannak elfoglalva, nem azzal, hogy növeljék a termelést. (Az IDC a harmadik negyedévben 15 százalékos zuhanást mért a PC-piacon.)

A vállalat 2022-re most 63-64 milliárd dollár körüli éves árbevételt vár, szemben a korábban tervezett 65-68 milliárddal. Az eredeti tervek azonban még 76 milliárd dollár bevétellel számoltak 2022-re.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.