Egy konzorcium mintegy 500 millió dollárt fektet az egyik legreménytelibb európai MI startupba, az Aleph Alphába.

Kevésbé ismert, mint az OpenAI, amely több mint 10 milliárdot kapott a Microsofttól, észre sem vesszük az Anthropic mellett, amely idén 7 milliárdot kalapozott össze. De a miénk, már amennyiben európai. Az SAP-val szoros kapcsolatot ápoló heidelbergi MI-fejlesztő startup, az Aleph Alpha 500 millió dollárt kapott egy B sorozatú finanszírozási körben. Sokszereplős és színes konzorcium állt össze az európai startup szcéna egyik legjelentősebb befektetésére.

A konzorcium három vezetője: a Baden-Württemberg gazdasági minisztériuma által létrehozott Ipai, azaz Innovation Park Artificial Intelligence, a Lidl láncot is tulajdonló Schwarz Group és a Bosch Ventures. Beszállt melléjük többek között a berlini székhelyű Christ&Company Consulting, a HP Enterprise, az SAP és a Burda Principal Investments. (Schwarzék több oldalról is érdekeltek, annak idején ugyanis alapítványukon keresztül kezdeményezői voltak az Ipai alapításának, és egy ideje erőteljesen mozgolódnak az IT-szolgáltatások piacán.)

A jelszó ismerős: szuverenitás

A 2019-ben alapított Aleph Alpha részben ugyanazt az utat járja be, amit az Anthropic. Ha az Amazon és a Google felkarolta cégről azt írhattuk, hogy élvezte a surranópálya előnyeit, mert elsősorban a jobb üzleti lehetőségekkel kecsegtető vállalati megoldásokra koncentrálhatott, ez még inkább igaz az Aleph Alphára.

A német cég tudatosan rá is játszik erre. Egyik fontos üzenete, hogy ügyfeleinek teljes MI-szuverenitást ígér. Azaz a vállalatok teljes kontrollt kapnak a bevezetés és az üzemeltetés fölött. Ahogy a fentebb felidézett SAP-s együttműködés is mutatja: elsősorban enterprise ügyfelekben gondolkodnak, és azoknak építenek belső LLM-eket, azaz nagy nyelvi modelleket.

Ezért is érdekes a cég az SAP számára, amely júliusban már beszállt egy jelentős összeggel. Christian Kleinkék akkor csak annyit kommunikáltak, hogy három MI-startupba, az Aleph Alphába, az Anthropicbe és a Cohere AI-ba összesen több mint egymilliárd dollárt fektettek. Elemzők mindhárom befektetést úgy értékelték, hogy azok teljes mértékben illeszkednek az SAP üzleti stratégiájába. Az Aleph Alpa vezére, Jonas Andrulis pedig azt nyilatkozta, hogy céljuk az MI elérhetővé tétele olyan vállalatok számára, melyek összetett környezetben működnek, és érzékeny adatokat kezelnek.

A startup az SAP-s befektetést megelőzően "aprópénzből" működött. Az alapító Andrulis 2019-ben lépett ki az Apple-től, ahol egy MI-vel foglalkozó kutatócsoportot vezetett, hogy a Deloitte-múlttal bíró Samuel Weinbachhal megalapítsa saját MI-cégét. Először 2020-ban kaptak kisebb magvető befektetést, 5,3 millió eurót, majd egy évvel később három VC dobott össze 27 millió dollárt a fejlesztések továbbvitelére.

A cég jelenleg mintegy 70 alkalmazottal dolgozik többek között olyan területeken, mint az EU-s adatvédelem, illetve a biztonság. Több kormányzati együttműködésben is részt vesz, jellemzően olyan projektekben, ahol az érzékeny adatok kezelésének kiemelt szerepe van.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.