Legutóbb a Google-nek ért meg 2 milliárd dollárt az, hogy az OpenAI legnagyobb riválisára fogad.

Több mint 6 milliárd dollárnyi befektetés áramlott idén az OpenAI legnagyobb riválisához, a mindössze 2021-ben alapított Anthropichoz, igaz, egy része egyelőre csak kötelezvény formájában. Miután szeptemberben az Amazon 4 milliárdnyi befektetést ígért be, most a Google is mellé tett 2 milliárd dollárt.

A Google befektetése hasonló az Amazonéhoz: hosszú távú finanszírozásról szól, melynek egyelőre csak az első 500 millió dolláros részletét kapja meg a vállalat. A további 1,5 milliárd dollár ütemezéséről azonban közelebbit nem lehet tudni, többek között azt sem, hogy milyen feltételek teljesülése esetén és mikor juthat hozzá az Anthropic. Egyes források szerint a Google ügyesen alkudott: a befektetés egy jelentős részét ugyanis a startup eleve nála fogja elkölteni felhős kapacitásokra. (A Microsoft is hasonló feltételekkel állapodott meg az OpenAI finanszírozásáról.)

A Google-nek ez már a második köre: áprilisban 300 millió dollárért szerzett a startupban 10 százalékos részesedést. Ehhez jött májusban 450 millió egy befektetési konzorciumtól.

Mivel a potens generatív mesterséges intelligencia modelleket fejlesztő cégekhez egyelőre szinte számolatlanul áramlanak a dollár százmilliók a konkurens big techektől, sokan már az MI-piacon is proxy-háborút emlegetnek, ahol igazából nem az MI-cégek versengnek egymással, például az OpenAI és az Anthropic, hanem utóbbin keresztül a most paraszthajszállal jobban álló Microsoftot akarja lenyomni az Amazon és a Google.

Érthető, hogy a big techek keményen küzdenek az MI-cégekért. A piacon szinte mindenkinek az a meggyőződése, hogy az LLM-ek (large language model) az üzleti modelleket is felforgatják, és lényegében bármely jövőbeni technológiai platform kulcselemei lesznek. Ergo: akinek nincs ilyen, az lemarad.

A surranópályán haladásnak is vannak előnyei

Az Anthropicnak van egy fontos előnye az OpenAI-val szemben (ahonnan az Anthropic-alapítók is érkeztek): már nem kellett megfutniuk a "populáris" köröket, hogy a témát bevigyék a köztudatba. Így tudtak a vállalati megoldásokra koncentrálni, ami viszont olyan befektetők számára is vonzó, mint a Zoom és a Salesforce, melyek szintén beszálltak a startup finanszírozásába.

Az ilyen fejlesztések kevesebb ember számára érdekesek, de az Anthropic menedzsmentje szerint hosszú távú üzleti modellt csak professzionális MI-szolgáltatásokra lehet építeni. (Az OpenAI küzd is ezzel a problémával, habár a bevételei a tervezettnél gyorsabban nőnek.) A vállalat chatbotját, a Claude 2-t egyébként olyan ügyfelek használják, mint a Slack vagy a Quora.

A hírek szerint az Anthropic elsősorban modelljei fejlesztésére és tanítására fordítja majd a szakaszosan érkező milliárdokat. Állítólag az Anthropic 2024 végéig egymilliárdot tervez költeni a következő generációs modellje, a Claude-Next megépítésére.

Az Anthropic fejlesztéseinek eddig kifejezetten jó volt a szakmai visszhangja. Egy független tesztplatform szerint jelenleg a Claude 2 a legmegbízhatóbb chatbot, amely pontosan felméri "képességei" határait, és csak olyan kérdésekre válaszol, amelyekre a képzése kiterjed.

Cloud & big data

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.