De már nem is olyan titkos, mert Thomas Saueressig, az igazgatóság termékstratégiáért felelős tagja Orlandóban is beszélt róla, amikor bemutatta a vállalat MI-terveit.

Tegnap zárult Orlandóban az SAP éves ügyfélkonferenciája, a Sapphire, ahol a német vállalat is reagált az elmúlt időszak legforróbb témájára, a mesterségesintelligencia-fejlesztések látványos gyorsulására. Beszélt róla Christian Klein vezérigazgató is, de a részleteket Thomas Saueressig, az SAP igazgatóságának termékstratégiáért felelős tagja ismertette az egybegyűlteknek. (A szakember, bár még nincs negyven, már közel két évtizede dolgozik az SAP-nál. A vállalat CIO-jaként korábban lapunknak is adott interjút.)

Saueressig már az ügyfélrendezvényt megelőzően is mondott olyanokat, hogy az SAP valójában egy titkos MI-óriás, amely folyamatosan építi be az MI-megoldásokat a szoftvereibe, írja összefoglalójában a Computerwoche. A konferencián a szakember azzal erősített rá korábbi kijelentésére, hogy már most is mintegy 130 funkcióban kap szerepet az MI. A generatív MI-vel azonban szintet lépnek, amihez mindjárt szlogent is találtak: "SAP Business AI". Ez – legalábbis ha távolról nézzük – sok újdonságot nem hoz a korábbi törekvésekhez képest: például személyre szabott ügyfélélménnyel javítja a beszerzés hatékonyságát vagy a toborzást.

Az SAP egyelőre nem fejleszt saját MI-t, hanem partnerei eszközeire és modelljeire épít, és adja hozzájuk az üzleti adatokat, amelyek garantálják az eszközök üzleti környezetben elvárt megbízhatóságát. Az OpenAI ChatGPT-je és származékai éppúgy szerepet kapnak majd, mint azok az eszközök, melyeket a német Aleph Alpha nevű, heidelbergi székhelyű startup fejleszt (a cégbe épp most tervez beszállni jelentősebb összeggel az Intel Capital), vagy az IBM, amellyel régebb óta együttműködik a walldorfi vállalat. Klein azt mondta Orlandóban, hogy fenn akarják tartani ezt a diverzitást, mert nem akarnak egyetlen MI-eszköztől függővé válni.

Távlatilag azonban saját alapmodell fejlesztése is szerepel a tervekben, hogy ne külön eszközként, hanem az alkalmazásokba natívan integrálva kínálhassák az MI-funkciókat. Ez később a termékek árazásában is megjelenhet: az MI-funkciók fejlettségétől és hatókörétől függően adnának ki különböző verziókat eltérő árakon egy-egy szoftverből.

Már jönnek a konkrétumok is

A Sapphire keretében konkrét megoldásokat is bejelentettek: a SuccessFactorst például integrálták a Microsoft 365 Copilottal, Copilot in Viva Learninggel és az Azure OpenAI szolgáltatásával. A szöveggenerálásra és -elemzésre alkalmas modellek integrációjával az SAP szerint az ügyfelek javíthatják a toborzásnál a kiválasztási folyamat hatékonyságát, és javulnak a vállalat lehetőségei az alkalmazottak megtartására és fejlesztésére.

Érkezik a Green Ledger, amely a CO2-kibocsátással szembeni szigorodó követelményeknek való megfelelésben segít. Ez lényegében egy emissziós "főkönyv", amelyben a pénzügyi adatokhoz hasonló pontossággal, átlátható és ellenőrizhető módon gyűjthetők a kibocsátási adatok minden, a rendszerben rögzített vállalati folyamatból. Így pontosan kimutatható lesz, hogy melyik területen lehet legjobban csökkenteni az emissziót. A Green Ledger az S/4HANA Cloud eleme lesz, és beveszik például a RISE with SAP programba is, amelyet a vállalat az S/4HANA- és felhős migráció támogatására indított 2021-ben.

A Business Network ágazatspecifikusan bővül. A mostani rendezvényen a gyártóiparnak szánt változatot jelentették be. Az SAP azt ígéri, hogy az MI-integráció révén sokkal rugalmasabb lesz vele az ellátási láncok kezelése.

A Business Technology Platform szintén kapott új funkciókat, melyekkel gyorsítható a kritikus folyamatok optimalizálása és automatizálása, valamint javul az SAP és nem SAP, illetve a felhős és on-permise rendszerek közötti folyamatintegráció. Itt elsősorban a 2021-ben megszerzett, folyamatautomatizáló eszközöket fejlesztő Signavio új eredményeire támaszkodik a német szoftveróriás.

A címlapfotón Oliver Roll, az SAP kommunikációs vezetője (balra), faggatja Jürgen Müller CTO-t, Crhristian Klein vezérigazgatót, valamint Thomas Saueressig igazgatósági tagot Orlandóban.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.