Az 1 százalékos bevételcsökkenés egész jól mutat az okostelefonok forgalmának összezuhanása mellett, míg a kínai exportkorlátozások hatása csak később jelentkezhet látványosabban.

A brit ARM részvényeit 1998 és 2016 között nyilvánosan jegyzték a londoni és a New York-i technológiai tőzsdén is, amíg a japán SoftBank 32 milliárd dollárért fel nem vásárolta a csiptervező vállalatot. Miután tavaly az amerikai és európai trösztellenes szabályozók tiltakozása miatt kútba esett a cég 40 milliárd dolláros értékesítése az Nvidia részére, a SoftBank megkezdte az ARM újabb tőzsdei bevezetésének előkészületeit, amire ezúttal csak az Egyesült Államokban kerül majd sor, mivel a beszámolók alapján a tulajdonos a brit kormányzat nyomása ellenére sem kívánta vállalni egy kettős IPO jelentős többletköltségeit.

A várakozások szerint az ARM tőzsdei belépője lendületet adhat a gyengélkedő piacnak, amelynek volatilitására hivatkozva az elmúlt évben több jól menő startup is elhalasztotta tervezett tőzsdei belépőjét. Eközben az ARM, melynek technológiája a legtöbb okostelefonban, köztük az iPhone-ban is megtalálható, viszonylag jól vészelte át a félvezetőipar lejtmenetét, és a folyamatosan virágzó szegmensek, például a cloud szolgáltatások felé mozdult el. A mesterséges intelligencia felfutását ezzel szemben még nem igazán sikerült meglovagolnia, bár a piacvezető Nvidia kínálatában is szerepel ARM-alapú processzor.

Az már tudható, hogy majd minden kiderül

A Reuters korábban arról számolt be, hogy a SoftBank az ARM papírjainak körülbelül 10 százalékát adná el a kibocsátás során, és erre vonatkozóan 60-70 milliárd dollár közötti cégértékkel számol, miután augusztus elején megvásárolta a vállalat 25 százalékos tulajdonrészét saját, szaúdi támogatással működő Vision Fund tőkealapjától. Most pedig az IPO-t megelőzően közzétette a március 31-én végetért pénzügyi év eredményeit is, amelyekből kiderült, hogy az ARM összes bevétele 1 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest, elsősorban az okostelefon-szállítások globális lassulása miatt.

A 2,68 milliárd dolláros forgalomban a jogdíjbevételek több mint 50 százaléka származott a szórakoztatóelektronikai cikkekből és azokból az okostelefonokból, amelyek piaca a Counterpoint Research adatai szerint évtizedes mélyponton van. Az ARM bevételeinek szerény csökkenése így azt jelzi, hogy a társaság egységekre vetítve többet keresett az előzetes licencdíjak és az ügyfelei által eladott csipek után. Összes bevételüknek egyébként majdnem negyede származott Kínából, ami azonban az amerikai és brit exportkorlátozások, illetve a kínai gazdaság általános hanyatlása miatt várhatóan csökkenni fog.

A hírügynökség nemrég azt is közölte, hogy a SoftBank több technológiai óriásvállalattal, köztük az Amazonnal és az Nvidiával is tárgyalt a részvénykibocsátásakor tető alá hozható befektetésekről. Máshol olyan elemzői véleményeket olvasni, amelyek szerint akármennyire speciális az ARM helyzete, a bevezetés sikere vagy kudarca jól mutatja majd a piaci hangulatot, amit sokan figyelnek a 2023-24-re belengetett, de egyelőre billegő IPO-tervekkel. A befektetői aktivitás fellendülésére vonatkozó reményeket egyelőre a Johnson & Johnson spinoffja, a Kenvue és a Cava mediterrán étteremlánc erőteljes debütálása táplálhatja.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.