Világszerte LTE hálózatokat építenek a szolgáltatók. Európában a frekvenciahiány a legnagyobb akadály, de Magyarország ott van a világ élvonalában.

Egy év alatt több mint duplájára nőtt globálisan az LTE- előfizetők száma. Számuk meghaladja az egymilliárdot, és ők adják a globális mobil ügyfélpiac 14,5 százalékát. A legtöbb LTE hálózat és ügyfél az ázsiai térségben van: a  teljes piac 54,3 százalékát adja. Második helyen áll Észak-Amerika 22,2 százalékkal, a dobogóra még Európa is felfért, de részesedése még igen szerény, mindössze 14,8 százalék.

Szingapúr és Dél-Korea vezet

A fejlődés üteme nemcsak kontinensről kontinensre, hanem országról országra is igen eltérő mértékű. Jó hír, hogy a 4G/LTE technológia meghonosításában a magyar mobilszolgáltatók az élbolyban vannak – derül ki az OpenSignal legfrissebb elemzéséből. A brit cég a mobil szélessávú hálózatok teljesítményét is teszteli saját alkalmazásán keresztül, amit a múlt év végéig már 15 millióan töltöttek le a világon.

Néhány ország, mint például Dél-Korea és Szingapúr mind technológiában, mind megbízhatóságban csúcsminőségűek az LTE hálózatok, de jó a helyzet az USA-ban és Japánban is. Utóbbiak azonban az átlagos adatforgalmi sebességben elmaradnak számos kisebb ország teljesítményétől. Az OpenSignal az élenjáró kisebb országok közül Új-Zélandot és Romániát emeli ki: az ottani 4G-s hálózatok sebessége lélegzetelállító, igaz egyelőre korlátos az elérhetőségük.

A világon leggyorsabb 4G hálózatai Szingapúrban vannak, a városállam területén az átlagsebesség 37 Mbit/s, és ott van a világ leggyorsabb 4G-hálózata is: a SingTel ügyfelei 40 Mbit/s-os letöltései sebességnek örülhetnek. Szintén jól teljesít a kanadai SaskTel, amely 35 Mbit/s-ot nyújt.

A legjobb lefedettséget Dél-Koreában mérték, 97 százalékot, de az LG csoporthoz tartozó LGT nevű szolgáltatónál például 99,6 százalék a lefedettség. (Az OpenSignal a lefedettséget nem földrajzi szempontból méri, hanem időbeni rendelkezésre állás alapján, vagyis adott ügyfél készüléke a napon belül hány százalékban fér hozzá egy bizonyos hálózat LTE-jeleihez.)

Magyarország mind lefedettségben (79 százalék), mind sebességben (28 Mbit/s) a jól teljesítők között szerepel a jelentésben Hollandiával és Kanadával egy szinten. Lefedettséget tekintve a 8-ik helyen állunk a világban holtversenyben Tajvannal, Norvégiával, Katarral és Svédországgal, sebességben viszont dobogósok vagyunk Izraellel holtversenyben.

Egy év alatt dupláz a piac

Sokkal könnyebb és olcsóbb kiépíteni jó minőségű hálózatokat a sűrűbben lakott földrajzi térségekben, mint amilyen mondjuk Szingapúr vagy Dél-Korea, mint egy szinte kontinensnyi országban, például az USA-ban. A szolgáltatók többsége az élboly mutatóitól ha nem is fényévre, de igen nagy távolságra van, a lefedettségi mutató 40-75 százalék, a sebesség pedig 8 és 25 Mbit/s között mozog. A fejlődés azonban látványos, míg egy éve igen különlegesnek számított, ha egy operátornál a letöltési sebesség elérte a 20 Mbit/s-ot, ma már 15 ország 52 szolgáltatójának a hálózata éri el, vagy bőven megugorja ezt a szintet.

A jelentés szerint a sebességnek ez s szédületes "inflációja" két jellemző trendre utal. Egyfelől az olyan országok, mint Szingapúr, Dél-Korea, Dánia, Magyarország vagy Ausztrália egyre több erőforrást fordítanak a hálózatok fejlesztésére. Az új frekvenciasávok bevonásával növelik a hálózatok kapacitását és összekötik azt a még fejlettebb 4G technológiával az LTE Advanceddel. Az eredmény nemcsak több előfizetőt jelent, hanem a csúcssebességben isjelentős ugrást hoz. Ezek a fejlesztések várhatóan a következő években hozzák meg a hasznukat az operátorok számára, ahogy az ügyfelek fokozatosan átváltanak majd a jelenlegi okostelefonokról a több szolgáltatásra alkalmas LTE Advanced változatokra.

OpenSignal - Global LTE 2016
Create column charts

Ilyen a magyar 4G-helyzet

A másik trendet "új hálózat effektusnak" nevezik az elemzők, akik a fejlődő térségben nagy számú új 4G hálózat megjelenését tapasztalják, melyek némelyike kimondottan látványos sebességet tud felmutatni. Az új hálózatok felkeltik az előfizetők érdeklődését, de ahogy a szolgáltatók egyre több ügyfelet kapcsolnak be a hálózatba, annak a sebessége további fejlesztés híján egye lassul. Ez utóbbiak közé került a jelentésben néhány fejlett országot is, köztük az LTE technológiában hajdan éllovas USA, Japán és Svédország is. Utóbbiak esetében azonban nem a beruházási szándék hiányzik, hanem többnyire a kapacitásbővítéshez szükséges frekvencia.  

Ami a magyarországi LTE-piacot illeti, a szolgáltatók a földrajzi értelemben vett kültéri lefedettségben jóval 90 százalék felett járnak, a legkevésbé kiépített hálózat lefedettsége is eléri a 90 százalékot. Konkrét ügyfélszámot azonban a három hazai szolgáltató közül egyedül a Magyar Telekom kommunikál. Mint nemrégiben megírtuk a legnagyobb hazai távközlési csoportnál tavaly év végén a 4G-ügyfél szám átlépte az egymilliót. Ahogy a társaság vezérigazgatója, Christopher Mattheisen fogalmazott, az első 4G-s millió gyorsabban jött össze, mint az első millió a 3G technológia bevezetése után. A Telenornál tavaly feloldották az úgynevezett hozzáférési korlátokat, minden 4G-képes telefonnal és SIM-kártyával rendelkező ügyfél azonos feltételekkel fér hozzá a mobil szélessávú technológiához – válaszolták a megkeresésünkre.  A Vodafone-nál is a megfelelő készülék és kártya a feltétel a 4G-hálózati hozzáféréshez.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.