A Gartner adatai szerint a félvezetőpiac 2019-ben globálisan közel 12 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Ismét az Intel lett a félvezetőipar koronázatlan királya, tavaly ugyanis bevételei alapján visszavette a vezető helyet a Samsungtól. Ezt azonban nem a szédületes növekedésével érte el, hanem azzal, hogy a félvezetőkből származó bevételei csak minimálisan csökkentek, míg a Samsung Electronicsnak ez az üzletága brutális, közel 30 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A túlkínálat leverte az árakat

A félvezetőpiac mérete 2019-ben 418,3 milliárd dollár volt - 11,9 százalékkal kisebb, mint 2018-ban. A jelentős zsugorodást a félvezető-piac közel 27 százalékát adó memóriák iránti kereslet visszaesése okozta, amit a legtöbb félvezető-gyártó igencsak megérzett. A globális memóriapiac 2019-ben 31,5 százalékkal zsugorodott az előző évhez képest.

A legnagyobb mínuszt a DRAM-szegmens hozta össze, 37,5 százalékot. A csökkenés már 2018 végén elkezdődött. A piacon túlkínálat alakult ki, így már 2018 végén elkezdődött egy árcsökkentési tendencia. Összességében a DRAM-ok átlagos eladási ára több mint 47 százalékkal volt alacsonyabb 2019-ben, mint az azt megelőző évben.

A NAND flash eladásai is visszaestek, bár enyhébb mértékben, 23,1 százalékkal. Az okok hasonlóak voltak, mint a DRAM esetében: a felhalmozott készletekhez képest kicsi volt a kereslet. Ezt némileg ellensúlyozta egy tavaly nyári komolyabb áramkimaradás a Kioxia (korábban Toshiba Memory) és a Western Digital közös gyárában. A termeléskiesés levegőhöz juttatta a szállítókat, megszabadulhanak a felhalmozott készleteiktől, ráadásul az árak is emelkedtek. A Gartner szerint a NAND-piac kilátásai 2020-ban javultak az SSD meghajtók és az 5G-s mobilok terjedése miatt.

Két év után helycsere az élen

A tavaly kialakult helyzet miatt a Samsung elvesztette 2017-ben megszerzett piacvezető pozícióját. A dél-koreai vállalat félvezetőgyártó üzletágának bevétele – melynek 82 százalékát a memóriapiacon szerezte – tavaly 34 százalékkal csökkent. Ezt egyébként az egész vállalat megérezte.

 
Gartner Worldwide Semiconductor Revenue 2019
Infogram


Az Intel azzal tudott visszaelőzni, hogy bevételei csak 0,7 százalékkal csökkentek. A vállalat teljesítményére a szerverpiac lassulása, a CPU-gyártási nehézségei mellett az is hatással volt, hogy mobilos modemüzletágát eladta az Apple-nek.

A Garner az idei évre növekedést jósol, nem kis részben azért is, mert jót tesz a piacnak az amerikai-kínai viszony enyhülése. A piackutató cég szerint ugyanakkor a konfliktus korábbi éleződése a Huaweit és több más kínai vállalatot is arra kényszerített, hogy az Egyesült Államokon kívüli félvezető-beszállítót keressen például Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában és Kínában. Az erős állami hátszéllel megtámogatott kínai Tsinghua Unigroup például tavaly nyáron jelentette be, hogy beszáll a DRAM-gyártásba. Mindennek idén már lehetnek látható következményei a globális félvezetőpiacra is.

Piaci hírek

A Google szerint Pest megye a legfegyelmezetlenebb

A keresőóriás összegereblyézte a rendelkezésére álló adatokat, és azokból országokra, sőt kisebb régiókra lebontott statisztikákat gyártott. Ezekből jól látszik a korlátozó intézkedések hatása, de az is, hogy lenne min javítani nálunk is.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.