A Gartner adatai szerint a félvezetőpiac 2019-ben globálisan közel 12 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Ismét az Intel lett a félvezetőipar koronázatlan királya, tavaly ugyanis bevételei alapján visszavette a vezető helyet a Samsungtól. Ezt azonban nem a szédületes növekedésével érte el, hanem azzal, hogy a félvezetőkből származó bevételei csak minimálisan csökkentek, míg a Samsung Electronicsnak ez az üzletága brutális, közel 30 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A túlkínálat leverte az árakat

A félvezetőpiac mérete 2019-ben 418,3 milliárd dollár volt - 11,9 százalékkal kisebb, mint 2018-ban. A jelentős zsugorodást a félvezető-piac közel 27 százalékát adó memóriák iránti kereslet visszaesése okozta, amit a legtöbb félvezető-gyártó igencsak megérzett. A globális memóriapiac 2019-ben 31,5 százalékkal zsugorodott az előző évhez képest.

A legnagyobb mínuszt a DRAM-szegmens hozta össze, 37,5 százalékot. A csökkenés már 2018 végén elkezdődött. A piacon túlkínálat alakult ki, így már 2018 végén elkezdődött egy árcsökkentési tendencia. Összességében a DRAM-ok átlagos eladási ára több mint 47 százalékkal volt alacsonyabb 2019-ben, mint az azt megelőző évben.

A NAND flash eladásai is visszaestek, bár enyhébb mértékben, 23,1 százalékkal. Az okok hasonlóak voltak, mint a DRAM esetében: a felhalmozott készletekhez képest kicsi volt a kereslet. Ezt némileg ellensúlyozta egy tavaly nyári komolyabb áramkimaradás a Kioxia (korábban Toshiba Memory) és a Western Digital közös gyárában. A termeléskiesés levegőhöz juttatta a szállítókat, megszabadulhanak a felhalmozott készleteiktől, ráadásul az árak is emelkedtek. A Gartner szerint a NAND-piac kilátásai 2020-ban javultak az SSD meghajtók és az 5G-s mobilok terjedése miatt.

Két év után helycsere az élen

A tavaly kialakult helyzet miatt a Samsung elvesztette 2017-ben megszerzett piacvezető pozícióját. A dél-koreai vállalat félvezetőgyártó üzletágának bevétele – melynek 82 százalékát a memóriapiacon szerezte – tavaly 34 százalékkal csökkent. Ezt egyébként az egész vállalat megérezte.

 
Gartner Worldwide Semiconductor Revenue 2019
Infogram


Az Intel azzal tudott visszaelőzni, hogy bevételei csak 0,7 százalékkal csökkentek. A vállalat teljesítményére a szerverpiac lassulása, a CPU-gyártási nehézségei mellett az is hatással volt, hogy mobilos modemüzletágát eladta az Apple-nek.

A Garner az idei évre növekedést jósol, nem kis részben azért is, mert jót tesz a piacnak az amerikai-kínai viszony enyhülése. A piackutató cég szerint ugyanakkor a konfliktus korábbi éleződése a Huaweit és több más kínai vállalatot is arra kényszerített, hogy az Egyesült Államokon kívüli félvezető-beszállítót keressen például Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában és Kínában. Az erős állami hátszéllel megtámogatott kínai Tsinghua Unigroup például tavaly nyáron jelentette be, hogy beszáll a DRAM-gyártásba. Mindennek idén már lehetnek látható következményei a globális félvezetőpiacra is.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.