A Gartner adatai szerint a félvezetőpiac 2019-ben globálisan közel 12 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Ismét az Intel lett a félvezetőipar koronázatlan királya, tavaly ugyanis bevételei alapján visszavette a vezető helyet a Samsungtól. Ezt azonban nem a szédületes növekedésével érte el, hanem azzal, hogy a félvezetőkből származó bevételei csak minimálisan csökkentek, míg a Samsung Electronicsnak ez az üzletága brutális, közel 30 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A túlkínálat leverte az árakat

A félvezetőpiac mérete 2019-ben 418,3 milliárd dollár volt - 11,9 százalékkal kisebb, mint 2018-ban. A jelentős zsugorodást a félvezető-piac közel 27 százalékát adó memóriák iránti kereslet visszaesése okozta, amit a legtöbb félvezető-gyártó igencsak megérzett. A globális memóriapiac 2019-ben 31,5 százalékkal zsugorodott az előző évhez képest.

A legnagyobb mínuszt a DRAM-szegmens hozta össze, 37,5 százalékot. A csökkenés már 2018 végén elkezdődött. A piacon túlkínálat alakult ki, így már 2018 végén elkezdődött egy árcsökkentési tendencia. Összességében a DRAM-ok átlagos eladási ára több mint 47 százalékkal volt alacsonyabb 2019-ben, mint az azt megelőző évben.

A NAND flash eladásai is visszaestek, bár enyhébb mértékben, 23,1 százalékkal. Az okok hasonlóak voltak, mint a DRAM esetében: a felhalmozott készletekhez képest kicsi volt a kereslet. Ezt némileg ellensúlyozta egy tavaly nyári komolyabb áramkimaradás a Kioxia (korábban Toshiba Memory) és a Western Digital közös gyárában. A termeléskiesés levegőhöz juttatta a szállítókat, megszabadulhanak a felhalmozott készleteiktől, ráadásul az árak is emelkedtek. A Gartner szerint a NAND-piac kilátásai 2020-ban javultak az SSD meghajtók és az 5G-s mobilok terjedése miatt.

Két év után helycsere az élen

A tavaly kialakult helyzet miatt a Samsung elvesztette 2017-ben megszerzett piacvezető pozícióját. A dél-koreai vállalat félvezetőgyártó üzletágának bevétele – melynek 82 százalékát a memóriapiacon szerezte – tavaly 34 százalékkal csökkent. Ezt egyébként az egész vállalat megérezte.

 
Gartner Worldwide Semiconductor Revenue 2019
Infogram


Az Intel azzal tudott visszaelőzni, hogy bevételei csak 0,7 százalékkal csökkentek. A vállalat teljesítményére a szerverpiac lassulása, a CPU-gyártási nehézségei mellett az is hatással volt, hogy mobilos modemüzletágát eladta az Apple-nek.

A Garner az idei évre növekedést jósol, nem kis részben azért is, mert jót tesz a piacnak az amerikai-kínai viszony enyhülése. A piackutató cég szerint ugyanakkor a konfliktus korábbi éleződése a Huaweit és több más kínai vállalatot is arra kényszerített, hogy az Egyesült Államokon kívüli félvezető-beszállítót keressen például Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában és Kínában. Az erős állami hátszéllel megtámogatott kínai Tsinghua Unigroup például tavaly nyáron jelentette be, hogy beszáll a DRAM-gyártásba. Mindennek idén már lehetnek látható következményei a globális félvezetőpiacra is.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.