Az USA üzemanyagellátásában kritikus szerepet játszó cég a zsarolóvírusos támadás után 75 bitcoinért váltotta meg magát. Ennek 85 százalékát sikerült visszaszereznie az FBI-nak. Dollárban viszont így is sokat bukott a vállalat.

A Colonial Pipeline esetével korábban mi is részletesen foglalkoztunk, hiszen a ransomware-támadás az Egyesült Államok nemzetgazdaságát potenciálisan óriási problémával fenyegette. Mivel a csővezetékhálózat megbénulása nemzeti vészhelyzetnek volt tekinthető, nagyon nem lehet csodálkozni azon, hogy a cég szinte azonnal kifizette a hekkercsoport által követelt 75 bitcoinos váltságdíjat. Ennek tényét egyébként csak napokkal később ismerte el nyilvánosan a Colonial Pipeline vezetője.

A cég a támadás után egyből értesítette az illetékes hatóságokat, az FBI pedig azonnal megjelent, hogy felügyelje a kármentési folyamatot és igyekezzen felgöngyölíteni a szálakat. Utóbbi meglehetősen jól sikerült, mivel a héten az amerikai igazságügyi minisztérium arról adott hírt, hogy 63,7 bitcoint megtaláltak egy kritpovalutatárcán.

Bár a fogás ténye mindenképpen megsüvegelendő, azt azért érdemes megjegyezni, hogy dollárban számolva lényegesen több kár keletkezett, mint az a nagyjából 15 százalék, amennyi bitcoinnak nem sikerült még a nyomára bukkanni. A Colonial Pipeline pechjére ugyanis május 7-én, amikor a tranzakció megtörtént, még ereje teljében volt a kriptovaluta. Az akkori közel 60 ezer dolláros árfolyammal számolva a váltságdíj majdnem 4,5 millió dollárt ért. Azóta viszont egy nagyon látványos mélyrepülésben van a kriptopénz, és a most előkerült 63,7 bitcoinért jelenleg mindössze 2,1 millió dollárt adnak.

Kulcskérdés

Az a rendelkezésekre álló információk alapján nem világos, hogy az FBI miként tudta rátenni a kezét erre az összegre, azaz hogy került a nyomozó hatósághoz a pénz kezelését lehetővé tevő egyedi kulcs. Lehet, hogy az azt tároló informatikai rendszert sikerült feltörniük, de az is elképzelhető, hogy az elkövetői csoport egyik tagja adta át az információt egy esetleges mentességért cserébe.

Az Egyesült Államokban ugyanis kezdik nagyon megelégelni, hogy az utóbbi időben futószalagon érkeznek a jellemzően külföldről indított, súlyosabbnál súlyosabb kibertámadásokról, kémkedési kísérletekről szóló hírek. Az ország védelmi képességeivel elégedetlen friss elnököt mindez arra sarkalta, hogy rendelettel jelezze, jelentős változásokat szeretne látni a témában. Ennek egyik legelső megnyilvánulása az lett, hogy a kiberbűnözéssel kapcsolatos információk begyűjtésére és a szükséges intézkedések megtételére központosított akciócsoportot hoztak létre Washingtonban, az ilyen támadásokat pedig praktikusan a terrorizmussal egy szinten kezelik mostantól. 

Biztonság

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.