A Microsoft ügyfeleinek az időközben elkészült javítások azonnali telepítését javasolja.

Az oroszok után ezúttal kínai hekkerek hozzák a frászt az Egyesült Államokra. A Microsoft biztonsági csapatának jelentése szerint ugyanis a Hafnium elnevezésű, szofisztikált eszközöket használó hekkercsoport hátterében Kína sejlik fel. A csapat az Exchange Server három verziójában (2013, 2019, 2019) is meglévő, eddig ismeretlen sérülékenységeken keresztül jutott be különböző szervezetek levelezésébe.

A csoportra már korábban is felfigyeltek, de ez az első alkalom, hogy Redmond nyilvánosan is részletekkel szolgáltat a tevékenységükkel kapcsolatban. A Hafnium előszeretettel céloz amerikai cégeket, intézményeket, hogy onnan értékes információkhoz jusson. A megnevezett áldozatok köre igen széles: a víruskutatással foglalkozó intézetektől, oktatási intézményektől kezdve a jogi irodákon és katonai beszállítókon át egészen a különböző célokért küzdő nonprofit szervezetekig bezárólag. 

A friss akció keretében lépcsőzetesen kompromittálták a célpontokat. Először hozzáférést szereztek az Exchange Serverhez a már említett sérülékenységeken keresztül, majd egy web shell létrehozásával előkészítették a terepet a távoli irányításhoz, végül amerikai privát szervereken keresztül elkezdték az adatok "kipakolását".

A támadásokat Redmonddal párhuzamosan mások is megerősítették. A kiberbiztonságban érdekelt Volexity blogbejegyzésében például arról írnak, hogy a most azonosított sérülékenységek egyikén keresztül férkőztek be több ügyfelük rendszerébe is. A cég szakemberei szerint az első ilyen akciót még január 6-án követhették el, azaz nagyjából két hónapig működhetett az adatporszívózás.  

A Microsoft mindenesetre ma közzétette a javítást tartalmazó frissítéseket. Ezzel kapcsolatban a cég azt ajánlja ügyfeleinek, hogy a veszély súlyosságára való tekintettel azonnal telepítsék azokat saját rendszereikben.

Kínában semmiről sem tudnak

Ahogy az ilyen esetekben rendszerint történik, a hírbe hozott fél teljességgel tagadja a vádakat. A kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Peking teljességgel elítéli a kiberbűnözés mindenféle formáját. Egyúttal jó tanáccsal is szolgált a témával foglalkozó médiának és az érintett vállalatoknak: alaptalan vádaskodások és találgatások helyett inkább legyenek professzionálisak és felelőségteljesek, és egy-egy ilyen akció elkövetőit csak megfelelő bizonyítékok alapján próbálják megnevezni.

Biztonság

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.