A Here Mapst megszerző német autógyártók nem ülnek rá, másnak is adnának a szolgáltatásból.

Hónapok óta kering a levegőben a Here Maps eladása, több kiadvány már jó ideje tényként kezelte, de csak ma reggeltől hivatalos az ügy. Az Audi, a BMW, illetve a Daimler által alkotott cégcsoport megvásárolta a Nokia szolgáltatását – az ügylet végső lezárására 2016 első negyedévében lehet számítani.

Az önjáró autók is jól járnának

A felek által kiadott sajtóközlemény az árról nem ejt szót, de korábban sajtóforrások 2,5 milliárd euró körüli összeget emlegettek. Az eddigi találgatásokat tovább erősíti a cégek nyilatkozata, amely egyértelműen arra utal, hogy a felvásárlás célja egy független szolgáltatás megszerzése volt, ami a jövőben nem csak az autóipart, hanem az azon kívüli vállalkozásokat is segíteni fogja.

A német autógyártók triója abban is megegyezett, hogy egyenlő részesedést szereznek a Here-ben, illetve kötelezettséget vállaltak arra nézve, hogy a jövőben egyikük sem fog törekedni többségi tulajdonra. A cégek másik fontos célja az volt, hogy egy olyan, az önjáró autók fejlődéséhez is szükséges, naprakész, pontos térkép adatbázishoz jussanak hozzá, amire a jövőben további szolgáltatások is épülhetnek.

Ez a vonal némileg meglepő az autós cégek kommunikációjában, hiszen az eddig kiszivárgó infók szerint azt lehetett tudni, hogy elsősorban egy jó térképre volt szükségük. Egy olyan térképre, (illetve a mögötte lévő tudásra és technológiákra): ami biztosítja a függetlenségüket a területen egyre nagyobb szerephez jutó Google, illetve Apple mellett.

Sokat kivennének belőle

Ez a Here Maps megszerzésével megvalósulhat, azonban az sofőr nélküli autók említése azt is jelenti, hogy ezen a területen is számítanak a Nokia szakértelmére. A szolgáltatás másik, talán még értékesebb elemét maguk a felhasználók alkotják, akik a szolgáltatás használatával folyamatosan valós idejű közlekedési információkkal látják el az autógyártókat, ami szintén óriási segítség lesz a jövőbeli új megoldások fejlesztésekor.

A cégek egészen odáig mennek a lehetséges forgatókönyvekkel, hogy a bejövő közlekedési adatok alkalmasak lesznek a forgalom terelésére is. Ha pl. egy útszakaszon minden feltétel adott (a Here-ből származó információk alapján), akkor a közlekedési lámpák zöld hullámmal segíthetik az autósokat az előre jutásban, ami biztonsági, vagy éppen üzemanyag felhasználási szempontból is hasznos lehet. Az Audi, a BMW és a Daimler tehát a kézenfekvő, autóba telepíthető navigációs megoldásoknál sokkal többre használná a Nokia termékét, és a jelek szerint attól sem zárkóznak el, hogy mindebből más iparágai szereplők is profitáljanak.

Mobilitás

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.