Ezzel a vállalat rövid idő alatt már a negyedével csökkentené korábbi létszámát, a legújabb varázsszónak pedig ott is a generatív mesterséges intelligenciát nevezték ki.

Mark Zuckerberg, a Meta (Facebook) vezérigazgatója megerősítette a közelmúltban felbukkant pletykákat, és bejelentette, hogy a vállalat további 10 ezer fővel csökkenti a dolgozóinak létszámát, ezen felül visszavon 5 ezer betöltetlen álláshelyet is. Mindez négy hónappal azután derült ki, hogy a Metánál már elhatároztak egy 11 ezer fős leépítést, ami összességében azt jelenti, hogy a vállalat minden negyedik dolgozóját lapátra teszi. Ezt a "hatékonyság évét" meghirdető Zuckerberg szerint még az idén keresztülviszik minden esetben, bár külön ütemterveket készítenek a nemzetközi csapatokra vonatkozóan.

A munkatársaknak elküldött, majd később nyilvánosságra hozott feljegyzésből kiderül, hogy a vállalat törölni fogja az "alacsonyabb prioritású projekteket", mivel "alulbecsülte az ezekkel a kezdeményezésekkel járó közvetett költségeket". A TechCrunch beszámolója felidézi, hogy az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott beadványában a Meta 86 és 92 milliárd dollár közötti éves kiadást jelzett a 2023-as évre, szemben a korábban becsült 95 milliárddal. A változás nagy része a fenti "költségcsökkentő intézkedéseknek" köszönhető, beleértve a végkielégítéseket is.

Zuckerberg szerint a legutóbbi szerkezetátalakítási lépések lezárultával feloldják majd a munkaerő-felvétel befagyasztását a vállalat különböző részlegeinél. Bár arra nem tért ki, hogy milyen munkaköröket vagy "alacsonyabb prioritású projekteket" számolnak fel, az már a hét elején kiderült, hogy megszüntetik az NFT-k támogatását az Instagramon és a Facebookon. Sőt azt is tudni lehet, hogy a Metánál bizonyos irányítási rétegek eltávolítását tervezik, mivel már legfelül is úgy látják, hogy ezek késleltetést és kockázatkerülést okoznak az információáramlásban és a döntéshozatalban.

Hosszú távon továbbra is hasítanak

A Meta vezérigazgatója újra hangsúlyozta, hogy a társaság hosszú távra, a technológiai topikok szintjén pedig a metaverzumra és a mesterséges intelligenciára összpontosít. Előbbi egyelőre nem sok jelét mutatja bármilyen távú potenciálnak, így a befektetők számára érdekesebb lehet, hogy Zuckerberg a cég legnagyobb befektetésének nevezte a mesterséges intelligencia fejlesztését és beépítését a Meta összes termékébe. Mint mondta, a vállalatnak meg is van hozzá a szükséges infrastruktúrája, hogy ezt "soha nem látott mértékben+ megvalósíthassa.

Ahogy márcus elején mi is beszámoltunk róla, a Meta új üzleti egységet hív életre a generatív mesterséges intelligencia fejlesztésére, reagálva az OpenAI jelentette kihívásra és az MI-chatbotok felfutásával pillanatok alatt kialakult piaci nyomásra. Az már kiderült, hogy befektetők a metaverzumot drága és egyre bizonytalanabb kimenetelű kísérletnek tartják, így alig másfél évvel azután, hogy a társaság még a nevét is megváltoztatta az új elköteleződését hangsúlyozva, a semmiért sem felelős vezetők máris egy újabb hívószóval igyekeznek lecsillapítani a kedélyeket.

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.