Donald Trump kitiltotta a szövetségi intézményekből a Kaspersky Labs termékeit. Az amerikai elnök a kémkedésnek szeretne ezzel gátat szabni.
Hirdetés
 

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium jó ideje aggódik már a moszkvai székhelyű, IT-biztonsággal foglalkozó vállalat termékeinek kormányzati, szövetségi hivatalokban való használata miatt. Feltételezésük szerint a gyártó orosz érdekeket kiszolgálva adatokat szivárogtathat ki az amerikai rendszerekből. De már nem sokáig.

Trump döntött

Szerdán jelentette be az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, hogy elrendelte a Kaspersky Labs szoftvereinek eltávolítását az összes, kormányzati számítógépről. A belbiztonságért felelős miniszter, Elaine Duke által kiadott rendelkezés szerint a szövetségi intézmények és szervezetek számára 30 nap áll rendelkezésre, hogy felmérjék a rendszereikben alkalmazott Kaspersky termékeket. Ezt követően 60 napjuk van ezek eltávolítására, vagyis nagyjából az újévre minden érintettnek végeznie kell a feladattal.

A döntés kiváltó oka, hogy a minisztérium tudomására jutott a Kaspersky vezető beosztású alkalmazottai és az orosz kémhálózat és egyéb, moszkvai kormányzati irodák közötti állítólagos kapcsolat. Emellett az sem segít, hogy az orosz törvények szerint az államnak joga van együttműködésre felszólítani a Kasperskyt, amely így köteles kiszolgáltatni az általa megszerzett információkat, és azokat továbbítani orosz hálózatok felé.

Tulajdonképpen mindegy, hogy saját szakállára vagy a Kasperskyvel való együttműködéssel cselekszik az orosz kormányzat, annak kockázata, hogy a vállalat termékein keresztül szövetségi információk szivároghatnak ki, közvetlenül hatással van az amerikai nemzetbiztonságra, állítja az USA minisztériuma.

Az oroszok tiltakoznak

Természetesen minden ilyen vádat tagadott a Kaspersky, közleményükben arra hivatkoznak, hogy semmilyen tiltott, gyanús kapcsolat nincsen a cég és a moszkvai kormányzat között. Javukra szól, hogy eddig egyetlen fél sem tudott hihető bizonyítékokkal szolgálni erre vonatkozóan. Emellett azt is leszögezték, hogy az amerikaiak által említett orosz törvényt félreértelmezték, az nem vonatkozik cégükre.

"A Kaspersky Lab sosem segített és nem fog segíteni a világ egyetlen kormányzatának sem kiberkémkedési vagy kibertámadási terveinek kiszolgálásában. Aggasztó, hogy geopolitikai okokból egy magánkézben levő vállalat bűnösnek bélyegeztetett anélkül, hogy ártatlanságát megcáfolták volna" – áll az orosz vállalat közleményében. Emellett továbbra is késznek mutatkoznak bármilyen, a cég és termékei átvilágítását szolgáló amerikai igény kiszolgálására.

Megromlott viszony

Nem minden előjel nélküli az amerikai döntés. Már júniusban arról írtunk, hogy a szenátus a Kaspersky Lab biztonsági termékeinek a hadseregben való használatára vonatkozó tiltását fontolgatja.

A két ország között Vlagyimír Putyin hatalomra kerülésével változott meg fokozatosan a korábbi, barátinak mondható viszony, aminek a Krím-félsziget bekebelezése és Kelet-Ukrajna destabilizálása sem tett jót. Valamint az a törekvés sem, amelynek során orosz hackerek külföldi célpontokat támadnak (például a Petya révén), illetve dezinformációs tevékenységet folytatnak és szélsőséges pártokat támogatnak európai országokban.

Ennek akarják elejét venni az amerikaiak, arra hivatkozva, hogy a Kaspersky Lab termékeivel sebezhetővé válhatnának az orosz kormány befolyásolási kísérleteivel szemben. A Donald Trump elnökké választását övező botrányok, az elektronikus szavazórendszerek meghackelésének vádjai nyilván nem váltak az orosz fejlesztésű szoftverek amerikai alkalmazásának előnyére.

Biztonság

10 év után távozik az IVSZ elnöke

Az informatikai, távközlési és elektronikai cégek érdekképviseletét zászlajára tűző szervezetet már csak augusztus végéig irányítja Laufer Tamás.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.